Днес, 15.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ кметът на община Казанлък Бончо Сарафов сподели във връзка с началото на учебната година, че очаква проблеми: учителите не са получавали заплати, които, освен това, са и ниски. „Мрачна е моята прогноза“, – каза Сарафов и призова предприятията да си плащат данъците, а учителите „Да се запасят с нерви!“.

1993 – „Ще я започнем, но как ще я завършим…?“ – питаха се анкетираните от радио „Вис виталис“ директори на училища в община Казанлък по повод готовността им за началото на учебната година.

1997 – Кметът Иван Гороломов откри ново училище в с. Розово. Това бе първото новооткрито училище в страната след 1990 г.

1997 – В гр. Шипка бе чествана 95-ата годишнина от построяването на храм-паметника „Рождество Христово“.

1998 – Казанлъшката спринтьорка Петя Пендарева бе единствената българска лекоатлетка, участвала в отбора на Европа в състезанието за световната купа в Йоханесбург. Европа зае 7-мо място.

1999 – Общо 11000 бяха учениците в община Казанлък, 1000 от тях – първокласници. С 60 души по-малоброен бе персоналът в сферата на образованието.

1999 – Ретроспективна изложба на акад. Дечко Узунов по повод 100 години от рождението му бе открита на ул. „Шипка“ 6 в София.

1999 – Иван Гороломов даде за радио „Вис виталис“ последното си интервю като кмет на община Казанлък: „Това беше един достоен мандат. Не съм бил послушник на никого, вкл. и на моята партия. Не съм правил закононарушения, от финансовите проверки не излязоха сензации. Качествата на бъдещия кмет? – Да е леко мошеник и хитрец“. Дойдохте „Без алтернатива“, как си тръгвате? – „Отново без алтернатива. От обещанията ми няма съществено нещо, което да не е изпълнено – всичко е в отчетите, с изключение на едно – изкопите в централната градска част, но това е заради делата, които се водят в момента“. По богат ли сте? – „Не, по-беден“.

2000 – 217 бяха първокласниците в 12-те училища на община Казанлък.

2000 – Гимназия „Българска роза“ в Казанлък прие името на акад. Петко Стайнов, чийто паметник бе открит в двора на училището.

2000 – В интервю арх. Стефан Стайнов, син на композитора акад. Петко Стайнов, информира слушателите за дейността на ръководената от него фондация „Петко Груев Стайнов“ и за идеята по откриването на паметник на композитора в двора на гимназия „Акад. Петко Стайнов“.

2000 – „Оцеляхме и започваме с надежда“, каза в първия учебен ден директорът на Художествената гимназия в Казанлък Стефан Монев след мъчителните дълги месеци, през които се умуваше дали да съществува Професионална гимназия „Акад. Дечко Узунов“.

2000 – С нов директор започна учебната година ОУ „Н. Вапцаров“ в Казанлък – Цвета Милева.

2002 – В рамките на кампанията на радио „Вис виталис“ – „За първи път“ – в полза на първокласниците, за правата на децата, в първия учебен ден всеки първокласник в община Казанлък влезе в класната стая и се зарадва на ученическите пособия и специално оформените седмични програми върху чина си, които получи като подарък от екипа на „Вис виталис“ и от казанлъшки фирми – рекламодатели на радиото. През м. септември, съвместно с училищата, бяха организирани срещи на различни специалисти с децата, викторини и конкурси на открито – съвместно с КАТ и Противопожарната служба. Радиопрограмата бе наситена с репортажи, интервюта и анкети на различни теми, свързани с първокласниците.

2002 – „Училището е храм на науката, а учителят е свещенослужителят в този храм. Всеки час от труда на учителя е инвестиция“, каза в поздравителното си слово по радио „Вис виталис“ кметът Стефан Дервишев по случай първия учебен ден. 8880 ученици, разпределени в 413 паралелки, прекрачиха прага на своите училища. 744 бяха първокласниците в общината, 529 от тях –  в училищата в Казанлък.

2003 – 723-ма бяха първокласниците в община Казанлък, с 26 по-малко от предходната учебна година. 235 деца бяха записани в първи клас в училищата в селата.

2003 – Председателят на местния парламент Теодор Митев подари от името на общинските съветници принтер на учениците от училище „Екзарх Антим Първи“ за новия им компютърен кабинет.

2003 – По две тетрадки, молив, химикал и сувенир получиха като подарък 129-мата първокласници в община Мъглиж. Общо 916 бяха учениците в Мъглиж.

2004 – Цветята, подготвени за преподавателите в първия учебен ден, учениците от ПГ по механо- и електротехника в Казанлък поставиха на двора – в знак на съпричастност към жертвите на терористичния акт в Беслан. „15 хиляди специалисти са обучавани до момента в учебното заведение“, съобщи при откриването на учебната година директорът Върбан Танев.

2005 – 658 първокласници в община Казанлък прекрачиха за първи път праговете на учебните заведения. Децата в първи клас бяха със 78 повече от предходната година. Общо 7685 ученици в общината започнаха учебни занятия. Учителите в общината бяха над 930, заедно с тези в детските градини.

2005 – От учебната 2005-06 година ПГ за пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ бе под опеката на Министерството на културата, за което пет години настояваха от ръководството на училището. В интервю директорката Иванка Делчева сподели, че една от идеите е професионалната гимназия да се превърне в Балкански център по дизайн и лютиерство.

2006 – Седемчленна делегация, водена от председателя на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски, отпътува за побратимения на Казанлък френски град Сент Ерблен. Визитата бе по покана на Шарл Готие – сенатор и кмет на гр. Сент Ерблен, който бе начело на делегацията, посетила Казанлък по време на Празника на розата,2006. Във френския град бе открит Празник на побратимяванията – 25 години международни отношения на Сент Ерблен. В него участваха представители на всички градове, с които френският град е побратимен. Официално бе чествана 20-годишнината от подписването на първия протокол за приятелско сътрудничество между Казанлък и Сент Ерблен.

2006 – 15 лютиери на най-високо ниво работеха към момента в Казанлък. В Информационния център на ул. „Искра“ 4 бе открита изложба под мотото „Цигулкова магия“, показваща развитието на лютиерското изкуство в Казанлък.

2006 – 737 деца в община Казанлък прекрачиха за първи път училищния праг. Предходната година първокласниците бяха 668. По случай първия учебен ден Община Казанлък подари на всеки първокласник скицник с герба на града и химикалка. Всички учители получиха ленти с националния трикольор.

2006 – Над 675 първокласници от Казанлъшко бяха подпомогнати от държавата – с еднократна помощ в натура. Спортно облекло и обувки бяха предоставени на децата, родени през 1999 г. и 2000 г., произхождащи от социално слаби семейства – с доход на семейството под 200 лв. 

2007 – 737 бяха децата в първи клас за учебната 2006 /2007 г.

2007 – С тържества и символична стачка започна новата учебна година в 33 учебни заведения в община Казанлък. «В рамките на изискванията протекоха протестните действия на преподавателите в казанлъшките училища на 15 септември», съобщи за новините на радио «Вис виталис» Христо Лесов – председател на общинската структура на Независимия учителски синдикат към КНСБ. «Голяма част от преподавателите в учебните заведения в района се включиха в протестите ефективно за 1 час или стачкуваха символично», уточни Лесов.

2007 – Нов компютърен кабинет бе открит при старта на учебната година в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък. В училището се обучаваха 530 ученици. „Голяма част от преподавателите в България днес стачкуват. Приемете това и като един от първите уроци от вашите преподаватели през новата учебна година. За това как се отстояват правата в едно гражданско общество“, така се обърна към учениците при откриването на учебната година зам.-председателят на Общинския съвет и председател на КТ „Подкрепа“ в Казанлък Цветанка Пискова.

2007 – След тържественото откриване на новата учебна година в ПМГ „Никола Обрешков“ възпитаниците на учебното заведение за първи път чуха химна на гимназията. Идеята за химн бе на учителките Събина Добрева, Елена Налбантова и Радиана Стефанова. Автор на текста е Румен Сомов, а музиката написа Георги Гарчов. 39-мата преподаватели в ПМГ се присъединиха към призива на синдикатите за едночасова предупредителна стачка в първия учебен ден.

2008 – Председателят на Общински съвет-Казанлк Васил Самарски преряза лентата на новата фитнес-зала в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Така в първия учебен ден бе сложено началото на инициативите във връзка с 45-годишнината на училището, която бе отпразнувана през 2009 година. Със средства по програма „Фар“ в гимназията бяха обзаведени кабинет по барманство, учебно-тренировъчна форма и ателие по моден дизайн.

2008 – С тържествен водосвет и откриване паметник на Дечко Узунов бе поставено началото на новата учебна година в Професионална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“. Откриването на паметника, дело на учителя Ваньо Колев, бе част от програмата на честванията по повод 40-годишнината от създаването на училището. 200 ученици прекрачиха неговия праг през първия учебен ден.

2008 – ОУ “Георги Кирков” посрещна новата учебна година с изцяло обновен физкултурен салон.

2008 – 619 бяха записаните първокласници в училищата на община Казанлък. През предходната 2007 г. те бяха над 700. Според статистиката, в община Казанлък бяха най-много слетите и маломерни паралелки за новата учебна година спрямо останалите 10 общини в Старозагорска област.

2009 – 629, с 18 повече от предходната учебна година, бяха първокласниците в община Казанлък, които прекрачиха училищния праг за първи път. Първият учебен ден бе посрещнат, без да са възстановени пешеходните пътеки към училищата.

2009 – 353 ученици прекрачиха прага на най-голямото затворническо училище в страната – Вечерното професионално училище „Поп Минчо Кънчев“ към затвора в Стара Загора. „Първолаците“ бяха близо 60. „Те учат по специална образователна програма, пригодена за възрастни“, информира помощник-директорът на училището в Старозагорския затвор Марияна Господинова.

2010 – 632-ма бяха учениците, които се обучаваха през учебната 2010-2011 година  в ОУ „Мати Болгария”, Казанлък. Това бе единственото училище в общината, чийто вход е откъм улицата. Месец преди началото на учебната година пред входа на училището бе изграден паркинг, въпреки волята на ръководството, на учителския колектив и родителите.

2010 – 470 лева – лични средства, дариха общинските съветници за подпомагане лечението на 23-годишния Иван Боянов от Казанлък, студент в ІІІ курс в Художествената академия. По-рано Общинският съвет гласува да се отпусне от общинския бюджет еднократна финансова помощ в размер на 400 лева.

2010 – Послание към учениците от випуск 2035-та година вградиха възпитаници на ОУ „Георги Кирков“. През 2010 г. училището отбеляза 50 години от основаването си. През новата учебна година училището имаше и нов директор – Любомира Абдишева, която в интервю за „Вис виталис“ обяви, че ще наблегне на компютърното и интерактивното обучение, както и на спортните програми.

2010 – Изграждане на Национален център по природо-математически науки до 2017 година – това бе част от дългосрочната програма, приета в казанлъшката  математическата гимназия „Никола Обрешков“. Новината съобщи директорът на училището Красимир Дамянов.

2011 – Стартът на новата учебна година в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък бе даден с водосвет за здраве и успехи. 21 бели гълъба, колкото бяха и паралелките в това учебно заведение, отлетяха от двора на гимназията по време на тържеството. Новата учебна година ПГЛПТ посрещна с нов кабинет – за интерактивно обучение, специално оборудван за обучението по специалността “Икономика и мениджмънт“.

2012 – През новата учебна година ОУ „Никола Вапцаров” в с. Габарево посрещна с камбанен звън своите възпитаници. След 30 години мълчание училищната камбана, дарена от Васила и Димитър Йонови, бе ремонтирана, за да призове учениците в първия учебен ден.

2012 – Казанлъшкият художник Антон Антонов представи своята изложба „Нощта на пеперудата”, в която бяха включени 21 платна, в Галерия Анима-Хилтън в София.

2012 – Турнирът по шах между премиера Бойко Борисов и 8-годишния европейски шампион Цветан Стоянов от Казанлък завърши с победа за малкия шахматист. Просветният министър Сергей Игнатов също „усети вкуса на загубата” от казанлъшкия ученик. Пред журналисти Живко Жеков, треньор на Цветан Стоянов, каза: „Премиерът избра черен цвят. Допусна груба грешка – отдалечи прекалено един офицер от собствената си армия. Седем минути продължи играта между детето и премиера. Агресията беше от двете страни с желание да победят. В такива случаи играта приключва бързо“.

2013 – Злато и поредна световна шампионска титла завоюва казанлъчанинът Дечко Овчаров в дисциплината хвърляне на диск на първенството на планетата в Холандия. Там се проведе Световно първенство на спортистите с увреждания. Злато спечели и казанлъчанката Даниела Тодорова – хвърляне на копие, която бе неразделна част от националния тим на параспортистите.

2014 – Специализирана полицейска операция за безопасност на движението по метода „Широкообхватен контрол” бе проведена в този ден на територията на РУП – Казанлък. Констатирани бяха 10 нарушения.

2014 – Група индийски учители бяха специални гости на откриването на учебната година в ОУ „Хр. Ботев“ в с. Енина. Те се хванаха на българско хоро, а местните хора се включиха в показаните от тях индийски танци. Българските танци гостите научили заради сватбата на сина си Гари, който се ожени за казанлъчанка на 13-ти септември с. г.

2014 – 30 души от областта бяха поставени под наблюдение от МВР за съмнения, че търгуват с гласове преди вота на 5 октомври, потвърди директорът на ОДМВР, Стара Загора, Иван Чолаков. Част от тях бяха от община Казанлък.

2014 – 715 бяха първокласниците в община Казанлък, само с един по-малко от предходната учебна година. Общо 8 850 бяха учениците в общината.

2014 – 135 бяха първокласниците в община Павел баня, общият брой на учениците за 13-те населени места бе 1246 души.

2015 – На училище тръгнаха 725 първокласници във всички училища на община Казанлък. Те бяха с 10 деца повече от предходната учебна година.

2015 – Семейството на основателя на Математическата гимназия – Кольо Горчев, учреди награда за най-добър математик по повод 45 години от създаването на Природо-математическата гимназия в Казанлък. Наградата е ежегодна и се връчва на най-добрия ученик-абитуриент по математика и на неговия преподавател.

2015 – Общо 310 бяха учениците в ПГ „Иван Хаджиенов“ в Казанлък през учебната 2015/2016 година. Други 90 се обучаваха в задочна форма или като частни ученици.

2015 – 80 първокласници прекрачиха училищния праг в казанлъшкото ОУ “Никола Вапцаров“. В училището се обучаваха общо 452 ученици от 1-ви до 8-ми клас.

2015 – 106 първокласници посрещна ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък. В него учеха общо 540 ученици. Учебната година започна с откриване на съвременна спортна база в двора на учебното заведение, изградена изцяло със средства от бюджета на училището, стойността ѝ бе 130 000 лв. 

2015 – 47 бяха първокласниците в ОУ „Паисий Хилендарски“, в което 90 % от учениците – общо 273 деца, бяха обхванати в целодневно обучение.

2015 – Общият брой на учениците в ОУ „Чудомир“ бе 440, в т. ч. три паралелки първокласници.

2015 – С предпремиера на филма за Св. Софроний Врачански „Грешникът светец“, който бе част от амбициозния нов проект „Незабравимата България“, бе открита учебната година в ОУ „Христо Ботев“ в село Енина. На събитието присъства режисьорът на филма Искрен Красимиров. 14-те първокласници бяха посрещнати с хляб и сол.

2015 – Заради срутилото се крило на сградата, възпитаниците на ПМГ „Никола Обрешков“ започнаха учебната година в сградата на ПГ „Иван Хаджиенов“. Те бяха настанени в самостоятелен, изцяло ремонтиран, корпус.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram