Днес, 15.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Вследствие на възникнал пожар в района на с. Горно Черковище изгоряха 100 декара с ръж, собственост на кооперация „Гюрля“.

1998 – Очакваният брой на първокласниците за учебната 1998/99 г. в община Казанлък бе 650 – с 210 по-малко от абитуриентите, завършили през 1997/98 г.

1998 – Ок. 200 заглавия дариха на библиотека „Искра“ в Казанлък Народната библиотека в София и Фонд „13 века България“.

1999 – Поради поскъпване на горивата цените на билетите за обществения транспорт в община Казанлък бяха увеличени с 33-35%.

2000 – Преди да замине за Либия като член на българската парламентарна делегация, депутатът от ПГДЛ проф. Иван Зънзов в интервю за радио „Вис виталис“ заяви, че българското външно министерство не е реагирало адекватно на ситуацията, в която се намират 6-мата български медици.

2000 – С 6 победи и 2 загуби в отборната надпревара се завърна от Европейския шампионат по тенис на маса в Братислава казанлъшкият състезател Иво Якимов.

2002 – „Причината за нелоялната конкуренция и ниското качество на хлебните изделия е в това, че 15% от хлебопроизводителите в страната не са регистрирани по закона за ДДС“, – каза в интервю за радиото Николина Дончева – директор на Хлебозавода в Казанлък.

2003 – 125 деца от Русия се качиха на връх Шипка. На тържествена церемония пред Паметника на свободата те получиха награди за участието си в Международния конкурс „Бойните страници на отечеството“, организиран по повод 125 години от победата на руската армия в Руско-турската война 1877-78 г. Конкурсът бе част от Международната програма на Министерството на образованието на Руската федерация „Славянски мост – детска дипломация“.

2007 – Изложба металопластика и дървопластика на Атанас Христов бе открита в галерията на ул. „Искра“ 4 . В изложбата бяха включени близо 50 творби – произведения от метал, барелефни картини, портрети и икони.

2007 – Над 300 запалвания на сухи треви и отпадъци угасиха огнеборците от областта за месец и половина. В 13 от случаите огънят бе навлязъл в горския и земеделски фонд и бе причинил материални щети.

2008 – Казанлъшкият клуб по стрелба с лък «Херос» завоюва два златни медала от ДП в Разград – на Иван Йотов, в дисциплината компаунд и отборно. В съревнованието на стрелбището в Разград участваха 35 състезатели от 8 клуба.

2008 – С второ място при пешеходците завърши участието на казанлъшкия маратонец Ради Милев в 38-та Обиколка на Витоша.

2009 – Старозагорска област е с най-лоши условия за развитие на бизнеса. Това сочеха оповестени в този ден данни от Института за пазарна икономика. Проучването бе свързано с административната тежест за бизнеса под формата  на данъци и такси, регулации, качество на административните услуги и корупцията. Челната тройка на областите, в които се прави най-лесно бизнес, бяха Търговище, Враца и Габрово. София се нареди на 19-о място, заедно със Сливен.

2010 – Над 6600 души от община Казанлък се включиха в подписката, организирана от ВМРО в подкрепа на национален референдум срещу приемането на Турция в ЕС. Събраните в рамките на националната кампания подписи бяха депозирани в Народното събрание.

2010 – В  залата на Военния клуб в Казанлък кметът Стефан Дамянов връчи юбилейни медали на ветераните от Втората световна война от община Казанлък по повод 65 години от края на войната. Инициативата бе на Националния комитет под патронажа на президента Георги Първанов. С медал „65 години от Победата над фашизма“ бяха отличени общо 168 ветерани от община Казанлък, в т. ч. 17 жени. Близо 50 от ветераните успяха да присъстват на церемонията.

2011 – Мария Белчева, ученичка в 9 клас на ПМГ „Никола Обрешков” в Казанлък, специалност математика, член на клуб „Светлини сред сенките” към ДК „Св. Иван Рилски”, бе удостоена с първа награда в раздел „Съвременна интерпретация на класическа приказка“ в националната инициатива „Малкото голямо четене” за своята интерпретация на „Спящата красавица”.

2012 – Милиана Танчева, която през 2012 г. не само стана Царица на розите в родния си град Карлово, но и спечели короната в конкурса, организиран от Община Казанлък „Царица на Долината на розите”, отпътува за Китай, където представи България на международна младежка среща. Наградата бе осигурена от Българо-китайската търговско-промишлена палата.

2012 – В Държавното първенство за жени – сеньори казанлъшкият шахматен клуб отново бе с шампионската титла, след като отборна титла Казанлък е имал през далечната 1973 година в А група. М.с. Петранка Драганова сподели в интервю, че са готови да представят България и на Световното първенство.

2012 – Най-силните състезатели в родното планинско колоездене премериха сили и се бориха мъжки с най-добрите от Сърбия в състезанието „Crna Trava”. Тодор Ангелов от Казанлък се класира втори в група елит, само на минута и половина след победителя.

2013 – С медали се завърнаха от Олимпиадата по физика в Дания възпитаниците на Теодосий Теодосиев от ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък. Златната медалистка Катерина Найденова – 11 клас, бе обявена за Мис Свят в областта на физиката. Тя бе състезателката, обявена и за най-добър млад физик в Европа, заедно със състезател от Унгария. Казанлъчанката бе единственият състезател по физика у нас, който вече имаше 10 медала от световни състезания. Иван Порязов – 11 клас, спечели бронзов медал, а сребърният медалист Йордан Йорданов бе вече студент в Софийския университет. В олимпиадата участваха отбори от 83 страни.

2013 – Гръцки археолози и бизнесмени, водени от Симеон Сакскобургготски, посетиха тракийски гробници и музея в Казанлък. Те останаха изключително впечатлени от видяното. Николаус Стамболидис, директор на музея за цикладско изкуство, изрази своето възхищение от Казанлъшката гробница. Идеята на Сакскобургготски бе да се осъществи „златен туристически триъгълник“ между Гърция, Турция и България.

2013 – „Обявявам, че от днес започвам 7-дневна гладна стачка. Постъпката ми е продиктувана от вътрешното убеждение, че нашият политически живот е абсурден и че единственото решение за излизането от този абсурд е свикването на Велико народно събрание“. Така казанлъшкият поет Румен Денев обяви, че започва гладна стачка с мотива: „Тя ще е „малък принос и от моя страна към действията на гражданите за преобразяване на обществото“.

2014 – В неповторимата автентична атмосфера на Етнографски комплекс ”Кулата” в Казанлък оживяха колоритните герои на Любен Каравелов от „Българи от старо време”. Продукцията бе съвместно начинание между театър „Рачо Стоянов“ в Габрово и Исторически музей „Искра”, режисьор бе Невена Митева, хореограф – Лъчезар Захариев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram