Днес, 15.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Няма какво повече да губим! Пазете си хляба! Докога ще търпим? Демирев и Табанджов – вън!“ – тези и други подобни възгласи се чуваха по време на митинг в „Арсенал“, проведен в този ден, в който участваха 90% от работещите в дружеството. Стачкуваха и работещите в Мъглиж, Тъжа и Шейново. Работниците не получаваха заплати, споразумението със синдикатите не се изпълняваше, имаше съкращения – две години преди това броят на работниците бе 14 хиляди, а към момента бе 12 хиляди. Ефективните стачни действия продължиха в очакване на министър Румен Биков от Министерството на промишлеността.

1996 – На 95-ата годишнина на ИМ „Искра“ бе посветена една от изложбите в Художествената галерия на Казанлък – „Богатствата на тракийските владетели от Казанлъшката долина – V-I век пр. Христа“.

1997 – Кметът Иван Гороломов посрещна посланика на Япония у нас Н. Пр. Йошихиро Джибики, който на следващия ден в София се срещна с японски бизнесмени и насочи интереса им към икономиката на Казанлък.

1997 – Националният комитет на БЧК дари на Районната болница в Казанлък 5 млн. /стари/ лева.

1997 – От началото на годината до тази дата броят на новородените деца в Казанлък бе 350, а броят на абортите 488.

1998 – Кметове на общини от цялата страна участваха в Казанлък в семинар с международно участие „Бизнес и общини“, финансиран от Фондация „Фридрих Еберт“.

1999 – С молебен и тържествен водосвет бе изпратен камионът с помощи за бежанския лагер Радуша в Македония. Те бяха събрани по инициатива на СДС – Казанлък.

1999 – Мустафа Юсеин бе избран за председател на общинската организация на ДПС в Павел баня.

1999 – Общинският съвет на гр. Сент Ерблен – Франция гласува годишна субсидия от 20 хиляди франка за Алианс-Франсез – Казанлък.

2000 – Писателят Веселин Стоянов и поетът Румен Денев – и двамата от Казанлък, бяха приети за членове на Съюза на българските писатели.

2001 – За първи път Институтът по розата в Казанлък организира беритба на рози – собствено производство. Към тази дата Институтът бе подготвил за разсад 250 хиляди бройки маслодайна роза и 2 млн. 250 хил. стръка лавандула.

2001 – Кристина Мухтарова – Царица Роза,2000 взе участие в празника на розата в японския град Фукуяма – по покана на ръководството на града.

2001 – Нов ходжа имаше Казанлък от този ден – Мехмед Мехмедов бе избран за председател на Джамийското настоятелство.

2002 – От 18,1 % през м. март на 19,7% се покачи безработицата в Казанлък и региона към тази дата.

2002 – Със званието „Откритие на Старопланинския събор“ се завърна от Велико Търново ДЮФТС „Арсенал“ с ръководител Ваня Минчева.

2002 – Своята 3-та годишнина отпразнува в този ден ДГ „Славейче“ в Казанлък.

2003 – В Старата градска къща в Етнографския музей в Казанлък, по инициатива на Катя Терзиева, етнограф, бе организирано ревю „Модата не е от днес“.

2003 – С междуучилищно състезание бе отбелязана 125-ата годишнина на Червенокръсткото движение в Казанлък.

2003 – „Вече не се съмнявам, че проектът, който подкрепихме, е най-добрият“, – каза след предпремиерата на спектакъла „Мистерии в долината“ Катя Василева, представител на един от донорите, финансирали проекта на НЧ „Искра“ „Долината на розите и тракийските царе“.

2003 – Няколко инициативи, между които две изложби на ученици и преподаватели, модно ревю и концерт, бяха организирани в чест на 35-тата годишнина на Художествената гимназия в Казанлък.

2004 – Републикански турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ организираха на полигона на „Тюлбето“ Пета Шипченска механизирана бригада и „Арсенал“ АД – по случай 80-ата годишнина на фирмата и 125-ата годишнина на отбранителната промишленост в България.

2004 – Детско-юношеският състав при НЧ „Хр. Ботев“ в с. Розово представи премиерния си спектакъл „Воденицата на таласъмите“ по мотиви на народната приказка „Момите във воденицата“.

2005 – 50 тракийци от Казанлък посетиха българските места в Гърция по поречието на река Марица и до Бяло море. Те поставиха паметна плоча на мястото на къщата на Капитан Петко Войвода в родното му село в Гърция. Те подариха българско знаме на местен хотелиер и се поклониха пред паметника на Капитан Петко Войвода в двора на хотела.

2006 – Михаела Миленова Хаджиева от ЦДГ „Слънчице“ стана Мини мис Царица Роза. Изборът се проведе в двора на Хаджиалиоловата къща в Казанлък. Спектакълът „Мини мис Царица Роза“ бе трети поред.  Михаела искаше да стане адвокат.

2008 – Радио «Вис виталис» излъчи ексклузивно интервю с кмета на община Казанлък Стефан Дамянов по повод 70-я му рожден ден. Пресс ТВ излъчи филма си „Равносметката – за любовта, парите и властта. Стефан Дамянов на 70“.

2009 – Полина Блажева стана 41-та Царица Роза на Казанлък. Тя бе избрана в конкуренция с 20 абитуриентки от казанлъшки гимназии. Първа подгласничка стана Ралица Крушева, втора – Йоана Димитрова.

2014 – Над 10 души от мъглижкото село Сливито останаха без връзка с околния свят заради съборен от обилните валежи мост над Борущенска река. Областния управител Живка Аладжова мобилизира екипи за доставка на жизнено важни консумативи за живеещите във вилната зона с над 500 имота.

2014 – С водосвет за здраве и успехи в Гимназия „Акад. Петко Стайнов” в Казанлък бе открито работно ателие по фризьорство с обособени 13 работни места. За учебната 2014-2015 година в гимназията бе разкрита паралелка за професионално образование по фризьорство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram