Днес, 15.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В този ден, събота вечер, радио „Вис виталис“ постави своеобразен рекорд, като излъчи предаването с най-много интервюта – 16 бр., подготвени от репортерите на радиото. Водещ на предаването бе Васил Самарски, гост в студиото бе Мариета Станева, началник на отдел „Култура“ в Община Казанлък.

1998 – На провелото се Републиканско първенство по лека атлетика казанлъшките състезатели – юноши-старша възраст, спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Завоюваха ги съответно: Нина Сербезова, Иглика Койнова и Димитър Бангов.

1999 – В „Арсенал“ влезе в действие нова и модерна пропускателна система – втората в страната след АЕЦ-Козлодуй.

1999 – В ИМ „Искра“ бе открита изложба „Светът на Баба Марта“ – с над 800 модела мартеници, събирани в продължение на 15 години от отдел „Етнография“.

2000 – Сметките на потребителите на ТЕЦ – Казанлък бяха нараснали 2 пъти. Дисбалансът се дължеше основно на изключените радиатори.

2000 – Унгарският културен център – София представи в Казанлък изложбата „Унгарски символи и история“ от пътуващата изложба „1000 години Унгария“. Изложбата откри унгарският културен аташе  в посолството на Унгария у нас и директор на центъра Дьорд Сорди.

2001 – Излезе от печат първата книга от двутомника „Хора и рози“ под заглавие „Звън на желязно клепало“ на казанлъшкия автор Атанас Гърков. Два дни след това – на 17 февруари, Гърков почина внезапно от инсулт.

2001 – Будапеща бе първата столица, в която гостува изложбата „Нашенци“ на Чудомир, съдържаща 79 акварела. Над 5000 българи видяха изложбата в Унгария.

2002 – Нови цени на питейната и каналната вода обяви в този ден ВиК – Стара Загора. За населението и бюджетните организации – 1 лев и 2 ст. за кубичен метър, за фирмите и обществения сектор – 1 лев и 5 ст.

2002 – В присъствието на генералния консул на Русия Андрей Воробьов и на много гости казанлъшката група за руски песни „Грамофон“ представи първия си албум „33 оборота“.

2002 – Филип Атанасов представи книгата си „Маратонът на едно ченге“.

2002 – „Трябва ли да има вечерен час за учениците?“. Това бе темата на дискусията в ефира на „Вис виталис“ в младежкото предаване „Каквото такова“  с водещи Ирина и Радо – осмокласници от ОУ „Н. Вапцаров“. Повечето ученици се обявиха срещу вечерния час, но имаше и такива, според които той е целесъобразен.

2002 – В интервю за радиото кметът на с. Бузовград Елена Николова заяви, че независимо от нищожния бюджет, отпуснат за селото, тя ще предприеме ремонти и канализация на селото.

2002 – Интервю за „Вис виталис“ даде художникът Румен Велев, собственик на галерия „Рувел“ в Казанлък, по повод откриването на негова изложба от 50 картини – живопис.

2002 – „Тракийската цивилизация трябва да получи международно признание наред с гръцката и римската. Казанлък е център на тази цивилизация“, – каза в интервю д-р Косьо Зарев, директор на ИМ „Искра“, след проведената в този ден Регионална конференция на траколозите, на която той и Евтимка Димитрова представиха доклад за тракийските погребални ритуали.

2005 – Началникът на РСПАБ – Казанлък майор Анчо Шишков стана треньор на 2004 г., с приз на МВР. Високото отличие майор Шишков получи след поредицата победи на ръководения от него отбор по пожароприложен спорт.

2007 – Съгласно заповед № 14-17 от 15.02.2007 г. на министъра на образованието Даниел Вълчев, по предложение на ОбС-Казанлък, Професионалната гимназия по пластични изкуства “Акад. Дечко Узунов” в гр. Казанлък получи нов статут –  Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”.

2012 – Казанлък бе включен в световното приложение на Google Maps за заснемане на улици, квартали и сгради. Една от специализираните коли на Google бе шофирана от 27-годишен казанлъчанин.

2013 –  С поредица от събития – от представянето на различни презентации до организиране на гейм турнир, учениците и ръководството на казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” отбелязаха 5-ата годишнина от създаването на IT школата в училището.

2013 – „Няма да бъдат предприети каквито и да било промени в европейското законодателство, които да доведат до рестрикции за българските розопроизводители“, заяви в Казанлък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на срещата си с розопроизводители и производители на продукти на основата на розово масло на тема „Проблеми, настояще и бъдеще на розопроизводството в България”. Представителите на бранша поставиха основно  два въпроса – за Закон за розопроизводството и за субсидии за розопроизводителите. На този етап въпросът със субсидиите не стоеше на дневен ред. „Не мисля, че е необходим специален Закон за розопроизводството. По същата логика могат да поискат закон и хлебарите, и млекарите, и месопроизводителите. Не мисля, че това ще реши всички проблеми в отрасъла. Важното е да се договорят и спазват всички правила в бъдещия програмен период за подпомагане на бранша”, отговори Найденов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram