Днес, 15.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – В обзорното вечерно предаване на радио „Вис витлис“  „От ден в ден“ бе въведена рубриката „Акценти“, запазена в програмата и до днес.

1996 – Масово граждани на Казанлък подадоха жалби в РПУ. Причината бе, че от асансьорите на над 20 жилищни блока бяха откраднати медните бобини.

1997 – За първи път в историята на театъра към НЧ „Искра“ бе поставена пиеса на Шекспир – „Веселите уиндзорки“.

1997 – В този ден в Казанлък бе открита изложба на полския художник от гр. Шипка Христо Кутев.

1998 – В ДК „Арсенал“ казанлъчани присъстваха на литературна вечер-среща с поета Любомир Левчев.

1999 – Националното съгласие, съдебната система, моралът и демокрацията – за тези ценности говори в интервю на „Вис виталис“ националният омбудсман Гиньо Ганев.

2000 – РПУ – Казанлък въведе нова услуга срещу заплащане – извършване на справки на граждани за издирвани моторни превозни средства, съгласно Инструкция №1-199 на МВР.

2000 – След проведения трети тур за местни избори, насрочени с президентски указ, за кмет на с. Ясеново бе избран Мехмед Алил от ОДС.

2001 – 580 партньори по договор имаше за второто полугодие на 2000 г. Регионалната здравно-осигурителна каса в Казанлък.

2002 – Общинската служба за социално подпомагане изплати помощи в размер на 75 200 лева на правоимащите 1488 души за м. декември 2001 г. по Указа за насърчаване на раждаемостта.

2002 – Няма опасност от наводнения, заключи комисията от Областна дирекция „Гражданска защита“, след като бе извършила проверки на яз. „Копринка“ и микроязовирите на територията на община Казанлък, които са общо 18, а 9 от тях бяха незавирени.

2002 – „На най-веселото радио – „Вис виталис“, желаем винаги да гледа в хоризонта, защото така винаги ще се развива към по-добро! Ние ви вярваме, вярвайте ни и вие!“, написаха в Паметната книга на радиото гостуващите в този ден в студиото участници в рок-група „Хоризонт“.

2003 – 330 души, при капацитет 285, обслужваше към този момент Домашният социален патронаж в Казанлък. 80 души чакаха да бъдат включени в общинските звена.

2003 – Броят на безработните граждани в петте общини, обслужвани от Бюрото по труда в Казанлък, бе 9206. Хората без препитание в Казанлък съставляваха 12,6%.

2003 – Социална кухня „Спасение“ откри в този ден в Казанлък председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. 75 социално слаби възрастни хора и хора с увреждания ползваха услугите й в продължение на три месеца.

2004 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от посещението в Казанлък на президента Георги Първанов и срещата му с кмета Стефан Дамянов. Първанов се ангажира със съдействие за газифицирането на Казанлък. Дамянов постави пред президента и въпроси, свързани с разширяването на пълномощията на общините, вкл. данъчните такси да бъдат общинска функция.

2009 –  Георги Манев, журналист в радио „Вис виталис“, бе сред тримата номинирани в националния фотоконкурс “Междукултурният диалог през погледа на младите хора”, в който бяха представени над 300 фотографии. Номинираната снимка на Жоро бе с името „Традиция“ и показваше момиче в каракачанска носия, заснето по време на Националния фестивал на каракачаните „Фламбура“,2008.

2013 – При посещението си в Казанлък вицепремиерът Цветан Цветанов разгледа реконструираната с негово съдействие на стойност 72 хил. лв. част от Общинския детски комплекс „Св. Иван Рилски” и направи първата копка за най-модерната сграда на противопожарните служби в България. Сградата, в която  до този момент се помещаваше РСПБЗН – Казанлък, бе от 1936 г. При разговор с журналисти Цветанов заяви, че успешни кметове като Живко Тодоров за Стара Загора и Галина Стоянова за Казанлък си тежат на мястото и няма нужда да бъдат в листите и да влизат в парламента.

2013 – Със спечелени проекти за над 12 млн. лв. стартира новата 2013 година Община Мъглиж. „Те са свързани с изграждане на ВиК и пречиствателна станция“, уточни в интервю заместник-кметът д-р Душо Гавазов.

2014 – Обновената със средства от общинския бюджет в размер на 226 800 лв. целодневна детска градина № 8 „Юрий Гагарин“ в Казанлък официално отвори врати. Детското заведение функционира от 1975 г. Към  момента се посещаваше от 136 деца.

2014 – „За клуба ни 2013 година бе много успешна. Завоювахме над 25 медала“, – коментира финала на годината треньорът на каратеките в Клуба по източни бойни изкуства „Севт І“ Драгомил Иванов. Възпитаникът му Николай Щерев бе в топ 10 на спортистите на Казанлък за 2013 г.

2015 – Цветелина Николова от Спортен клуб по таекуондо „Кентавър” бе определена за спортист на 2014 г. За треньор на годината бе определен Радостин Тодоров от Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“. За най-млад проспериращ спортист бе определен Гавраил Иванов от Клуб по източни бойни изкуства „Севт I“. Отбор на годината в колективните спортове стана Волейболен клуб „Казанлък“ – девойки младша възраст. За отбор на годината в индивидуалните спортове бе избран Автомобилен спортен клуб „Ефкорейсинг“. За високи постижения в сферата на спорта при хората с увреждания с индивидуални награди бяха отличени Даниела Тодорова, Ружди Ружди и Мустафа Юсеинов – и тримата от Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“. Мариана Ганева, спортен журналист във „Вис виталис“, излъчи в ефира на радиото подробен репортаж от церемонията по награждаването.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram