Днес, 14.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Тарифата за таксиметрови услуги, осъществявани от транспортната фирма „Динамика“ – Казанлък, бе 70 стари лв. за километър.

1997 – По повод Световния ден за борба с диабета радио „Вис виталис“ направи проучване за болните от диабет в казанлъшкия регион. Броят им бе ок. 2500, като 18 от тях бяха деца под 14-годишна възраст. Болните от диабет в България бяха ок. 250 хиляди, а в света – 160 милиона.

1998 – В галерия „Рувел“ в Казанлък бе открит първият в града Есенен салон на изкуствата,98 с участието на 25 художници от цялата страна.

1999 – Община Казанлък и служба „Социално подпомагане“ се договориха социално слабите граждани, получаващи помощи по чл.9 от Правилника за социално подпомагане, да работят по 5 дни на различни места, за да придобият това право. Броят на тези граждани бе 350.

2000 – На извънредна сесия общинските съветници задължиха кмета Стефан Дервишев да приведе в изправност всички пътни знаци по улиците на град Казанлък.

2000 – В Стара Загора тържествено бе открита триетажната административна сграда на Регионалната здравно-осигурителна каса. Строежът й струваше 1 млн. 100 хил. лева, а оборудването й – 400 хиляди.

2000 – Репортерска проверка на „Вис виталис“ по повод Световния ден за борба с диабета установи, че всички аптеки в Казанлък разполагат с необходимите лекарства, предлагани безплатно на болните от диабет.

2000 – През нощта срещу 14 ноември на територията на областта бяха регистрирани: 3 грабежа, 4 кражби, 1 взривяване, 1 изнасилване, 1 намушкване и 1 кражба на МПС.

2001 – За директор на Младежкия дом в Казанлък бе назначена Мариана Янкова.

2001 – Безработицата в 5-те общини, обслужвани от БТ – Казанлък, бе 19,3 %. Най-висока бе безработицата в община Николаево – 36,2%. Безработните граждани бяха 11 325. В община Казанлък броят им беше  6477.

2002 – Софийският районен съд възстанови на длъжността „Директор“ на Дома за медико-социални грижи в с. Бузовград д-р Ивелина Панова, срещу която бе повдигнато обвинение за нарушаване на тайни по осиновяването. Обвинението не бе доказано.

2002 – 20 казанлъшки творци се включиха със свои произведения – живопис, скулптура, графика и приложно изкуство, в организирания за първи път в Казанлък Есенен салон на ул. „Искра“ 4.

2002 – По инициатива на Стефан Димитров, член на БЗНС, и карикатуриста Дечко Николов на ул. „Искра“ 4 бе открита витринна изложба „Българските карикатури – тайното оръжие на Варшавския договор“. Показани бяха над 30 ксерокопия, намерили място в българската периодика от 1949 г. до 1989 г.

2003 – За председател на Регионалния синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ бе избрана Стефка Събчева.

2004 – Нова политическа партия – „Движение за равноправен обществен модел“, бе учредена в този ден в Казанлък. Членовете й се обединиха около идеята за по-добър живот, защита на правата и единение на малцинствата, основно на ромското население.

2005 – Община Казанлък бе пилотна община в програмата на МТСП „За социални инвестиции в децата“. „Целта на програмата е част от месечните социални помощи да бъдат предоставяни на социално слаби семейства – за нуждите на техните деца. Общината заплаща таксите им за детските ясли и градини, осигурява им учебници и учебни пособия, облекло и др.“, – информира началникът на Дирекцията за социално подпомагане в Казанлък Мария Пенева. Още 6 общини бяха пилотни по програмата – Стара Загора, Мъглиж, Смолян, Бяла Слатина и Разград.

2005 – Близо 200 представители на ДПС от област Стара Загора се събраха в Павел баня, за да  анализират представянето на ДПС на парламентарните избори, проведени през юни с. г. и за да обсъдят предстоящите задачи. „Регионът е добър пример за това как можем да бъдем заедно въпреки нашите етнически, религиозни и политически различия“, заяви по време на среща с целия областен актив на ДПС народният представител от движението Лютви Местан. 

2006 – „Над 100 души до момента са членовете на Общинския клуб на Сдружение ГЕРБ“, – съобщи в интервю за радио „Вис Виталис“ председателят на казанлъшката  структура Иван Кьосев. Партия ГЕРБ в Казанлък бе учредена в началото на декември с. г.

2007 – В този ден, който е Световен ден за борба с диабета, Нина Цонева от Районната здравно-осигурителна каса в областта изнесе данни, че инсулинозависимите са 3100, неинсулиновите диабетици са 5100 души. В интервю за «Вис виталис» ендокринологът от Казанлък д-р Николай Нанчев съобщи, че от дълги години се водят различни кампании за превенция на диабет тип 2, причинен от инсулинова резистентност. Основните причини за този тип заболяване са затлъстяването, неправилният начин на живот и хранене. Д-р Нанчев обяви, че 6% от мъжете и 7% от жените по света са засегнати от коварното заболяване, което е 3-тото най-разпространено след онкологичните и сърдечносъдовите болести. В община Казанлък специалистите ендокринолози бяха 5-ма, които бяха достатъчни за региона.

2007 – Министърът на отбраната Веселин Близнаков участва в церемонията за тържествено изпращане на 2-ра пехотна рота от БА за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Кандахар, Афганистан. Церемонията бе в казанлъшкото поделение 22 180. Втора пехотна рота бе в състав от 200 военнослужещи.

2008 – На свое заседание Председателският съвет на местния парламент възложи на общинската администрация да извърши пълна инвентаризация на извадените павета от площадите „Севтополис”, „Европа”, улиците „Искра” и „Скобелев”, бул. „Освобождение” и други улици. Съветниците поискаха до 30.11 с. г. да се  даде точна информация колко са извадените от тези обекти павета и какво количество е в наличност от бившата паважна настилка в града, както и, ако има продадени павета, каква част от тях е продадена и на каква цена. 

2008 – Реализацията на театрална постановка стартираха децата от казанлъшкото сдружение “Бъдеще за децата с увреждания”. Проектът на сдружението стана първи от общо одобрени пет проекта за цялата страна на Фондация “Помощ за благотворителността в България”. Спечелената разработка бе по проект “Терапевтичен театър за деца” и бе на стойност 2 хиляди лева.

2008 – „Малки подаръци за любими хора”, под това мото стартира кампанията на Сдружението за децата с увреждания. Лъжички за кафе с коледни мотиви – един проект на Боряна Коскина, гипсови фигурки на Дядо Коледа, коледни картички – всичко това направено от отпадъчни материали – бяха само част предметите, които се изработваха в сдружението с идеята да бъдат разпространявани – всеки на стойност не повече от 2.50 лв. Събраните средства бяха предназначени за рехабилитацията на деца, които бяха на хипотерапия. 15 лева струваше един рехабилитационен час по конна езда. 15 деца с физически и ментални увреждания посещаваха този вид терапия.

2009 – Силвия Митова, коафьор от Казанлък, бе поканена да бъде член на журито на Фестивала на италианската мода в Пловдив, в рамките на който се провежда и конкурс за модни фризури. Две години по-рано Митова спечели второ място на международния конкурс. Поканата да журира бе отправена от известният италиански стилист Северио Палма, на когото Силвия е асистирала при негови демонстрации на сцената и на официалната му промоция.

2010 – По повод своята 150-та годишнина библиотека „Искра“ поде акция, по време на която подаряваше книги на своите читатели.   

2012 – Творческите състави на 15 от общо 18-те пенсионерски клуба в община Казанлък взеха участие в първия по рода си фестивал „Ехо от младостта”. Организатори бяха пенсионерските клубове и Община Казанлък.

2012 – ”Вечен кръговрат” бе озаглавена дебютната стихосбирка на авторката от Бузовград Радка Гочева. „Темите са разнолики като живота и звучат винаги актуално“, обясни Гочева темите за отчуждението между хората и любовта в поетичната си книга.

2013 – Лъвовата чешма в Казанлък се руши, алармираха граждани. Заради скъсан водопровод имаше теч вътре в чешмата, облицовката бе напукана. Чешмата, наричана още Царската чешма, е построена в чест на княз Фердинанд Сакс-Кобургготски. Официално е осветена през 1903 г. при посещението му в Казанлък. Последният й ремонт бе извършен от казанлъшкия скулптор Доко Доков.

2014 – „Размазан домат с бита сметана“. Това включваше салата „Кличко“, част от специалното меню на казанлъшки ресторант с главен готвач Паулин Дончев, по повод предстоящия боксов двубой между Кубрат Пулев и Владимир Кличко, най-очакваното спортно събитие за годината.

2014 – 10 автомобила катастрофираха в този ден по пътя между Казанлък и Стара Загора. Основно пътните инциденти бяха в участъка от разклона за Ягода към Дервене до околовръсното за Стара Загора. При катастрофите нямаше сериозно пострадали.

2015 – Смесената двойка на „Киара-Н“ и „Ксани Денс“ Християн Въгляров и Ксандриния Капелова спечелиха златни медали от Открития турнир по спортни танци в Стара Загора. Сребърни и бронзови медали в спортната надпревара спечелиха и други танцови двойки от клуб „Киара-Н” и „Роза”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram