Днес, 14.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – На свое годишно събрание членовете на Съюза на погребалните фирми в България преизбраха за председател Васил Самарски.

1997 – Членовете на ВМРО – Казанлък взеха решение да поискат отварянето на досиетата им и да ги огласят чрез медиите.

1997 – Престъпността до тази дата на годината бе увеличена с 45% в сравнение със същия период на 1996 г. Спешно бе проведена среща между РДВР – Стара Загора, РПУ – Казанлък и кмета на община Казанлък.

1998 – 6 млрд. и 3 млн. стари лева, равняващи се на 68 % от планираните годишни приходи, постъпиха в общинския бюджет на Казанлък. До края на годината се очакваше преизпълнение на местните приходи.

1998 – 14-годишният Генчо Стайнов, син на кавалджията Кольо Стайнов, спечели „Златният кавал“ – специалната награда на проведения Първи национален конкурс на тракийския кавал.

1999 – На въпрос на „Вис виталис“ за ролята на медиите и ефекта от тяхната работа политологът Андрей Бунджулов отговори: „Плурализмът в медиите създаде нова ситуация, те се превърнаха в залог на една голяма политическа игра. Затова има значение кой владее медиите и какви са правилата. Вече 10 г. те имат много висок рейтинг, вярват им повече от половината от хората. Затова ролята им е ключова. Малките медии също – пешката не бива да се подценява в шаха“.

2000 – „Четен е, защото е верен на своите традиции да не се подчинява на управляващите“, каза в интервю за „Вис виталис“ Любчо Иванов – отговорен редактор на в. „Труд“, основан на 15.09.1946 г. по указания на Георги Димитров, синдикален вестник до 1992 г. За регионалното издание „Тракия Труд“, което отразяваше и Казанлък, той увери, че се работи по европейски модел.

2000 – По случай Деня на пожарникаря областният управител Радомир Енев награди най-добрите огнеборци в област Стара Загора. Наградени бяха и полк. Стоян Куршумов и ефрейторите Петър Иванов и Кирил Желев от Пета Шипченска танкова бригада – Казанлък.

2001 – Казанлъчани почетоха в този ден с минута мълчание трагично загиналите по време на терористичните актове на 11-ти септември 2001 г. в САЩ. Сирените в цялата страна оповестиха отдаването на почит. 14-ти септември бе траурен ден в България и в цяла Европа.

2001 – Със съдействието на директора на Унгарския културен институт Дьорд Сорди в Казанлък бе открита изложба на унгарския художник-график Роберт Кьониг, представяща 30 творби.

2002 – Министерството на културата приведе на ИМ „Искра“ 26 хиляди лева за укрепване, консервация и реставрация на гробниците в казанлъшкия край.

2005 – За заместник-кмет по икономиката и строителството на Община Казанлък бе назначен Иван Кирев. Той пое ресора на Румяна Друмева, която стана заместник-областен управител на област Стара Загора. Иван Кирев бе на 46 години. Завършил е университета в Харков, Украйна, специалност „Промишлено и гражданско строителство“.

2005 – По повод професионалния си празник служителите на казанлъшката противопожарна служба откриха приемна, в която гражданите можеха да поставят въпроси и да се допитват по конкретни проблеми, свързани с пожарната безопасност. Казанлъшката противопожарна служба бе втората по големина и численост в област Стара Загора, в нея работеха 53 души.

2007 – За първи път Казанлък бе домакин на национална конференция, посветена на проблемите и работата с дементно болните. Форумът се организира от Униреситета в град Касел – Германия, фондация „АВО – България“, «АВО – Касел» – Германия и Община Казанлък. Преди конференцията бе открита новата сграда на Дома за дементно болни в града „Димитър Папазов“. Средствата бяха осигурени от Социално-инвеситиционния фонд в размер на 380 хиляди лева.

2007 – 26 български спортисти бяха покрили към момента квоти за олимпиадата в Пекин, сред тях и двама казанлъшки спортисти, състезаващи се за столични клубове – Кольо Нешев и Румяна Карапетрова във хвърлянето на копие. Участник в параолимпийските игри в Пекин бе още един наш съгражданин – Дечко Овчаров.

2008 – Внезапна смърт покоси археолога Георги Китов, считан за откривател на Долината на тракийските царе в Казанлъшко. Китов почина при своите траки по време на поредната археологическа експедиция – в Старосел, само дни след като обяви края на проучванията в Казанлък.  Ст.н.с. д-р  Георги Китов е Почетен гражданин на Казанлък, отличен бе и от радио „Вис виталис“ за Личност на 15-тилетието, заради изключителните му заслуги, допринесли за популяризирането на Казанлък и региона.

2008 – Близо 4000 души, учили, работили и изобщо – приятели на Русия, се събраха на 5-я поред Събор на русофилите край язовир „Копринка“ под патронажа на президента Георги Първанов. Той бе открит от новия руски посланик в България Н. Пр. Владимир Исаков. През годината бе чествана 40-ата годишнина от началото на дърводобива в република Коми. Бе презентирана книгата на Александър Арсов, събрала данни и снимков материал за българския дърводобив в Русия.

2009 –При участието си в 14-я международен музикален фестивал-конкурс „Надежда, таланти и майстори“ в Добрич и курорта „Албена“ възпитаниците на Елена Юлиянова Мария-Йоана Тенева, Валентино Бабат, Александра Симеонова и Никола Георгиев се завърнаха с призови награди. Никола Георгиев получи персонална покана за участие в международния клавирен конкурс „Мария Юдина“ в Санкт Петербург. Единственият роял, на който децата се упражняваха, се намираше на сцената на читалище „Искра“, като упражненията там, поради заетостта на сцената, не винаги бяха възможни.

2010 – В рамките на Европейските дни на наследството в община Казанлък – „Да разкажем на Европа за България” НПМ „Шипка-Бузлуджа” и Европейският информационен център към Община Казанлък организираха електронна викторина „Какво знаем за Шипка”.

2010 – Ралица Еленкова, ученичка в СОУ „Екзарх Антим Първи”, бе един от четиримата български участници в провелата се в Брюксел Международна конференция „Кой го интересува? Как можем да помогнем”. Форумът събра над 80 участници на възраст между 30 и 50 години от почти всички европейски страни. Ралица бе най-младият участник в конференцията. Тя бе избрана да представи България след участието си в организираната от Националната мрежа за децата кръгла маса на тема „Детската бедност и социалното изключване“.

2011 – Изложба по проекта „Еко бъдеще”, който се реализира от Младежки център за развитие „Взаимопомощ” в Казанлък, бе открита  във фоайето на областната администрация в Стара Загора.

2011 – Мораториум върху политическите партии за 10-годишен период предложи кандидатът за президент Алексей Петров. На среща с граждани в Казанлък той заяви, че стартира подписка в подкрепа на тази идея. По думите му, партиите в момента служат основно за две неща – политическо безсмъртие и обогатяване. Наред с отнемането на привилегиите на партиите, Алексей Петров предложи и отмяна на институцията Велико Народно събрание. Той заяви още, че най-важната задача на сегашното управление трябва да бъде работата му по създаване на работа.

2012 – Над 2000 души годишно преминаваха през Отделението по кардиология в казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски”. Ръководителят на отделението д-р Бойчо Бойчев коментира, че това е внушителен поток от пациенти. Казанлъшкото отделение по кардиология разполагаше с 34 легла, интензивен сектор, сектор за субинтензивни грижи, както и със специален сектор за ангеографска диагностика.

2012 – Казанлъшкият журналист, главен редактор на вестник „Седмица” – Петър Марчев, направи своя кино-дебют с филма „Апокалипсис до поискване“.

2012 – 224-ма именици, носещите имената Кръстьо, Кръстина, Кънчо и техните производни, празнуваха в община Казанлък на Кръстовден.

2012 – Планинарят от Клуба по ориентиране към ТД «Орлово гнездо» – Казанлък Тончо Нейчев се представи изключително успешно в първенството по ориентиране на Югоизточна Европа в планината Улудаг край турския град Бурса. В гъстите борови гори, с много паднали дървета, на 1700 метра надморска височина, при 40-градусова жега, се надбягваха 700 състезатели от 15 страни. Ветеранът Тончо Нейчев изпревари 30-мата си съперници в групата над 60 години. И в последния ден на четиридневката на «Бурса опън» Нейчев отново бе първи, пробягвайки 3,4 км за 36 м. 17 сек., потвърждавайки, че е най-добрият състезател по коло-, ски- и лятно ориентиране.

2012 – Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българските параолимпийци и техните треньори, които успешно представиха страната ни на Игрите в Лондон с два сребърни и един бронзов медал. Сред тях бяха трима казанлъчани – Даниела и Радостин Тодорови и Дечко Овчаров.

2013 – Фенове на електронната музика се събраха край казанлъшкия язовир „Копринка“. За 6-та поредна година там се проведе музикалният фестивал „Копринка оупън еър“.

2015 – Ансамбъл „Арсенал” и Царица Роза – Цветелина Иванова отпътуваха за Япония – в Мунаката, префектура Фукуока. За 15-ти път се проведе Световният фестивал на българския фолклор в гигантския спортен комплекс „Глобул Арена”, побиращ над 12 000 зрители. В продължение на 20 дни ансамбълът изнесе 30 концерта пред японска публика.

2015 – С лятно кино бе финализирана  инициативата на Сдружение „Бъдеще за децата“ „Приказна седмица”.

2015 – Без загубен сет Красимир Минтов стана шампион на FPI Tennis CUP в Санта Марина край Созопол.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram