Днес, 14.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис витаис“ инж. Димитър Ройлев, председател на стачния комитет в НИРЕЛК, Институтът по розата, заяви, че заради розобера ефективните стачни действия преминават в символични. Пред представители на Министерството на промишлеността стачниците се обявиха против новия управител, седми поред, Георги Чаушев, който искаше диалог с тях, но му бе отказано.

1998 – Казанлъчанинът Тодор Каскиев завоюва първа награда на Републиканското първенство по скоростна телеграфия и получи правото за участие в Световното първенство в Италия.

1999 – Дружеството за приятелство с Русия в с. Шейново чества 200-годишнината от рождението на Александър Пушкин.

1999 – В Казанлък гостува изложба на художници от Кувейт. Картините представиха културата и бита на кувейтското население, неговата национална идентичност и семейните ценности.

2000 – Община Казанлък връчи награди на отлично представилите се ученици от ПМГ „Н. Обрешков“ и СОУ „Екзарх Антим Първи“ на регионални, национални и международни олимпиади и конкурси по биология, химия, физика, математика и музика.

2000 – 830 произшествия и 550 пожара бяха регистрирани до тази дата на територията на област Стара Загора. Цифрите бяха по-високи в сравнение с 1999 г., въпреки че жътвата все още не беше започнала.

2000 – Този бе денят с най-висока температура от началото на годината – плюс 33,5 градуса.

2001 – Кметовете на 10 населени места в община Казанлък бяха наказани за това, че са нарушили заповедта на общинския кмет и не са организирали почистването на натрупаните отпадъци и не са ги депонирали в съответните сметища. Според нормативната уредба глобата беше до 50 лева.

2002 – По нетрадиционен начин бяха изпратени осмокласниците от ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък – на излизане от училище пътят им бе обсипан с рози.

2003 – Обучение за работа с медиите организира в Казанлък Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО. Включиха се 24-ма представители на 14 неправителствени организации от региона.

2004 – В Детския комплекс бе открит Ваканционен алианс „Лято“,2004. За първа година на учениците бяха предложени занимания по компютърна подготовка.

2005 – Национален събор на ученическия туризъм под патронажа на министъра на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано се проведе на връх Шипка. В туристическата проява, домакин на която бе казанлъшкото туристическо дружество „Орлово гнездо“, се включиха ученици от 12 града от страната. Казанлък се представи  с група ученици от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм.

2005 – Преглед на туристическите сръчности и умения на  децата от детските градини в Казанлък организира в парк „Тюлбето“  ТД „Орлово гнездо“. Викторини и игри на туристическа тематика, разпъване на палатка и два обходни туристически маршрута бяха подготвили организаторите под ръководството на секретаря на дружеството Кръстьо Петков.

2006 – Два премиерни спектакъла представи театър „Любомир Кабакчиев“ – детският спектакъл „Грозното пате“ по Ханс Кристиан Андерсен с режисьор Николай Бояджиев, и „Амеде“ на Йожен Йонеско с режисьор Боян Иванов.

2007 – Край Крънското ханче се проведе 10-ят юбилеен национален мотосъбор с участието на над 5 хиляди рокери. Традиционно домакини на събора бяха казанлъшкият клуб „Черните рози“ и Българската мотоциклетна асоциация. В музикалата програма се включиха група „Епизод“, Васко Кръпката и др. В програмата бяха включени и ритуалното разбиване на автомобил, драгстар, стрийпшоу и илюминации.

2008 – В с. Габарево бе открит Вторият празник на черешата. Кулминация на празника бе ритуалното представяне на обичая „Черешобер“ в черешовите масиви край селото.

2009 – Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“, гр. Казанлък, стана победител в конкурса на ЕК за България за пощенска картичка „Коменски“.

2009 – Венера Гетова от “Олимп“ – Казанлък извоюва златния медал на диск на Държавното първенство по лека атлетика за мъже и жени с постижението си от 58,71 метра. Плевенчанката, състезаваща се за казанлъшкия клуб, покри норматив Б за участие на Световното първенство в Берлин.

2010 – 7-годишно дете загина при срутване на изоставена сграда в Казанлък. Инцидентът стана в необитаема вила северно от Дома за стари хора № 3 в града.

2010 – Близо 2 хиляди рокери събра поляната край Крънското ханче по време на 13-я мото-събор, домакинстван от мото-клуб „Черните рози“. За пореден път участие записаха монах от Атон и любител на високите скорости от САЩ. Свои представители на събора изпратиха Дания, Италия, Гърция, Полша.

2011 – Дни на китарното изкуство бяха проведени във Военния клуб в Казанлък. Своя първи самостоятелен концерт изнесе 17-годишният Димитър Христов, възпитаник на ПМГ „Н. Обрешков”, с преподавател Стефан Христов.

2011 – Египтолозите проф. Валбел и проф. Доминик посетиха Казанлък и Долината на тракийските владетели по покана на БАН. Поводът бе търсенето на паралели  между откритата от тях тракийска куполна гробница в Египет и гробниците в Казанлъшката долина.

2012 – 21-та Национална среща на радиолюбителите се проведе в Казанлък. По време на националното радиолюбителско изложение в ДК „Арсенал” се проведе изпит за придобиване на правоспособност за радиооператори – любители клас 1 и клас 2. Първото изложение на радиоапаратура „Хоби радио“ се провежда през 1992 г. в Казанлък.

2012 – Актьори от театър Любомир Кабакчиев“ протестираха пред сградата на общинската администрация. Причината бе начинът за провеждане на конкурс за директор, в който Диана  Рамналиева трябваше да заеме мястото на Атанас Чопов.

2012 – По покана на казанлъшкия китарен педагог Стефан Христов, един от най-известните съвременни китаристи – 31-годишният швед Йоханес Мьолер, изнесе концерт в залата на казанлъшкия музей „Искра“. От Казанлък Йоханес Мьолер си тръгна със специален подарък – китара, произведена в казанлъшката фабрика „Кремона”.

2012 – Като изключително благоприятна за розопроизводството определи 2012 година директорът на Института по розата и етерично маслените култури Недко Недков. В интервю за „Вис виталис“ той съобщи, че средните добиви са около 450 – 500 кг. от дка, на места и около 800 кг. от дка. Изкупната цена на маслодайната роза се бе повишила на 2.50 лв. за килограм при 1 лв. 70 ст. през предходната година. По-висока бе и цената на българското розово масло на международните пазари, като очакванията бяха да достигне 5500 – 6000 евро за 1 кг. „Ако в момента в България има 36 000 дка розови насаждения, то през следващите години вероятно ще са около 40 000 дка, което означава, че страната ни ще може да изнася по-големи количества розово масло, – посочи Недков. – Очакванията за настоящата година са за тон и половина розово масло, което е достатъчно да задоволи нуждите на парфюмерията и медицината на международния пазар“.

2012 – Стилияна Бакалова, Даниела Димитрова и Мартин Гърков – това бе отборът на СОУ „Екзарх Антим Първи”, който представи Казанлък и стана победител в Националния кръг на онлайн състезанието „Социални иновации” 2012 г. Инициативата бе разработена от Джуниър Ачийвмънт като целта бе да се насърчават ученици на възраст между 15 и 18 години да развиват иновационни концепции, които биха оказали значително положително социално влияние.       

2013 – Живка Аладжова стана новият областен управител на област Стара Загора. До момента тя бе главен инспектор към Областна дирекция по безопасност на храни в Стара Загора. Аладжова бе една от номинациите, които Областният съвет на БСП направи до правителството след тайно гласуване. С малък ритуал временно изпълняващият длъжността областен управител Димитър Драчев предаде властта на новия областен управител Живка Аладжова.

2013 – Българският културен институт в Лондон бе домакин на Ден на Казанлък. В  програмата на представянето на Казанлък бяха включени: изложба „Долината на розите и тракийските царе“ с автори Александър Иванов и Стефан Димов, филм на Иван Бонев, посветен на казанлъшката маслодайна роза, мултимедийни презентации на прекрасни кътчета от България, снимани отвисоко от Александър Иванов, изпълнения на Танцовия ансамбъл „Арсенал“ и 11-годишната Ивелина Станчева, възпитаничка на Стефка Денева. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и заместник-председателят на ОбС Нено Влайков бяха представителите на местната власт на Казанлък.

2014 – Угасна звездата от казанлъшката сцена Марияна Вълкова. Актрисата ни напусна след кратко, но тежко боледуване на 73 години.

2014 – Председателят на общинската организация на БСП в Казанлък Александър Минчев се оттегли от поста, след като не бе изпълнена поставената цел – спечелване на евроизборите.

2014 – Рекордно дълго, 32 дни, продължи розоберът в Казанлъшко през 2014-та година – въпреки прогнозите, че заради лошото време ще продължи най-много 20 дни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram