Днес, 14.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – За първи път по радио „Вис виталис“ бе излъчен радио-бенефис, с автор Мария Рашкова, на народната певица Руска Попова – солистка на ансамбъл „Арсенал“, родена в Сатовча. За таланта на Руска Попова говори и Христо Стоянов, ръководител на ансамбъла. „Глас, изтърван от Пирин“, бе казал проф. Кирил Стефанов за певицата, наричана от други „Славеят от Пирин“.

1993 – С участието на актьорите от Казанлък Стоян Атанасов, Таньо Стефанов и Костадин Попов бе излъчено авторското предаване на Мария Рашкова „Алеко – нравствената програма“ по случай 130 години от рождението на писателя.

1997 – Клубът на пенсионера в Казанлък организира тържество в чест на най-възрастния турист в града – 90-годишният Димитър Моллов.

1997 – Учениците от ОУ „Чудомир“ започнаха да издават собствен вестник – „Междучасие“.

1998 – Слушателите на радио „Вис виталис“ имаха възможност да слушат най-добрите в българския ефир музикални предавания, за които радиото бе сключило договори с различни компании: „Световната класация“,  „Часът на Ара“, „Доктор Мюзик“, „Бомба“, „Аудиоадреналин“, „Американ топ 40“. Излъчването им продължи повече от 20 години.

1999 – „100 млн. /стари/ лева ще спести Община Казанлък, ако прането на бельо в детските градини се централизира“, обяви Валери Попов – началник на отдел „Образование“, и се зае да реши този проблем.

2000 – „Младите и народната песен“ бе темата на предаването „Спасена красота“ с водеща Бонка Радкова, в което гостуваха Ирена Гайдарова, преподавателка по народно пеене в СОУ „Екзарх Антим Първи“, и нейните ученички Милена Тодорова и Десислава Добрева.

2000 – В Казанлък бе учреден Регионален комитет на Националното сдружение „Съюз за екология и прогрес“. За председател бе избрана Весела Иванова.

2000 – Посмъртно, за проявена смелост и патриотизъм при отстояването и защитата на националните интереси, Общобългарският комитет „Ген. Иван Вълков“ – Казанлък обяви за личност на 1999 г. Николай Добрев от БСП.

2001 – 54-годишен служител на автопарка в Казанлък почина, притиснат в областта на шията, след като неволно бе натиснал бутоните за затваряне на един от автобусите на автогарата.

2002 – Към датата на втората годишнина от основаването на Регионалната организация на Съюза за екология и прогрес членовете й наброяваха 24 души, които работеха по проект за екологичното възпитание на децата.

2002 – Вечер на унгарската поезия и изложба на графѝка Петер Ковач бяха организирани в Казанлък. Гост бе директорът на Унгарския културен институт в София Дьорд Сорди.

2003 – Фондация „Българска роза“ и Агенция „Мегаталант“ се договориха шоу-спектакълът „Царица Роза“ през 2003 г. да бъде реализиран от агенцията, като победителката да има право да участва в конкурса „Мис България“. Царица Роза 2002 – Християна Павлова успя да премине през кастинга заедно със 700 момичета и стана една от 37-те, избрани да се явят на националния конкурс. Фондацията и агенцията се договориха в Казанлък да заработи и първата извънстолична Агенция за модели.

2003 – С голям концерт ромският ансамбъл „Огнени ритми“ към НЧ „Искра“ отбеляза циганската Нова година – Банго Васил.

2004 – „Няма място за илюзии, очаква ви една трудна мисия. Аз вярвам във вашия професионализъм и съм убеден, че ще се справите като истински български мъже“, – каза пред офицерите, сержантите и войниците, заминаващи на мисия в Ирак, българският президент и върховен главнокомандващ на БА Георги Първанов. Той бе на посещение в Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък. Президентът прие поканата на кмета Стефан Дамянов да бъде патрон на Празника на розата, 2004.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ главният архитект Николай Николов представи идеите на Община Казанлък за благоустрояването на централната градска част и на гаровия площад, както и за изграждане на Алея на художниците пред Художествената гимназия и за учредяване на Дирекция за международно развитие и инвестиции в общинската администрация.

2006 – Всички 18 участници във втория сезон на реалити шоуто „Биг Брадър“ гостуваха за Банго Васил на колоритния си съквартирант от Казанлък Бат Сали. 28-годишният казанлъшки бизнесмен ги покани  да празнуват циганската Нова година на една от хижите около връх Бузлуджа.

2013 – Разпространена бе информация, че от Европейската комисия обмисляли да ограничат употребата на розово масло и лавандула в парфюмерията и козметиката, защото някои техни съставки причиняват алергии. Това предизвика сериозни притеснения в целия бранш, занимаващ се с розопроизводство в казанлъшкия регион. Повече от 100 години българското розово масло бе доказано най-висококачественото в света. В интервю за „Вис виталис“ проф. Недко Недков от Института по розата коментира, че това не се случва за първи път и че в основата на проблема е високата към момента цена на розовото масло.

2013 – Изключително слаба и негативна оценка даде на пресконференция казанлъшката структура на ПП „България на гражданите” за едногодишното управление на общината от ПП ГЕРБ и на направения от кмета Галина Стоянова отчет. Община Казанлък бе упрекната в липса на прозрачност и безрезултатно кадруване на ГЕРБ в Казанлък. „ГЕРБ нямат кадри и експерти, за да управляват“, – заяви лидерът на „България на гражданите“ в Казанлък Симеон Георгиев. От Общината заявиха в отговор, че „една такава малка партия не може да прави оценки, колкото и да е амбицирана“.

2013 – Председателят на БСДП Йордан Нихризов, общинското ръководство в лицето на кмета Галина Стоянова и председателя на ОБС Николай Златанов, и общественици  почетоха паметта на социалдемократа  Константин Бозвелиев. Радио „Вис виталис“ излъчи репортаж от срещата-разговор, по време на която всички се обединиха около идеята родната къща на Бозвелиев да се превърне в музей, а Бозуковото кафене да възстанови традицията си за организиране на обществени сбирки. Семейството на Бозвелиев приживе завещава къщата си за детски дом и дълги години тя се ползва за това. Към момента бе библиотечен клон.

2013 – СОУ „Екзарх Антим I” отбеляза 5-ата годишнина на радио „Антим”, създадено с методическата помощ на радио „Вис виталис“.

2013 – На 150-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов, основоположник на българското планинарство, туристическото дружество „Орлово гнездо” в Казанлък посвети първия си за годината поход в три лъча – изкачване на връх Жълти бряг, висок 1485 м.

2014 – На Международната туристическа борса в Утрехт, Холандия, бе представен съвместният туристически продукт на общините Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Карлово и Сопот – „Долината на розите и тракийските царе“. Посетителите на изложението бяха запознати с възможностите на тези общини като туристически дестинации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram