Днес, 13.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –В Казанлък в този ден бе открит офис на Интернет. Научно-техническият съюз – НТС  в Казанлък организира семинар за запознаване със системата на Интернет.

1997 – Втори месец продължи изписването на новородените от общинската болница в Казанлък, без да им бъде поставена ваксина за хепатит Ф.  Ваксината липсваше и в складовете в Стара Загора, и в Министерството на здравеопазването.

1997 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът Георги Ташев, който бе обявил гладна стачка, съобщи исканията си: всички, които са ангажирани с култура, да се разберат каква култура иска Казанлък; в НЧ „Искра“ и ДК „Арсенал“, според него, има непрофесионализъм и в тях е ограничен достъпът на творците; „Нямам нищо лично против Васил Самарски, но той не си е на мястото. Аз мога и разбирам от тези работи“; крайната цел на стачката е да има правила; в читалището да се направи ревизия. В интервю Васил Самарски, председател на НЧ „Искра“, заяви, че се е подписал на подписката на  Ташев, защото смята, че трябва да има дискусия за културата и подчерта, че в читалището се работи и че приключва един много успешен сезон. При направената ревизия не бяха установени никакви нередности.

1998 – Открити бяха Музикалните празници „Петко Стайнов“. В тях участие взеха хорове от Гърция, Германия и Европейската организация „Европа канта“. Тук бяха и видните български специалисти по хорово пеене проф. Николай Кауфман и Христо Арищиров.

1998 – 20 хиляди франка бяха приведени от Сент Ерблен за Дружеството за приятелство между Казанлък и френския град.

2001 – „Ако запази сегашния си модел на управление, България е заплашена за дълги години да остане бедна периферия на Европа. Разрушителната политика трябва да спре и страната ни да тръгне по пътя на съзидателното строителство с нова политика и ново правителство“, – това заявиха в Казанлък представителите на Българската евролевица дни преди парламентарните избори.

2002 – Със златен медал бе отличен фотограф-художникът от Казанлък Бедрос Азинян в Салона на изкуствата в НДК – София. Първа награда получи студентът от НАТФИЗ, също от Казанлък, Евгени Иванов.

2002 – Богословът Ваклуш Толев изнесе в Казанлък беседата „Полът като енергия и принцип“.

2003 – Любен Малчев от Школата по изобразително изкуство „Артлиния“ в Казанлък спечели международния конкурс за рисунка на тема „Моята любов – Русия“.

2003 – Казанлъшки футболисти, играещи на остров Крит, отправиха пожелания в Книгата за гости след гостуването си в студиото. Светлозар Господинов: „Поздрави на радио „Вис виталис“! Много успехи в бъдеще! Вярвайте в себе си и винаги ще има някой да ви помага“; Мариан Господинов: „Пожелавам на радио „Вис виталис“ много успехи в ефира, а на всички негови слушатели – да вярват в мечтите си и да бъдат много здрави. Късмет!“.

2005  – Под егидата на министъра на спорта Васил Иванов – Лучано започна реконструкцията на  физкултурния салон и на площадката на ОУ “Георги Кирков“ в Казанлък на стойност 50 хиляди лева. Министърът откри и напълно оборудван компютърен кабинет в училището.

2009 – Над 100 здравни работници от цялата страна участваха в Казанлък в двудневния медицински форум на тема „Училищното и детското здравеопазване в действие“. 3 хиляди души наброяваше членската маса на Регионалната Асоциация на професионалистите по здравни грижи, оглавявана от Ваня Георгиева.

2009 – С детски фолклорен празник с участието на състави за автентичен фолклор от общината и представяне на обичаите Лазаруване, Коледуване и други, характерни за региона на Павел баня, започна вторият ден от Празника на розата и минералната вода,2009.

2009 – Надиграване на фолклорни клубове от страната организира за втори път на пл. Севтополис“ в Казанлък НЧ „Жар”. Включиха се над 750 танцьори от 23  клуба от 7 града.

2011 – Близо 100  казанлъчани се включиха в акция по почистването на парк „Тюлбето”. Целта бе да се почистят и подновят зелените площи на входа на парка и територията на Тракийската гробница. Възстановени бяха пейките, разположени на подпорната стена на гробницата.

2011 – Три книги бяха представени на обща премиера – „Извънземното от Долна Митрополия” на казанлъшкия журналист и писател Петър Марчев, заедно с  „Народ от исихасти” и „Градче на име Мендосино” на колегата му Деян Енев.

2012 – НГПИД „Акад. Дечко Узунов” домакинства на демонстрации на традиционни японски изкуства „Японска култура за теб”, изпълнени от представителки на дамската група към Асоциацията ЮНЕСКО – „Нарита“. София и Казанлък бяха двата привилегировани града, в които бяха демонстрирани моменти от японската традиция. Групата бе гостувала в Китай, Русия, Англия, Австралия и др.

2013 – Като средно добра определи кампанията по прибирането на розовия цвят д-р Наташа Ковачева, директор на Института по розите и етеричномаслените култури в Казанлък, в интервю за радиото. Над 1 тон бе добитото през 2013-та година розово масло в България, цената – ок. 6000 евро за килограм.

2013 – Наталия Казиева, възпитаничка на Школата по изобразително изкуство „Живопис” към ОДК, спечели ІІ-ро място от Националния конкурс за изключителни постижения в областта на изобразителното изкуство „Захарий Зограф”, организиран от Община Самоков и Съюза на българските художници. Председател на журито бе акад. Светлин Русев.

2013 – Назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика бурни реакции в социалните мрежи, които доведоха до организирането на редица протести в различни градове в страната. Сред тях бе и Казанлък. В призива, с който във Фейсбук се организираха протестните действия, се казваше: „Протестираме срещу олигархията, която унижи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже. Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия”.

2014 – С поднасяне на венци и цветя на барелефа на Капитан Петко Войвода, срещу пощата, започна честването на вековния юбилей от началото на Тракийското дружество в Казанлък. Негов дългогодишен председател бе Костадинка Димитрова. В своя организация тракийците се обединяват през 1914 г. Организацията съдейства на тракийци за настаняване на работа, оземляване и даване на парцели за построяване на къщи. 61 семейства създават кв. „Бежански” между квартал ”Бездомнически” и циганската махала, появяват се 3 фурни и 3 дюкяна. „Ако ги нямаше потомците на тракийските бежанци, днес нямаше да има и почит към героите от историята ни“, изтъкна ролята на Тракийското дружество в Казанлък вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя подчерта още, че докато има хора като Костадинка Димитрова и техните деца и внуци, отечеството ни винаги ще го има. На събитието, на което бе чествана и 30-годишнината от създаването на едноименния казанлъшки квартал, присъстваха и Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества у нас, и актьорът Васил Михайлов, превъплътил се в образа на Петко Войвода в известния сериал. Фотоизложба във Военния клуб разказа за 100-годишнината на дружеството.

2014 – Казанлъшкият скулптор Велин Дечков подари гипсово копие на Капитан Петко Войвода на казанлъшкото Тракийско дружество, което носи името на войводата и чества 100 години от създаването си в Града на розите. Оригиналната бронзова скулптура, изработена от Дечков, се намира в родното място на Петко Войвода в Гърция.

2014 – Мария Донева представи пред казанлъшката публика своята книга „Шепа лъскави череши”. Поетичната вечер бе част от поредицата „Очи в очи с поезията”.

2014 – Областният управител Живка Аладжова върна решение на Общински съвет-Казанлък поради неспазване на разпоредбата на Наредба № 28 за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местни дейности, за съставяне, приемане, изпълнение, изменение и отчитане на общинския бюджет и за управление на общинския дълг на Общински съвет Казанлък.

2014 – В този ден се навършиха 100 години от рождението на Цвятко Цветков, първият казанлъшки шампион в спортната история на града, популярен сред казанлъчани като Балканския шампион. През 1936 г. става шампион на България по бързина, в тази дисциплина остава непобедим до края на кариерата си. Две години е държавен първенец на колокрос. Два пъти е шампион на издръжливост и два пъти – на шосе. Най-големия си успех постига на Балканското първенство по колоездене, което се провежда през 1940 г. в Букурещ. Става двоен балкански шампион — на спринтовата дисциплина бързина и състезанието на шосе.

2014 – Световноизвестният аржентински писател Хорхе Букай и синът му Дамиан присъстваха на постановката на Старозагорската опера „Крал за един ден“.

2015 –  МЦР „Взаимопомощ“ финализира проекта Екофестивал „Копринка“,2015, който се осъществи  с финансовата подкрепа на Община Казанлък.    

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram