Днес, 13.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за радио „Вис виталис“ секретарят на читалището в с. Средногорово г-жа Маркова сподели, че поради липса на пари не се развива никаква самодейност, че хората четат, но няма пари и за книги. Библиотеката разполагаше със 7 хиляди тома. За същите проблеми говори в интервю и колежката й г-жа Тикова – председател от 10 години на читалището в с. Ръжена.

1997 – Излезе от печат в този ден книгата на Петко Въчев „Не ме вини“.

1997 – Състоя се премиерата на книгата на Мария Пройкова „Спрете Земята, искам да скоча!“.

1998 – Задълженията на Община Казанлък към тази дата възлизаха общо на 1 млрд. и 140 млн. /стари/ лева.

1999 – След поредица от съдебни дела, вкл. и във Върховния съд, Община Казанлък стана собственик на 2/3 от сградата, в която се помещава общинската администрация. Останалата 1/3, ползвана от НТС, остана държавна собственост.

1999 – Казанлък бе домакин на 27-та ежегодна конференция на физиците в България. Открита бе изложбата „В света на звуците“.

1999 – Детската театрална студия в с. Крън представи премиерния си спектакъл „Хората, Улицата, Времето“.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ проф. Иван Лалов – ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, коментира „платените“ студенти и тези „на държавна издръжка“. Относно новите такси за обучението на студентите той уточни, че те са 30 % от издръжката на един студент, между 150 и 200 хиляди /стари/ лева.

2000 – В този ден се състоя поредното издание на „Поети с китара“ – в Казанлък бяха Асен Масларски, Гриша Трифонов и Христо Карастоянов.

2000 – Казанлък бе част от маршрута на ретро-ралито, в което участваха стари и класически автомобили, проведено бе и състезание по майсторско управление. Традицията от 1938-39 г. бе възстановена от Българския автомобилен клуб „Ретро“.

2001 – 7023 бяха регистрираните безработни казанлъчани към тази дата в Бюрото по труда.

2001 – Първо място заеха учениците от СОУ „Екзарх Антим Първи“ във викторина, посветена на безопасността на движението. На второ място се класира ОУ „Чудомир“, на трето – ОУ „Паисий  Хилендарски“. Участваха общо 80 ученици от 10 казанлъшки училища.

2001 – С два бронзови медала от финалите на Републиканското първенство по тенис на маса се завърна казанлъшкият състезател Иво Янакиев.

2002 – В ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък бяха въведени училищни емблеми за учениците. Върху тях бяха изобразени 5-те континента с надписи на 5-те езика, които се изучаваха в училището. Проектът бе на художника Румен Петков.

2002 – Възпитаникът на колоездачен клуб „Рози“ – Казанлък Стефан Кушлев премина във френския клуб „Нант“.

2003 – Царица Роза,2002 Християна Павлова отлетя в този ден за Япония, където взе участие във Фестивала на розата в гр. Фукуяма.

2003 – 260 хил. лева получи Община Мъглиж от Националния фонд „Бедствия“ за изграждане на укрепителна дига по река Тунджа в района на с. Зимница.

2003 – „Това, което видяхме, в много голяма степен се доближава до живота и ритуалите на древните траки. Казанлъшкият театър направи едно голямо постижение“, такава бе оценката на проф. Валерия  Фол – археолог, след премиерата на спектакъла-ритуал „Мистерии в долината“, състоял се на открита сцена в близост до Тракийската гробница.

2008 – Лора Георгиева, Царица Роза 2007, пристигна в Япония, за да вземе участие в Празника на розата на град Фукуяма. Програмата й в Страната на изгряващото слънце включваше и разглеждане забележителностите на Фукуяма, на Хирошима и Парка на мира, както и посещение на о. Миядзима. В Токио тя участва в среща с представители на Асоциацията за приятелство „Япония – България“.

2009 – Писателят и художник Чудомир бе представен пред обществеността на Турция и Македония  като част от проекта „Чудомир – на Балканите” на едноименната фондация. Изложбата „Нашенци”, с едни от най-добрите произведения на Чудомир, бяха видени и в двете балкански страни. „Експозицията на Чудомировите „Нашенци”, подредена във фоайето на Македонската национална опера в същия ден, в който бе открит и 37-ят Национален фестивал на музикалното изкуство, е истинско постижение на българското ни посолство в Македония в лицето на Михо Михов“, сподели Васил Самарски. Проектът „Чудомир – на Балканите” се реализира със съдействието на Министерството на културата, Общински съвет – Казанлък, Община Казанлък, ЛХМ „Чудомир” и Художествената галерия.

2013 – Абитуриентката Юлия Попова, която очакваше да бъде приета да учи финанси във Вирджиния, САЩ, стана Царица Роза,2013. Журито с председател Нешка Робева определи за нейни подгласнички Петя Иванова от ПМГ „Н. Обрешков“ и Росица Иванова от СОУ „Екзарх Антим І“. Момичетата бяха коронясани с нови корони, дарени от казанлъшкия бизнесмен Стефан Станев. Короната на Царица Роза бе обкичена с 31 смарагда, 3 рубина и 508 камъка Сваровски. Короните бяха изработени от титан с бяло родиево покритие.

2015 – 18740 лева струваше на данъкоплатците пътуването на кмета на Казанлък Галина Стоянова до Париж през април. Тогава 9-членна делегация отпътува за френската столица, където бе открита изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“. Своите разноски при посещението и представянето на Казанлък бе поел отделно директорът на музей „Искра“ Момчил Маринов от бюджета на историческия музей. Министерството на културата бе привело в бюджета на института 5 цифрена сума за експонатите, които бяха изложени във френския Лувър.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram