Днес, 13.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Писателят и журналист от КазанлъкВеселин Стоянов започна работа като репортер в радио „Вис витгалис“.  От 3 март с. г. той стана и водещ на информационни блокове и предавания.

1998 – „Тези, които сега управляват, са безпощадни по отношение на словото. Жан Виденов беше безкрайно толерантен. Народът ще възвърне вярата си в нас“, заяви в интервю за „Вис виталис“ Минчо Минчев, БКП.

1999 – В присъствието на председателя на Федерацията на каракачаните в България Васил Блецов и неговия заместник Васил Панделиев бе решено Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък да бъде регистрирано като самостоятелно юридическо лице съгласно Закона за децата и семейството.

1999 – В този ден изгоря бирария „Биг Бос“ в Казанлък. Щетите възлизаха на около 20 хиляди дойче марки.

2000 – По 65 долара на човек от общинския бюджет се падаха през 1999 г. на всеки от 92-те хиляди жители на община Казанлък за образование, култура, заплати и здравеопазване. За сравнение, в турската област Коджала – с 350 хиляди жители, където кметът Стефан Дервишев бе на посещение тогава, на всеки жител са се полагали по 214 долара от бюджета.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ рок-певицата Милена Славова разказа за фрапиращи случаи за драматични последици след употреба на наркотични вещества и призова младите хора да не се обръщат към наркотиците, а да се занимават с много по-полезни и приятни неща, вкл. и да слушат музика.

2001 – С 15% повече бе потребената топлинна енергия през м. януари 2001 г. спрямо м. декември 2000 г. От парно отопление се бяха отказали 60% от общия брой на абонатите в Казанлък.

2001 – Петя Пендарева стана победителка в спринта на 60 м за жени на международния турнир по лека атлетика във Виена с резултат 7 сек.18 стотни.

2002 – Американското посолство в България дари на Детската специализирана болница в Бузовград битова техника. Тя бе връчена от Даян Дод, доброволка от Корпуса на мира.

2003 – ИМ „Искра“ бе домакин на 22-та Регионална археологическа конференция на музеите от Югоизточна България. Изслушани бяха 17 доклада на археолози и историци.

2003 – 3630 граждани на община Казанлък поставиха подписите си под искането да бъдат възстановени паметниците на антифашистите Тодор Юлиев и Бончо Шанов в парк „Розариум“.

2004 – Доброволци от японската асоциация „Джайка“, сред които старши консултантът Нобухиро Кояма, започнаха работа по проекта за възраждане на Казанлък и неговите социо-културни дейности.

2004 – В годишника на Търговско-промишлената палата, с максимално пълна информация за регион Стара Загора, бяха представени 12 общини. За община Казанлък бяха отделени 3 страници.

2006 – На въпроса на „Вис виталис“: „Какво е любовта?“  писателят Радой Ралин отговори в интервю така: „Любовта е подем в човешкото съществуване. Тя дава възможност на човека да стане откривател на самия себе си“. „Кога се влюбихте за първи път?“ – „Влюбих се за първи път в прогимназията и съчиних стихче: „Хубави са и Радка, и Събина и Възкреса, но от всички най-сладка е моята Веса“.

2007 – В ЛХМ „Чудомир“ бе представена стихосбирката на казанлъшката поетеса Соня Фурнаджиева  „Жива луна пеперудена“. 

2009 – 143 деца бяха водените на отчет в  Детската педагогическа стая при РУ – Казанлък през 2008-ма година – били са разгледани общо 70 сигнала за извършени противообществени прояви и престъпления от малолетни и непълнолетни.

2014 – 19 медала спечелиха представителите на СК „Орлово гнездо“ от Държавното първенство по скиориентиране, което се проведе на яз. „Широка поляна“. За поредна година казанлъчани станаха първи в щафетата при възрастовата група М55. С пълен комплект медали се завърна ветеранът на клуба Павел Михалев. Той спечели 4 златни медала – от спринта, средна и дълга дистанция и щафета. Тончо Нейчев  бе със златен медал на средна дистанция и с два сребърни от спринта и на дълга дистанция.

2014 – В Американската книга за световни рекорди Record Setter World Records вече бе записано и името на българина Ради Милев. Той бе първият наш сънародник, който влезе в хронологията на постиженията със своите 332 клека, които направи за 5 мин. Своя рекорд казанлъшкият инженер постави в  присъствието на медии и граждани на пл. „Севтополис“ на 6 февруари. 65-годишният маратонец постави нов световен рекорд по най-много клякания направени за един час – над 3 634. Мотото на Милев бе „Волята и духът са по-силни от възрастта“.

2015 – С „Многая лета“, с много цветя и сърдечни пожелания казанлъчани поздравиха Лилия Димитрова за нейния 80-и рожден ден. „Когато слушаш Лилия Димитрова, трябва да помниш всяка нейна дума, защото е казана с мъдрост и загриженост“, каза Анна Кожухарова, директор на библиотека „Искра“, която разказа за живота и творчеството на Димитрова, внучка на Георги Чорбаджийски – един от създателите на патриотичното Дружество на запасните подофицери в Казанлък, и племенница на  Чудомир. В своята творческа биография Лилия Димитрова имаше издадени към момента 38 книги – стихове, разкази, пътеписи, есета. Особено ценен краеведчески труд е изследването, направено от авторката, на песните, наричанията, традициите и обичаите в региона, събрани в книгата „Китка босилек – елмазен пръстен“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram