Днес, 13.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В политическия си обзор на 1993 г. Деляна Бобева включи запис от признанието на кмета Бончо Сарафов за финансовия крах и фалита на Община Казанлък – прецедент в историята на местната власт. Коментарът на социалиста Георги Захариев бе: „Това е позорна стъпка на Сарафов, той трябва да си подаде оставката“. Отговорът на Сарафов бе: „Захаризъм“.

1997 – Такса „Смет“за 97-ма годинав Казанлък бе увеличена 4 пъти, а таксата за МПС – с 50%.

1997 – Общинската болница и Общинската поликлиника в Казанлък въведоха медицински услуги срещу заплащане по избор на пациента.

1997 – На петдневно турне в Сърбия замина ансамбъл „Роза“ към Военния клуб в Казанлък с ръководител Димитър Кабаиванов.

1998 – „Казанлък е много особен град – като големина, индустрия и като мислене. Този офис трябва да даде началото на нова териториална единица – окръг или нещо друго“, – заяви при откриването на офиса си в Казанлък Стефан Панев – наместник в Казанлък на областния управител на област Стара Загора Христо Василев.

1998 – На среща с журналисти в Стара Загора проф. Кръстьо Петков заяви, че „журналистите правят лоша услуга на правителството на Иван Костов, като се отнасят безкритично към него“. Професорът прогнозира появяването на две левици в България и създаването на силна неокомунистическа партия.

2000 – Притеснени от евентуална смяна на парите, гражданите на Казанлък масово обменяха дребни монети и банкноти от по 100, 200 и 500 /стари/ лева.

2000 – Областната управа в Стара Загора разпореди на общините сами и за собствена сметка да почистват четвъртокласната пътна мрежа в районите си.

2000 – За главен специалист по спортните дейности в Община Казанлък бе назначен Ангел Радевски.

2000 – Фирма „Българска роза-Севтополис“ дари 4000 шампоана на възрастните хора в социалните домове, на социално слаби граждани и на хора с увреждания в региона.

2001 – Според водената статистика, за 2000-та година радио „Вис виталис“ бе излъчило 4934 журналистически материала – средно по над 13 всеки ден или средно по 19 в делничните дни. Общият брой на регионалните новини бе 2550, на интервютата – 786, на информациите – 1100, на репортажите – 98.

2002 – Нивото на безработицата в 5-те общини към Бюрото по труда в Казанлък бе 18,8%. Регистрираните в БТ бяха 11000. Една четвърт от тях получаваха парични обезщетения. С най-висока безработица – 34,2%, бе община Николаево. За Казанлък процентът беше 15.

2003 – 55 общопрактикуващи лекари от общините Казанлък и Павел баня бяха снабдени с компютърна техника и софтуер. За Старозагорска област бяха доставени общо 180 компютъра.

2004 – На пресконференция кметът Стефан Дамянов информира журналистите за приоритетите си през предстоящата година: развитие на икономиката, подобряване на инфраструктурата, работа по предприсъединителни фондове и програми.

2004 – Като гост в студиото на „Вис виталис“, Владимир Русев – ръководител на филиала на РЗОК в Казанлък, даде за слушателите подробни разяснения за кои здравни услуги колко се заплаща – колко поема касата и какво плаща пациентът.

2004 – Председателят на фондация „Българска роза“ в Казанлък Стефан Дамянов оповести, че от с. г. по време на Празника на розата ще се провеждат 3 конкурса за красота – Мини мис Царица Роза, Царица Роза и Мис Долината на розите.

2004 – „Да бъдем хора преди всичко и въпреки всичко!“ – написа в Паметната книга на „Вис виталис“ Николай Александров – председател на СДС в Казанлък.

2005 – В с. Енина бе обособен Център за развитие. Неговата цел бе: чрез обхващане на повече деца да се развиват творческите способности на децата.

2011 – След непланувана инвестиция от 100 хиляди лева – заради цялостен ремонт на ограбено ел. табло и кабели към него, предстоеше възобновяването на топлоподаването от казанлъшката ТЕЦ, която от март 2010 г. реално не работеше. Собственикът й Николай Банев увери, че топлоподаване ще имат 10 детски градини, 6 училища, болницата в Казанлък, както и 1000 частни потребители. Банев изтъкна още, че казанлъчани ще плащат най-ниската цена за парно в България.

2012 – Най-успелият казанлъшки дует за 2011-та година от Клуба по спортни танци „Роза” – Атанас Русев и Симона Янева, с треньори Ваня и Петър Радеви, бе носител на националните трофеи от 6 състезания. Те бяха и еднолични водачи в ранглистата на Българската федерация по спортни танци при юношите-старша възраст.

2013 – Отец Петко Мотев от Казанлъшката духовна околия бе избран за делегат на Патриаршеския събор за избор на български патриарх. Другите делегати от Старозагорската епархия бяха отец Емилиян и отец Михаил от Стара Загора, проф. Иван Станков – ректор на Тракийския университет, и бизнесменът и основател на Ротари клуб в Нова Загора Михаил Тачев.

2016 – На 13 януари, около 21,25ч., по път І-5, от с.Ягода за гр.Стара Загора, се е движил л.а.”Хюндай”, управляван от 27-годишна старозагорка. На км.251+800, внезапно на пътното платно преминава безстопанствено животно (кон) и автомобилът го блъска. В резултат на удара, водачът и пътуващото в автомобила 5-годишно дете са получили хематом на дясна вежда и натъртване на дясна ръка. Откарани във ЦСМП – Стара Загора, където след като са обслужени амбулаторно, са освободени без опасност за живота.

2016 – Конче връхлетя върху движещ се „Фиат“ на центъра на Бузовград. От удара жребчето загина. То се хвърлило буквално с двете си копита върху предното стъкло на колата със сливенска регистрация, управлявана от млада жена. Инцидентът стана на пешеходна пътека. Младото животно било изтървано десетина минути преди произшествието от собственика му.

2016 – Бели и сини балони полетяха в небето за мир от двора на Детска градина „Буратино”. Така Градината се включи в общото послание на 11 страни за мир в света.

Заедно с деца и ученици  от Франция, Италия, САЩ, Естония, Румъния, Турция и др., двете подготвителни групи „Арлекин” и „Артемон”  рисуваха за мир и  хармония  по света. Това бе част от европейски е-туининг проект под егидата на френски учебни заведения с мотото „Свобода, равенство, братство“. Името на проекта  е  „Нека да изпратим писмо за мир в небето“ (Let’s send a peace letter in the sky).

2016 – Три катастрофи станаха тази сутрин на пътя Стара Загора-Казанлък на разклона за Мъглиж. Причината според водачите е заледеният  сутринта пътен участък. След катастрофите бе опесъчено.

2017 – Напусна ни още един от ветераните футболисти на ФК „Розова долина“, със заслуга за участието на отбора в „А“ групата – Койчо Коев. 59-годишният бивш състезател на „Розите“ от работеше тогава в Германия. Далеч зад граница го настига и преждевременната му смърт. Талантливият футболист играеше и като нападател, и като десен защитник в отбора на „Розова долина“. Във ФК „Розова долина“ през 90-те години приключи състезателната му кариера, за да останат хубавите спомени за неговия принос към любимия тим и големият успех за казанлъшкия футбол, който имаше своята промоция във А групата в 80-те години.

2019 – Прокуратурата в Казанлък ще изяснява кой е шофирал колата препречила пътя на курсантите, пътували към Велико Търново. Имало е на няколко пъти изпреварвания между колата на курсантите, в която са пътували двама човека и опел, в който са пътували двама души, мъж на 32 години, който е ударил с брадва колата на курсантите и 33 годишна жена. Тяхната кола е спряна в прохода на Републиката. Ето какво сподели Таня Димитрова от казанлъшката прокуратура. 33 годишният мъж е задържан.

2021– Жители на Шейново бяха възмутени от продължаващата с години ситуация с улици в селото. Когато вали бе буквално невъзможно да се стигне до къщите, заради огромни локви, по цялото пътно платно, по което асфалтът бе мит. „Проблемът се отчита, но нищо и никой не прави през годините“, коментираха хората, които ни изпратиха снимки.

2021 – 33-годишен служител на оръжейните заводи „Арсенал“ бе поразен от волтова дъга при работа в подстанция , обслужваща цеховете на територията на Казанлък. Инцидентът стана около 10,00 часа на 13 януари, електрическият ток е обгорил лицето и ръцете му. Пострадалият  транспортиран първоначално до ЦСМП-Казанлък, след което пренасочен за хоспитализация в столичната болница „Пирогов“, с която заводите имат рамков договор. Образувано  досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда при изпълнение на служебни задължения, уточниха от старозагорската окръжна прокуратура. Трафопостът, където бе станал инцидентът е извън цеховете, не е имало опасност за други работещи, няма поражения на инфраструктурата. Нямаше опасност за живота на пострадалия инженер.

2021 – Общинските съветници призоваха кмета на Казанлък Галина Стоянова и управляващата коалиция ГЕРБ-ДПС да спрат продажбите на общински терени в Равда и Несебър. „Призоваваме кмета и управляващата коалиция ГЕРБ-ДПС да спрат продажбите на общински терени в Равда и Несебър. Настоящата криза е достатъчно тежка за всички сектори, най-драстична е в туризма, цените на имотите край морето падат, безотговорно е да се продава“, за това апелираха общинските съветници на БСП, дни преди да започне разглеждането на бюджета в комисиите на местния парламент.

2021 – За част от велоалеята в Казанлък на ул. „Капрони“, нацвъкана със знаци, обозначаващи придвижването на велосиспеди и хора още преди 6 години, припомни медията ни по повод феноменъ с нацвъканите знаци в Мадан, община Бойчиновци, който обиколи медии и социални мрежи и стана топ новина. Този феномен всъщност тръгна от Казанлък. А Градът на розите може да претендира за пионер в това отношение. За това presstv.bg сигнализира през лятото на 2014г., когато беше и откриванете на велоалеята. На разстоянието малко повече от 300 метра са поставени 22 знака в двете посоки /по 11 в посока/ и общо 33 указателни табели.

2022 – Европейската шампионка по ММА Теа Арезу стана Спортистът на Казанлък за 2021 година по време на традиционната церемония.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram