Днес, 13.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В политическия си обзор на 1993 г. Деляна Бобева включи запис от признанието на кмета Бончо Сарафов за финансовия крах и фалита на Община Казанлък – прецедент в историята на местната власт. Коментарът на социалиста Георги Захариев бе: „Това е позорна стъпка на Сарафов, той трябва да си подаде оставката“. Отговорът на Сарафов бе: „Захаризъм“.

1997 – Такса „Смет“за 97-ма годинав Казанлък бе увеличена 4 пъти, а таксата за МПС – с 50%.

1997 – Общинската болница и Общинската поликлиника в Казанлък въведоха медицински услуги срещу заплащане по избор на пациента.

1997 – На петдневно турне в Сърбия замина ансамбъл „Роза“ към Военния клуб в Казанлък с ръководител Димитър Кабаиванов.

1998 – „Казанлък е много особен град – като големина, индустрия и като мислене. Този офис трябва да даде началото на нова териториална единица – окръг или нещо друго“, – заяви при откриването на офиса си в Казанлък Стефан Панев – наместник в Казанлък на областния управител на област Стара Загора Христо Василев.

1998 – На среща с журналисти в Стара Загора проф. Кръстьо Петков заяви, че „журналистите правят лоша услуга на правителството на Иван Костов, като се отнасят безкритично към него“. Професорът прогнозира появяването на две левици в България и създаването на силна неокомунистическа партия.

2000 – Притеснени от евентуална смяна на парите, гражданите на Казанлък масово обменяха дребни монети и банкноти от по 100, 200 и 500 /стари/ лева.

2000 – Областната управа в Стара Загора разпореди на общините сами и за собствена сметка да почистват четвъртокласната пътна мрежа в районите си.

2000 – За главен специалист по спортните дейности в Община Казанлък бе назначен Ангел Радевски.

2000 – Фирма „Българска роза-Севтополис“ дари 4000 шампоана на възрастните хора в социалните домове, на социално слаби граждани и на хора с увреждания в региона.

2001 – Според водената статистика, за 2000-та година радио „Вис виталис“ бе излъчило 4934 журналистически материала – средно по над 13 всеки ден или средно по 19 в делничните дни. Общият брой на регионалните новини бе 2550, на интервютата – 786, на информациите – 1100, на репортажите – 98.

2002 – Нивото на безработицата в 5-те общини към Бюрото по труда в Казанлък бе 18,8%. Регистрираните в БТ бяха 11000. Една четвърт от тях получаваха парични обезщетения. С най-висока безработица – 34,2%, бе община Николаево. За Казанлък процентът беше 15.

2003 – 55 общопрактикуващи лекари от общините Казанлък и Павел баня бяха снабдени с компютърна техника и софтуер. За Старозагорска област бяха доставени общо 180 компютъра.

2004 – На пресконференция кметът Стефан Дамянов информира журналистите за приоритетите си през предстоящата година: развитие на икономиката, подобряване на инфраструктурата, работа по предприсъединителни фондове и програми.

2004 – Като гост в студиото на „Вис виталис“, Владимир Русев – ръководител на филиала на РЗОК в Казанлък, даде за слушателите подробни разяснения за кои здравни услуги колко се заплаща – колко поема касата и какво плаща пациентът.

2004 – Председателят на фондация „Българска роза“ в Казанлък Стефан Дамянов оповести, че от с. г. по време на Празника на розата ще се провеждат 3 конкурса за красота – Мини мис Царица Роза, Царица Роза и Мис Долината на розите.

2004 – „Да бъдем хора преди всичко и въпреки всичко!“ – написа в Паметната книга на „Вис виталис“ Николай Александров – председател на СДС в Казанлък.

2005 – В с. Енина бе обособен Център за развитие. Неговата цел бе: чрез обхващане на повече деца да се развиват творческите способности на децата.

2011 – След непланувана инвестиция от 100 хиляди лева – заради цялостен ремонт на ограбено ел. табло и кабели към него, предстоеше възобновяването на топлоподаването от казанлъшката ТЕЦ, която от март 2010 г. реално не работеше. Собственикът й Николай Банев увери, че топлоподаване ще имат 10 детски градини, 6 училища, болницата в Казанлък, както и 1000 частни потребители. Банев изтъкна още, че казанлъчани ще плащат най-ниската цена за парно в България.

2012 – Най-успелият казанлъшки дует за 2011-та година от Клуба по спортни танци „Роза” – Атанас Русев и Симона Янева, с треньори Ваня и Петър Радеви, бе носител на националните трофеи от 6 състезания. Те бяха и еднолични водачи в ранглистата на Българската федерация по спортни танци при юношите-старша възраст.

2013 – Отец Петко Мотев от Казанлъшката духовна околия бе избран за делегат на Патриаршеския събор за избор на български патриарх. Другите делегати от Старозагорската епархия бяха отец Емилиян и отец Михаил от Стара Загора, проф. Иван Станков – ректор на Тракийския университет, и бизнесменът и основател на Ротари клуб в Нова Загора Михаил Тачев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram