Днес, 11.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – Открита бе в Казанлък модерна цифрова телефонна централа „Ериксон“. Началникът на БТК – клон Казанлък Динко Первазов разясни в ефира на „Вис виталис“ нейните възможности.

1997 – С цел търсене на свободни общински земи за производство на сортови семена за зеленчукопроизводство, в Казанлък на посещение бе лидерът на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков. Подобна бе идеята на аналогична на ОБТ партия в Израел.

1997 – С тютюн в района на Казанлък бяха засадени 3 хиляди декара земя.

1997 – Актьорът Георги Ташев обяви гладна стачка и подписка с искането в НЧ „Искра“ да бъде направена финансова ревизия. Към него се присъедини и Гълъбина Михайлова. Два дни по-късно Ташев спря стачката. През есента на същата година цялостна ревизия в читалището беше направена. Нарушения не бяха констатирани.

1997 – Юношите старша възраст от Казанлък завоюваха първо място в Републиканското отборно първенство по колоездене.

1997 – „Огорчава ме западането на розопроизводството“, – каза в интервю на Камен Коларов  певицата Йорданка Христова. По отношение на песенното й изкуство естрадната изпълнителка сподели: „Музика не се прави трудно, но трудно се продава – пиратството е голямо“.

1998 – Придружена от съпруга си, княгиня Мария Луиза посети Детската специализиран болница „Мария Луиза“ в с. Бузовград. Тя не коментира името на заведението и не се ангажира с конкретна помощ, а с помощ изобщо.

1998 – Усилено за жътва към тази дата се подготвяха селските стопани в Казанлъшко. За сеитба с ечемик след жътвата бяха предвидени 15 хиляди декара, а за ръж – над 6 хиляди декара.

1999 – Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък бе приет за член на Асоциацията за театър в България.

1999 – В музей-галерията бе открита изложба на художествени занаяти и изобразително изкуство на творци от 7 арабски държави.

2001 – Нова модерна цифрова автоматична телефонна централа „Ериксон“ откри в Технологичен район „Далекосъобщения“ – Казанлък министърът на транспорта Антоний Славински. Тя стартира с 3000 телефонни абоната, при капацитет да поеме 40000. В този обект БТК вложи 2 млн. /стари/ лева. С подобни централи разполагаха 11 български града.

2002 – Няколко казанлъшки улици, след решение на общинските съветници, приеха имената на побратимени на Казанлък градове: „Толияти“, „Надканижа“, „Сент Ерблен“ и „Верия“. Съветниците не приеха една от казанлъшките улици да се казва „Атлантически алианс“, което стана повод групата на ОДС да напусне сесията.

2003 – Анна Кожухарова, председател на НЧ „Възродена искра“, представи в ефир проекта „Да подадем ръка“ – в помощ на деца в затруднено положение.

2005 – Осмият национален рокерски събор се проведе на язовир „Копринка“. Организатор на проявата бе казанлъшкият клуб “Черните рози” с председател Христо Христов – Горилата. В мото-събора се включиха близо 3000 мотористи на възраст от 20 до 55 години. Сред участниците бяха и гости от Белгия, Англия, Германия, Гърция и Чехия.

2005 – Близо  1000 радиолюбители от България и съседните балкански държави взеха участие в 14-я фестивал  „Хоби Радио Експо“, който се проведе в Казанлък в ДК “Арсенал”. 

2006 – На единственото по рода си в България авиорали бе домакин Казанлък  – 17 пилоти и организации от страната се включиха в авиошоуто. В програмата бяха включени демонстрация и полети на въздухоплавателни средства от леките класове, традиционни състезания по целно кацане и изпълнение на маршрути за мото-делтапланери и спортни самолети. Специални гости на събитието бяха Дейв Ънуин, главен редактор на британското издание на Today’s Pilot и Ейдриън Кокс, управляващ директор на KEY Publishing, издател на списанието. Венелин Стайков, бизнесмен на 42 г., постави световен рекорд за скорост с мотопланер на авиорали. През 2003 г. той постави национален рекорд, като прелетя 415 км от Банкя до Слънчев бряг. Височинният му рекорд бе 5514 м.

2008 – В Казанлък бе открита метан-станция, дело на частни предприемачи. Стойността й бе 1 млн. и 200 хил. лева.

2008 – Военният съд в Пловдив гледа в този ден делото срещу полицая от РПУ – Казанлък Васил Стоев, обвинен в издаване по непредпазливост на фалшива лична карта на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. На Стоев бе наложена глоба от 800 лева. Стоев, който бе работил в системата на МВР 19 години, спечели на първа инстанция делото, което заведе срещу МВР за неправомерно уволнение, и заяви, че ще съди министерството за нанесени морални щети.

2009 – Зарибяване със 100 хил. броя толстолоб и 100 хил. амура се извърши на Дунавския ръкав на язовир „Копринка“. Подобен вид зарибяване в казанлъшкия язовир не бе извършвано през последните близо 20 години. Рибите, идващи от развъдници в Румъния, бяха безвъзмездно дарение от Националното ловно-рибарско дружество.

2009 – Инициативен комитет от ок. 30 бивши военни пилоти от Казанлък с председател Желязко Влаев инициираха подписка с молба безвъзмездно да получат самолет от ВВС с изтекъл ресурс и негоден за полет. Идеята бе самолетът да бъде поставен на постамент с паметна плоча с имената на загиналите летци и авиационни специалисти от Казанлък. От 1926 г. до 1948-ма г. в Казанлък е преместено въздухоплавателното училище, което са завършили редица бележити военни пилоти.

2012 – В община Мъглиж бе открита нова сграда на Домашния социален патронаж. Тя се помещава в общинска сграда в с. Ягода и обслужва 110 възрастни хора.

2012 – Деветокласничката Милиана Танчева от Карлово бе избрана за Царица на Долината на розите, 2012 сред 16 участнички от 7 общини в конкурс, който се проведе на пл. „Севтополис“ в Казанлък.

2012 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и областният управител Недялко Недялков подписаха договор за безвъзмездно прехвърляне и собственост върху имот – частна държавна собственост, сградата на бившето помощно училище „Димитър Андреев”. Решението за предоставяне правото на собственост на Община Казанлък върху имота бе взето на правителствено заседание. Местната власт възнамеряваше да изгради в имота Център за обществена подкрепа, който бе заложен в Стратегията за развитие на социалните услуги. „Радостен съм, че в собствеността на Община Казанлък се прибавят 9 220 кв. м. площ  за изпълнението на функции, които ще бъдат изключително полезни в цялата община”, коментира зам.-кметът Петър Косев.

2013  – От националния конкурс за есе „Промяна за студентите“ Диян Илиев от клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски“ спечели 2-ро място. От XXX Национален радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри” лауреат стана най-малкият участник – Кирил Димов на 8 г. със стихотворението си „Аз мечтая“.

2013 – С първа  награда от Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки”, Берковица, се завърнаха малките актьори от Театралната студия на НЧ „Искра” с ръководител Мая Стоянова. Наградата бе за спектакъла „Цветята на малката Ида” по Ханс Кристиян Андерсен.

2013 – Близо 1 тон и 300 кг. боклук бе събран от района на язовир „Копринка“ по време на Екофест „Копринка“,2013, в който участваха доброволци от цяла България и от Непал. Бе прожектиран филмът на казанлъчанина Генади Кондарев „Нигерия сърви” в лятното кино, направено от рециклирани материали.

2014  – Слава Георгиева бе новата Царица Роза на Павел баня за 2014 г. Тя бе избрана с гласовете на публиката от общо 10 претендентки за царската корона по време на спектакъл с водещ Драгомир Драганов.

2014 – 20 години от създаването си като ученическа рок банда отбеляза в Казанлък група „Хоризонт”. Групата представи и новия си албум „Прекалено любопитни”.

2014 – Румен Сомов, един от най-популярните татуисти в Казанлък и региона, бе избран за член на журито в първото издание на международния конкурс Bulgaria Tattoo Expo. Във фестивала се изявиха 40 артисти от най-известните татуисти от цяла Европа.

2014 – В двора на Математическата гимназия в Казанлък за поредна година се събраха любители на пернатите – на изложба-базар на гълъби и екзотични животни, организирана от местния Клуб на гълъбовъда „Розова долина“ с председател Петко Цеков. Сред множеството от красиви пърхащи, интересен бе гълъбът, носещ името на Казанлък.

2015 – Казанлъшките ловци изпратиха остра декларация до Изпълнителната агенция по горите. Тя бе прочетена на състоялия се в този ден в София протестен митинг на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България под мотото: „За европейско бъдеще на ловното движение в България!”, след което бе представена в комисията по предложения за изменение в Закон за лова и опазване на дивеча.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram