Днес, 10.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Броят на безработните лица в Казанлъшко към тази дата бе 3386. През предходния месец май работа бяха започнали 94 лица.

1996 – След спечелена първа награда на фестивала за самодейно творчество във Варна балет „Грация“ при НЧ „Искра“ с ръководител Алла Ангелова взе участие в гала-концерта на първенците в Амфитеатъра в гр. Пловдив.

1997 – Депутатът от Евролевицата Иван Бойков, който бе на посещение в Казанлък в този ден, в интервю за радио „Вис виталис“ изрази мнение, че „трябва да има специален закон за досиетата, за да не пострадат невинни хора“.

1998 – Кметовете на 5-те общини в района на Казанлък подписаха Обръщение в подкрепа на идеята Казанлък да стане областен център и го внесоха във всички държавни институции. На открития парламентарен ден бяха представени концепцията и други документи, доказващи необходимостта от това Казанлък да стане областен град.

1999 – Фондация „Математика и информатика“ присъди награди на 14 ученици, 11 от които бяха от ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък.

1999 – В Казанлък бе създаден фен-клуб на ЦСКА.

1999 – След проверка на 480 търговски обекта ДВСК констатира, че много от вносните яйца и яйчени продукти не са годни за ползване.

2000 – Над 1000 радиолюбители взеха участие в Деветия събор на радиолюбителите с домакинството на ДК „Арсенал“.

2000 – Гергана Сулева представи в Казанлък поетичната си книга „Живот“.

2001 – По случай Деня на независимостта на Русия – 12 юни, в гр. Шипка по инициатива на федерацията „Съюз на съотечествениците“ бе организиран празник под надслов „Я люблю тебя, Россия“. Ок. 50 хиляди бяха към момента представителите на руската общност в България.

2001 – Казанлъшкият състезател Таньо Танев зае първото място при мъжете над 35 г. в първите за сезона стартове по планинско колоездене, проведено в Шумен.

2001 – В спринта на 100 м. за жени в Торонто казанлъшката състезателка Петя Пендарева зае 4-то място с постижение 11,40 сек. Скоростта на вятъра бе 2,4 м/сек при допустима скорост 2 м/сек.

2002 – Проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за популярността на радио „Вис виталис“ в Казанлък показа, че радиото се слуша от 71% от респондентите, а постоянната му слушаемост е 57,5%, което, според агенцията, го прави фаворит сред радиостанциите, приемани в града, и лидер сред местните медии. Само БНР изпреварваше по слушаемост „Вис виталис“ в Казанлъшко.

2002 – В Казанлък официално започна да функционира комуникационната мрежа ДСМ на оператора „Глобул“.

2002 – „Местни, свестни и известни“ трябва да бъдат кандидатите на ВМРО за предстоящите общински избори през 2003 г.“, – каза на пресконференция в Казанлък лидерът на войводите Красимир Каракачанов.

2003 – Светлозар Недев, фоторепортер и оператор, работещ за БТА, представи в Казанлък самостоятелната си фотоизложба „Жените, които могат и знаят защо“.

2003 – Емануил Огнянов – състезател на Клуба по приложно колоездене „Казанлък“, стана шампион при момчетата в индивидуалната надпревара в последния кръг, състоял се в Кърджали.

2003 – Спортист №1 за 2002 г. Енчо Щерев стана за пореден път шампион на България в дисциплината хвърляне на диск.

2003 – Иван Гороломов подаде оставка като общински съветник и стана изпълнителен директор на „Балкан-К“ АД на мястото на оттеглилия се по здравословни причини Добри Орачев.

2003 – Тошко Кефалов, треньор на ФК „Розова долина“, бе гост в студиото по повод влизането на отбора във В група. В Книгата за гости на радиото той написа: „На най-добрата медия „Вис виталис“ пожелавам много творчески успехи и победи!“.

2004 – С активното участие на обществеността в Казанлък се проведе семинар на тема „Регионалното икономическо развитие на модерен регион – в казанлъшки регион“, организиран от японската агенция за международно развитие „Джайка“. Форумът бе част от популяризирането на Проекта за развитието на община Казанлък.

2006 – 15-ото издание на „Експо радио“ – Казанлък се проведе  в ДК „Арсенал“. В традиционното техническо изложение участие взеха 17 фирми и организации, развиващи дейност в областта на електрониката и комуникациите. За първи път бяха предоставени площи за представителства на оператори на обществени и граждански комуникационни мрежи и радиоразпръсквателни станции. По време на изложението бяха отбелязани 80 години от първата сбирка на радиолюбителите в България.

2009 – Паметна плоча с имената и ликовете на подпоручик Константин Георгиев – автор на текста на марша „Велик е нашият войник”, и на композитора на марша – Михаил Шекерджиев, бе открита до входа на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък. Пространството пред входа на бригадата бе именувано – Площад „Подпоручик Константин Георгиев”.

2009 – Военно общежитие бе открито на територията на военното поделение в Казанлък. В изцяло реконструираната сграда бяха обособени 36 двустайни и 12 едностайни апартамента. Цялостният ремонт на сградата и прилижащите площи бяха извършени за 6 млн. 840 хил. лева. Министърът на отбраната Николай Цонев лично връчи ключовете за апартаментите на военнослужещите.

2009 –Театър „Любомир Кабакчиев” се отправи на турне в Черна гора, където представи хитовия спектакъл „Лизистрата” от Аристофан, обрал всички награди при участието си във фестивала „Стоби” в Македония през предходната година. Театърът участва във фестивала за антична драма в Котор, Черна гора,  в който участие взеха 6 държави.

2010 – По повод 115-тата годишнина от създаването на първото Икономическо дружество в България и по случай Деня на икономиста в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък бе проведено състезание „Млад икономист”. Отборът на десетокласничките Петя Димитрова и Павлета Колева и Георги Димитров от 9 клас се класира на първо място.

2011 – За трета поредна година Казанлък бе домакин на кръг от националния ендуро-шампионат. Участниците стартираха за 35 километра навигация от Енина по билото на Стара планина по изключително тежко трасе. 

2011 – Дамската вокална група „Златна есен” от с. Енина отбеляза с концерт 15-ата годишнина от основаването си. Групата е носител на първи места от национални конкурси в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Хасково и от много фестивали.

2011 – Световният лидер в производството на капачки за хранително-вкусовата, фармацевтичната и козметичната промишленост „Гуала Клоужерс Груп“ откри завод в Казанлък на площ от над 10 хиляди кв. м. в Западната индустриална зона. Изпълнителен директор бе Танчо Михайлов. Инвестицията бе за 2 милиона евро.

2012  –Сред гостите на Фестивала на розата бе и италианската поетеса Дания Лупи, авторка на 5 стихосбирки, която организира проект „Градина от рози“ във Венеция. В интервю за „Вис виталис“ Дания сподели, че желанието й е да засади във Венеция рози от Казанлък и да включи хора от Долината на розите в нейния проект.

2012  – В надпреварата по шах на Международния работнически спортен фестивал казанлъшката м.с. Петранка Драганова спечели два златни медала. Изключителният си успех за слушателите на радио „Вис виталис“ тя коментира така: „Казанлъшкият шахмат още е жив! За мое голямо съжаление обаче нашата Община не проявява интерес до този момент“.

2013 – Децата на Клуба по таекуондо „Кентавър” завоюваха 12 медала, 5 от които златни, от Държавното първенство по таекуондо в зала „Никола Петров” в Горна Оряховица. По-младият на години казанлъшки клуб ”Таекундо Екстрийм” бе с три първи места от държавното първенство при 7 спечелени медала. Над 230 състезатели от 20 клуба участваха в надпреварата.

2013 – В 16-ото издание на мото-събора, организиран от местния мотоклуб „Черните рози”, освен клубове от България, се включиха гости от Германия, Италия, Румъния, Македония, Гърция, САЩ и Русия.

2014 – Лъчезар Лозанов бе носителят на първа награда от поетичния конкурс „Магията любов“, 2014. Той получи и парична награда и медна пластика „Роза“, изработена от майстора Петър Байков. Поетът бе отличен за стихотворението си „Неопределени очи“. Лозанов е стар приятел на казанлъшката бохема, към момента  работеше като журналист в армейски издания в столицата. Даниела Михалева от Плевен получи втората награда за стихотворението си „Доверия“ и картина от Иван Гайдаров, която самият художник осигури за наградния фонд на „Магията любов“. Атанаска Кузманова от Пловдив стана носител на третата награда и спечели специалния плакет с образа на наскоро починалия казанлъшки писател Веселин Стоянов. Плакетът бе изработен от скулптора Спас Мавров. Според председателя на журито, Румен Денев, на Веско Стоянов много би му допаднала поезията на Кузманова.229 автори с общо над 680 стихотворения се включиха със свои творби в 14-ото издание на конкурса, журито селектира 20 от тях.

2014 – По време на тържествена церемония на булевард „23-ти пехотен Шипченски полк“ в Казанлък бе изпратен 27-ят контингент на българската армия за участие в международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Тук бяха министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. През 12-те години на българска мисия в Афганистан 9000 военнослужещи бяха дали своя принос към сигурността в далечната държава.

2014 – Казанлък бе домакин на второто издание на международната изложба за съвременна малка графика „Мини принт”, организирана от казанлъчанина Петър Бояджиев, живеещ в Канада. Участваха над 150 художници от 26 страни от Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка. Голямата награда за 2014-та година бе за Ги Ланжовен от Канада.

2014 – Почетната купа, която отборът на „М+С Хидравлик“ спечели, след като стана шампион в 11-ия работнически футболен турнир, бе ритуално връчена на прокуриста на фирмата Владимир Спасов. Преди това тимът-шампион направи почетна обиколка на фирмата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram