Днес, 10.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В този ден се състоя премиерата на спектакъла „Женско царство“ на театъра при НЧ „Искра“, с която по-късно казанлъшките театрали завоюваха призовите места на фестивала в Канада.

1997 – Делегация от гр. Верия, Гърция, водена от кмета Янис Хасиотис, посети Казанлък. Гостите доставиха хуманитарна помощ за детските заведения и посетиха „Българска роза“ ЕАД с цел бъдещи взаимни контакти.

1997 – Работниците на „Първи май-К“ ЕАД стачкуваха, искайки оставката на директора Петър Попов. Стачката в „България-К“ ЕАД бе преустановена, след като за изпълнителен директор бе назначен Димитър Харизанов. В „Габровница“ в с. Горно Сахране стачката обаче не спря – работниците искаха възстановяването на инж. Ангелкова на директорския пост.

1997 – В този ден се състоя премиерният концерт на Нов струнен оркестър към читалище „Искра“ с диригент Минчо Досев.

1997 – Вестник „Лексикон“, издаван от учениците на ОУ „Мати Болгария“ под ръководството на преподавателя Христо Лечев, отбеляза 5-ата си годишнина.

1998 – Своята 100-годишнина отбеляза организацията на социалистите в с. Енина.

1999 – Първата годишнина от създаването си отбеляза в този ден галерия „Рувел“ в Казанлък.

2000 – 113 млн. куб. метра вода имаше към този момент в яз. „Копринка“. Това бе под контролния воден обем, който е 120 млн. куб. метра.

2001 – Турският танцов ансамбъл „Ъшък-Светлина“ към НЧ „Искра“ взе участие във Фестивала на етносите в гр. Русе.

2001 – Членовете на младежката организация на ВМРО „Иван Черноземски“ в Казанлък почистиха коритото на Старата река.

2001 – В Казанлък бе монтиран нов софтуер „Тото мат“. Тотопунктовете започнаха да приемат фишове и да правят абонаменти машинно.

2002 –Медикаменти на стойност 20 хиляди лева дари чрез фондация „Оазис“ на МБАЛ – Казанлък германската организация „Акцион Медеор“.

2002 – 22460 лв. бяха събрани към момента от благотворителната кампания за реставрацията на храм-паметника в гр. Шипка. За позлатяването на 10-те кубета на храма бяха необходими 122 хиляди долара.

2003 – Без да затварят врати, общинските администрации в Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Николаево се включиха в протеста, обявен от Националното сдружение на общините в България  под мотото «Държавата – това са хората. Да работим заедно за тях!» Националната акция бе символична – заради недобрата система на финансиране на общините в страната.

2003 – На посещение в Казанлък и в «Арсенал» бе лидерът на КТ «Подкрепа» д-р Константин Тренчев. Той пое ангажимент да съдейства за отстраняването на бюрократичните пречки пред фирмата при подписването на договори за продажби.

2003 – По време на подготовката на спектакъла-ритуал „Мистерии в Долината“ на НЧ „Искра“ Маргарита Градечлиева – режисьор-хореограф, каза че този танцов театър на открита сцена до Казанлъшката гробница е голямо предизвикателство за актьорите от Казанлък и че това е сложна постановка: състои се от няколко компонента от изобразителното, музикалното, драматургичното и танцовото изкуство. „С движенията на тялото си актьорът казва това, което в драматичния спектакъл се казва с думи“, уточни Градечлиева. Тя подчерта заслугите на Кънчо Касабов – сценограф-художник, за костюмите, които бяха изработени без нито един шев.

2004 – Нашите военнослужещи да бъдат изтеглени от Кербала на по-безопасно място, където няма сблъсъци – настояха в този ден на организиран протест пред Военното комендантство близките им от Казанлък.

2008 – Старши треньорът на мъжкия отбор на ФК „Розова долина” Радко Калайджиев пое да тренира и юношите старша възраст. Наставникът на юношите Станислав Пехливанов си тръгна от „Розова долина” по собствено желание.

2008 – „Фирмите в региона показват икономическо стабилизиране през последните 5 години“, обяви председателят на Търговско-промишлената палата Ангел Скендеров, който бе в Казанлък.

2008 – 33 хиляди туристи годишно посещават Павел Баня, съобщи в интервю за „Вис виталис“ инж. Мария Илчева, секретар на Съвета по туризъм в курортния град.

2009 – Премиерът Сергей Станишевсе се срещна с казанлъшката общественост и представи пред казанлъчани книгата си „Защото сме социалисти”.

2009 – “Цветница” – под този надслов в Етнографския комплекс подредиха втората си съвместна изложба казанлъшките художнички Лиляна Петрова и Катя Зографова. Изложбата бе от графични творби, рисувана коприна и масло.

2012 –Полицията залови извършителите на кражба на оградна мрежа и 160 метални кóла от летище «Кълвача», разположени от източната страна на летището. Задържани бяха двама мъже – на 17 и 19 години от Казанлък и Тулово.

2013 – В Националния археологически институт и музей при БАН в София официално бе открита изложбата „Мечът на Севт III“. Ножницата от гробницата на тракийския владетел в могилата Голяма косматка, открита заедно с други изящни предмети, между които златен венец, златен киликс, сребърна мида с позлата и др., бе реставрирана с финансовата подкрепа на „Уникредит Булбанк“ с директор Левон Хампарцумян и с експертните консултации на Работилницата за скъпоценни камъни във Флоренция. Откритието бе направено през есента на 2004 г. от експедиция ТЕМП с ръководител ст. н. с. д-р Георги Китов в сътрудничество с ИМ „Искра“ – Казанлък.

2013 – „Почти 90% от дупката в центъра на града вече е запълнена“, съобщи за новините на „Вис виталис“ ръководителят на общинското комунално предприятие Николай Чалъков. Пълненето на дупката продължаваше, призовани бяха фирми и граждани да изхвърлят в нея пръст и строителни отпадъци. Мястото в центъра бе заградено повече от 10 години. Запълването продължи още седмица, след което бе вкарана тежка техника, която валира пръстта.

2013 – Гласът на Казанлък Надежда Димитрова, една от най-изявените възпитанички на вокалния педагог Стефка Денева към Читалище „Искра”, продължи своето участие в музикалния формат „Гласът на България“.                                                                                                                                                       

2014 – Димитър Димитров, директор на Дирекция „Финанси и бюджет“, напусна Община Казанлък. Димитров бе смятан за един от най-големите експерти в изготвянето и управлението на бюджети в региона и през последните повече от 10 години работеше в Общината, независимо от сменящите се кметове и  политически настроения.

2014 – „Талант и вдъхновение – от класика до съвременност“ – с това мото НЧ „Искра” в Казанлък организира концерт – вечер на класическата музика с участието на Смесен хор „Петко Стайнов” и  възпитаниците на музикалния педагог Елена Юлиянова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram