Днес, 10.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – С вълнуващ разказ за историческото събитие, гост в студиото на „Вис виталис“ бе Ташо Деведжиев, участник в българската армия по време на Дравската епопея.

1996 –Отчетът на Община Казанлък за 1995 г. сочеше, че собствените приходи възлизат на 95,36 % от планираните. 92,5% бяха средствата от субсидията от републиканския бюджет.

1996 – След посещението в Казанлък на посланика на Република Чехия Н. Пр. Петр Поспихал, в града бе създадено Дружество за приятелство с Чехия с председател Здравка Пендоловска.

1998 – Работниците и ветераните на цех 160 към комплекс 2 в „Арсенал“ отпразнуваха 30 години от създаването на цеха.

1998 – „Закон за печата в България е излишен“, – каза депутатът от СДС Сашо Стоянов, коментирайки изискването на ЕС за специален Закон за печата у нас. „Могат да бъдат регламентирани свободата и правата на журналистите, но това е от сферата на правния мир, а не предмет на специален закон“, уточни депутатът.

1998 – „В света се  развиват интересни процеси: модерните леви партии печелят навсякъде. Ерата на рейгънизма и татчеризма свърши. За съжаление, левите партии в България не говорят на общ език“, заяви в интервю депутатът от Казанлък от Демократичната левица Иван Иванов.

1999 – В интервю  за „Вис виталис“ гостуващият в Казанлък  и. д. посланик на ЮАР у нас г-н Хрюневалд заяви: „Ще бъде интересно да продължим връзките си с Казанлък. Би било хубаво тук да гостуват африкански фолклорни групи, но е много скъпо. В ЮАР ние също имаме столица на розите – това е град Блуфонтейн – градът на цветята. Бихме могли да сближим празниците си“.

1999 – Започна разпространението на том V на сборника „Казанлък в миналото и днес“, подготвен от ИМ „Искра“.

1999 – Пет милиона /стари/ лева спечелиха играчи на Спортния тотализатор от Казанлък.

2000 – С усилията на зам.-кмета на община Казанлък Кирил Кирилов бяха получени 2800 кг. хранителни продукти от Италия – от Агенцията за чуждестранна помощ.

2000 – В предаването „Темели“ с водеща Деляна Бобева гост бе народният представител от Казанлък Иван Иванов, БСП. Той направи отчет за трите си години в Народното събрание и в жива линия отговори на зададените му от слушателите въпроси.

2001 – Ротари клуб – Казанлък спечели първото място в ски-състезанията за мъже и трето – за жени, по време на празника на 28-те ротариански клуба в България, състоял се в Смолян.

2003 – В интервю за радиото секретарят на Община Казанлък Катя Киликчиева съобщи, че през 2002 г. са направени 23800 услуги по гражданско състояние. Разходите, без заплатите на служителите, бяха в размер на 43720 лв., а приходите – 25000 лв.

2003 – Заради заразни заболявания по селскостопанските животни и заради неспазени законови изисквания пазарът за животни до с. Бузовград бе затворен.

2003 – Ръководството на фирма „Конпло“ в Казанлък направи подарък на своите бивши и настоящи работници, като ги покани на спектакъла на Театър „Л. Кабакчиев“ „Секс? Моля, ние сме италианци“.

2004 – 7 ученици от СОУ „Екзарх Антим Първи“ участваха в инициативата „Мениджър за един ден“ под патронажа на финансовия министър Милен Велчев.

2004 – В този ден се навършиха 10 години от учредяването на Фондация „Чудомир“ в Казанлък.

2004 – За първи път в Казанлък гостува Фотографската академия. Показани бяха две изложби – „Големите портрети“ на Явор Попов и „Из колекцията на Фотографската академия“.

2004 – Гост в студиото бе Йонка Георгиева, завеждаща връзки с обществеността на РДВР – Стара Загора. Тема на разговора с нея бяха: функциите на районния инспектор и доверието на гражданите в полицията.

2005 – „Казанлъшкият регион се очертава като основна туристическа дестинация“, – каза в интервю Илко Груев, автор на икономическия справочник за регион Стара Загора. В специализираното издание за 2005-та година бяха включени над 400 фирми от всички структуроопределящи отрасли в областта.

2006 – Като изключително напрегнат определи кметът Стефан Дамянов приетия от Общинския съвет в Казанлък общински бюджет за 2006 г. Той бе в размер на 21 млн. 351 хил. 593 лв. В сравнение с предходната година бюджетната рамка бе увеличена с близо 10 %. „Изпълнението на бюджета дава възможност общината да продължи темповете си на развитие, които надвишават 2 пъти средните за страната“, коментира Дамянов.

2006 – Окръжният съд в Стара Загора потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 33-годишния Георги Апостолов от Мъглиж и 30-годишния  Димитър Христов от Казанлък, задържани  на 21 февруари за кражбата на ок. 220 кг. меден обков около Вечния огън на връх Шипка. На останалите двама от групата – Деньо Димитров, на 31 г., и Стефан Митев, на 21 г., бяха наложени парични гаранции от по 1 500 лв. Медният обков бе намерен в пункт за цветни метали в Пловдив. Вечният огън е изграден през 1969 г. като допълнение към Паметника на Свободата.

2009 – За хоров консултант на смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ бе привлечена проф. Теодора Павлович, дъщеря на основателката на смесения хор, покойната Петя Павлович.

2013 – Златен, сребърен и бронзов медал от приключилото в София Държавно първенство по спортни танци ІІ ранг завоюваха възпитаниците на казанлъшкия клуб „Киара Н” към НЧ “Искра“  с ръководители Николай Тенев и Антония Каярова.

2015 – Дама от Казанлък отряза дългата си коса и се включи в благородната инициатива на коафьора Стенли Нанчев, даряващ перуки за онкоболни жени. До момента Нанчев бе подарил над 50 перуки. Кампанията се разрасна в цялата страна.

2020 – Четири години зад решетките постанови днес Окръжния съд в Стара Загора заа учителя- педофил от Казанлък Стоян Ганчев Ганчев, блудствал с 12 малолетни деца. Пред съдебния състав Ганчев заяви, че е невинен. Скандалът с учителя по математика 66-годишният Стоян Ганчев избухна в края на 2017-та година. Тогава родители се жалваха от блудство. То било извършено в елитно казанлъшко училище по време на консултация по предмета, който преподавал учителят. Престъплението бе доказано чрез записи от видеокамера в класната стая, Ганчев бе задържан.

2021 – 3 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание на Българската православна църква – Българска патриаршия. Средствата се предоставят за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. С тях ще се реновира сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние.

2021 – Имаше пострадал след сблъсъка на „БМВ“ и „Дачия“ на пътя Казанлък-Шипка до разклона за връх Бузлуджа. „Дачията“ е изхвърчала от пътя и е паднала върху строящата се алея. Ударът станал след като щофьорът на колата, слизайки от Бузлуджа се включил в пътя в посока Казанлък, но „БМВ“-то, пътуващо в същата посока от Шипка застигнало автомобила и го ударило отзад. Инцидентът стана в участък с повишена концентрация на ПТП и пътен травматизъм. Катастрофата е и първата върху тази велоалея.

2022 – Първи щъркели за 2022г. са забелязани в казанлъшко. Предвестниците на пролетта са заснети в близост до с. Копринка, пише в пост Светла Лазарова, която е направила снимките.

2022 – Според разпространен списък на скривалища и противорадиационни укрития в България от Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, само две бомбоубежища в област Стара Загора са годни да приемат хора. Т. нар. колективни средства за защита – скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние“ са в Стара Загора и в село Ковачево.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram