Днес, 09.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът  Иван Нанев разказа за творческия си път във Варненския театър, сподели възхищението си от хората в родното му село Розово и поздрави „за смелостта най-младото радио „Вис виталис“.

1996 –Протокол за сътрудничество бе подписан между градовете Казанлък и Сент Ерблен, Франция.

1997 – „Българска роза-Севтополис“ ООД и „Розафарм“ АД се обединиха съгласно търговския закон в едно дружество – „Розафарм“ с управител Петко Добрев.

1997 – В интервю за „Вис италис“ премиерът Иван Костов заяви: „Розопроизводството има бъдеще. Розите са бодливи и големи. ВПК вегетира, трябва интеграция със структурите на НАТО. За младите хора – ще отворим вратите за тях, но за техен жизнен модел не можем да налагаме западния. Те не трябва да имат толкова високи образци“.

1998 – За две седмици приходите в общинската хазна от панаира до стадион „Севтополис“ достигнаха 7 млн. /стари/ лева.

1998 – Нели Ковачева, ученичка на Людмила Мартинес в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, спечели първо място в Националната олимпиада по испански език. Испанското посолство я награди с 10-дневна почивка в Испания.

1999 – В Казанлък, в присъствието на лидера Александър Каракачанов, 20 души учредиха местна структура „Зелена партия“.

2000 – Засетите с пшеница площи в община Казанлък бяха 32700 дка, с ечемик – 14400 дка, с ръж – 9000, с овес – 4500 дка.

2000 – Комплекс „Веста“ в Казанлък отбеляза своята 10-та годишнина.

2001 –Десетото издание на Националното изложение на комуникационна техника „Хоби Радио Експо“, 2001 с домакинството на ДК „Арсенал“ бе посветено на 75-ата годишнина на радиолюбителството в България.

2001 – С постижение 47,70 м. казанлъшката състезателка Цветанка Христова стана първа в дисциплината хвърляне на диск в Републиканския индивидуален шампионат по лека атлетика в София.

2002 – Иван Гороломов – председател на общинската организация на БСП, и ексдепутатът Иван Иванов бяха избрани за членове на Висшия партиен съвет на социалистите по време на състоялия се 45-и конгрес на партията. Румяна Друмева бе избрана за член на Общопартийната контролна комисия.

2002 – Кметът Стефан Дервишев бе на посещение в гр. Текирда, Турция, по покана на турския си колега по повод празника на черешите там. Обсъдени бяха идеи за побратимяване между български градове от РАО „Тракия“ и градове от турското сдружение „Тракия-Кент“.

2003 – Специалната награда на журито – за усвояване на съвременна тема, бе връчена в Москва на Васил Самарски, директор на Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък. На Международния театрален фестивал „Славянски венец“ в Театъра на „Перовска“ в руската столица казанлъшкият театър представи спектакъла „Тероризъм“ от руските автори – братята Владимир и Олег Преснякови, за първи път поставен в камерен вариант извън Русия. Той бе оценен като високо театрално постижение в социалната психология. Наградата казанлъшките театрали спечелиха при огромна конкуренция на професионални театри от 7 славянски държави.

2003 – 7 души бяха назначени в Община Казанлък по програмата „Охрана на реколта,2003“.

2005 – „Снимка на децата от ОДЗ „Яна“ в с. Енина и направените от тях хартиени жерави ще бъдат отнесени в Хирошима, за да бъдат поставени в мемориалния комплекс на града“, – съобщи вицепрезидентът на Република България Ангел Марин, който се срещна на „Експо“ 2005 с кмета на Хирошима Тадатоши Акиба. В мемориалния комплекс на града има направени хартиени жерави оригами от деца от целия свят. Японски туристи посетиха детската градина в с. Енина по време на Празника на розата.

 2005 – Община Казанлък спечели проект по програма “Красива България” –  “Лъвова чешма”. Проектът бе за реконструкция  на площадното  пространство – разширение на запад. Стойността му бе 150 хиляди лева. Половината от средствата бяха от общинския бюджет.

2005 – В този ден, три месеца преди договорения срок, бе открит реконструираният път Казанлък – Стара Загора  с дължина 27 км. Старозагорският митрополит Галактион, заедно с други свещеници, отслужи водосвет. Първата копка беше направена на 1 март 2004 година. Изпълнението на строително-монтажните работи бе на стойност 6  млн. евро, като 4 и половина милиона евро безвъзмездно бяха  отпуснати от Европейската банка по програма ИСПА. Останалите  средства бяха осигурени от държавния бюджет.

2005 – На обща стойност 29 500 лева бяха компютрите, които пристигнаха за 24 казанлъшки училища – 4 начални, 19 основни и 1 средно – “Екзарх Антим І“. Компютрите бяха предоставени във връзка с изпълнението на Националната стратегия и Плана за действие за въвеждането на  информационни и комуникационни технологии в българските училища. Стратегията се изпълняваше от Министерството на транспорта и съобщенията.  

2005 – Филм за празника на розата в Казанлък бе излъчван няколко дни по телевизия Евронюз. Късометражният филм бе заснет в Казанлък от журналиста Ричард Елиът и Тери Уйн, работещи в специализираното предаване за лайфстайл „Льо Маг“. Във филма бяха включени интервюта с кмета Стефан Дамянов, Царица роза,2005 Пламена Николова, моменти от ритуала „Розобер“ и от производството на розово масло.

2006 – 400 учители взеха участие в Третата национална конференция „Българският учител – на прага на новите предизвикателства“, проведена в Казанлък. Тя бе открита от заместник-министъра на образованието и науката Кирчо Атанасов. По време на форума бяха оформени 4 дискусионни секции. В пленарните доклади бяха засегнати теми, свързани със съдържанието на учебниците, децентрализацията на образованието и др.

2006 – Всяка година в Казанлък през месец август да се организира изложба на пораженията от атомните бомбардировки в Хирошима. За това се споразумяха кметът Стефан Дамянов, посланикът на Япония Коичиро Фукуи и представителите на японската асоциация “Хирошима България”. Предвиждаше се материалите за експозицията да са от фондовете на единствения в света Мемориален комплекс за мир, изграден в Хирошима.

2006 – В спортна зала „Арсенал“ бе открит финалният турнир по волейбол за момчета до 13 г. Казанлък бе домакин на държавното първенство, в което участваха 12 отбора.

2007 – 16-ото изложение „Хоби Радио Експо“ се проведе в Дома на културата „Арсенал“. „Близо 1000 радио любители от България и съседните държави участват в него, водещи фирми и търговци демонстрират последните новости и открития в областта на радиотехниката“, каза в интервю за „Вис виталис“ основният организатор инж. Владимир Даскалов. 

2008 – Зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов бе специален гост в ОУ “Н. Вапцаров” в Казанлък за презентацията на интернет-страницата на учебното заведение, създадена по проект, финансиран от националната програма на МОН “Училището – желана територия на учениците”. Сайтът бе дело на учениците от основното училище, обединени от школата по уеб дизайн с ръководител Любомира Абдишева.

2009 – Антична тракийска гробница бе открита в могила до казанлъшкото село Долно Изворово. Археологическите проучвания се водеха от д-р Георги Нехризов.

2009 – Представители на две читалища в общината – „Отец Паисий“ в Горно Изворово и „Зора“ в Голямо Дряново, се завърнаха с дипломи за отличното си представяне в петото издание на Националния събор-надпяване „Авлига пее“ в с. Обединение, община Полски тръмбеш. Съборът, в който участваха повече от 100 групи и състави за фолклорно пеене и инструментални изпълнения, както и над 200 индивидуални изпълнители, бе посветен на голямата народна певица Мита Стойчева, родена в с. Обединение.

2010 – По повод 60-ата си годишнина писателят Димитър Никленов издаде сборника за деца „Люлка под  дъгата”. Първата книга на Никленов бе излязла преди повече от 30 години, пак сборник с приказки, със заглавието „Трите врабчета”. Оттогава до „Люлка под дъгата” Никленов бе издал 25 книги.

2011 – Даниела Карастоянова бе избрана за Царица Роза на Павел Баня.

2011 – ПГЛПТ, ОУ „Мати Болгария”, ОУ „Н. Вапцаров” и ПМГ „Н. Обрешков“ бяха отличени с номинации за наградите „Златна ябълка” за цялостния им принос към живота и благосъстоянието на децата.                                                                                                                                         

2011 – Град, по-едър от череша, удари и в Казанлък в този ден. Резултатът бе: улици, превърнати в буйни реки, паднали клони и дървета, изнервени граждани.                                                                                                                                                                                                                       

2011 – В Дома за стари хора „Маргарита Асебо“ в Казанлък  бе отбелязан 100-годишният юбилей на една от обитателките на дома – Тинка Иванова, родена на 9 юни 1911 г. в с. Копринка.

2012 – Състезателката на ЛК „Цветанка Христова” Ясмин Бошнак спечели титлата в хвърлянето на копие на Държавното първенство по лека атлетика за момичета до 16 г., което се проведе на Националния стадион „Васил Левски” в София. Бошнак регистрира 29.52 метра в своя най-добър  втори опит и спечели златния медал.

2012 – Казанлъчанката Ваня Пенева, Мис България за 2011 г., бе патрон на конкурса  „Мис Долина на розите”,2012 на казанлъшкия площад „Севтополис“.

2012  – 25 винарски изби от цяла България се включиха във фестивала „Вино и рози в Долината на тракийските царе”.

2013 – „Ти търсиш качествено образование, ние търсим теб”, под този надслов премина организираният в ПГ „Ив. Хаджиенов” Ден на отворените врати. В рамките на инициативата кандидат-гимназисти и техните родители бяха запознати с новостите в развитието на училището – представена бе новата специалност „Строителство и архитектура”, с прием след 7 клас.

2013 – 104-ма поети от България и Европа участваха в 12-ото издание на националния литературен конкурс за любовна лирика „Магията любов“, организиран от Община Казанлък и Литературно сдружение „Кула”. Голямата награда, придружена от бронзова роза, бе присъдена на столичния поет и музикант Петър Чухов, който получи и диплом за Магистър на любовната поезия.

2013 – В интервю за „Вис виталис“ кметът на Павел баня Станимир Радевски определи бюджета на общината за 2013 г. като силно социален. Той подчерта, че няма друга община в България, която да поддържа всичките си населени места с пенсионерски клубове и уточни, че общо около 3 млн. 500 хил. лв. са средствата, които ще се реализират през годината, като 200 хил. лв. се очакват по мярка 322 на ПРСР, 1 млн. 100 хил. лв. са средствата за санирането на 5 училища и детска ясла в общината, а 2 млн. лв – за улично осветление.

2013 – За втора поредна година в рамките на Празника на розата се проведе изложението „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“. В изложението участваха 11 читалища и 4 фирми за производство на хляб и хлебни изделия от община Казанлък.

2014 – Първата награда „Златен киликс“ от четвъртото издание на Фестивала на виното „Розе“, провеждащ се в Казанлък, получи избата в гр. Поморие. Поморийската изба бе отличена и с наградата на Асоциацията на българските сомелиери.

2014 – 9-годишният Павел Бояджиев от Казанлък, възпитаник на ОУ „Георги Кирков“, спечели златен медал от  международен турнир по таекуондо „Кимилиу“ в Рим. Малкият спортист бе състезател на старозагорския клуб „Аугуста“ с треньор Георги Господинов. Павел бе единственият участник от България  в международната надпревара, в която се включиха повече от 1200 деца.

2014  – Казанлъшкият гросмайстор Петър Дренчев спечели сребърното отличие  от „Grand Europe Cup“ в Албена. Със 7 точки от 9 възможни, без загубена партия, Дренчев спечели престижното второ място от 154 участници от 31 държави на силния международен турнир.

2014 – „М+С Хидравлик“ стана шампион в 11-ия работнически футболен турнир, който се проведе в курорта „Св. Константин и Елена“. На финала футболният тим на казанлъшкото предприятие спечели при изпълнение на дузпи с 6:5 над отбора на „Мини Марица Изток“.

2014 – 10 животни паднаха курбан за здраве и благоденствие на казанлъчани в деня на Св. Дух. Ритуалната гозба освети Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион и бе раздадена на дошлите граждани в двора на храм „Света Троица“. Курбанът, даден от общинското ръководство, трябваше да предпази местните хора от нещастни случаи.

2014 – Тенис-турнир под надслов „Стоп на войната по пътищата“ се проведе в Казанлък. В него се включиха 16 двойки от Казанлък и Стара Загора. В надпреварата се включиха и казанлъшките и национални тенис-звезди Денислав и Марк Борисови. Турнирът бе спечелен от Светослав Ковачев и Младен Петров от Стара Загора. На второ място остана казанлъшката двойка Атанас Демирев и Йоана Демирова.

2015 – Казанлъшкия клуб „Моделизми“ с председател Милен Тотев спечели 3 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала в различните класове на Националния турнир за радиоуправляеми моторни модели в Ловеч.

2015 – 7 отличия получиха децата от школата по изобразително изкуство „Живопис“ към ОДК „Св. Ив. Рилски” – Казанлък с ръководител Галина Иванова от участието си в националния конкурс „Да запазим красив моя роден край”. Сред отличилите се деца бяха: І място за Деница Господинова на 14 г., ІІ място за Малина Иванова на 14 г., ІІІ място за Луиза Тотева на 14 г.

2015 – Доброволците от Испания, които бяха в Казанлък по проект „Еко фестивал Копринка”,2015 на МЦР “Взаимопомощ“, организираха празник, с който отбелязаха Деня на Испания – 9 юни.

2015 – Старозагорският митрополит Галактион бе настанен в УМБАЛ – Стара Загора, след като получи инсулт. Към момента състоянието му бе стабилно. На 21 май с. г. митрополит Галактион катастрофира в квартал „Злати дол“ в Симеоновград. Тогава той бе с мозъчно сътресение, няколко счупени ребра и счупена ръка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram