Днес, 09.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Казанлък бе домакин на Републикански шампионат по колоездене.

1998 – Гостуващият в Казанлък в този ден зам.-председател на КНСБ Юрий Аройо на специална пресконференция заяви: «КНСБ ще настоява за мораториум върху фирмите от ВПК, въпреки че те не трябва да се раздържавяват, докато България не определи своята отбранителна ориентация».

1998 – Кметът Иван Гороломов се срещна с представители на Ромския съюз в Казанлък. Съюзът се ангажира със съставянето на списъци на роми, желаещи безплатно да обработват за себе си и семействата си земеделска земя.

1999 – «Алианс Франсез» – Казанлък организира в града Панорама на френското кино от 90-те години. Бяха представени филмите «Апартаментът», «Индокитай», «Петият елемент» и др.

2001 – В този ден, след продължителен ремонт на стойност 20 хил. лева, осигурени от казанлъшки фирми, отново заработи Второ вътрешно отделение на МБАЛ – Казанлък. Отделението разполагаше с 25 легла, обслужваше се от 22-ма души.

2001 – Концерт «Великденски песнопения» изнесе по случай празника казанлъшкият хор «Св. Троица».

2001 – Репортерска проверка на «Вис виталис» установи в този ден, че телефоните на Спешна помощ – 150 и на Пожарната – 160, не могат да бъдат избирани. Веднага бяха взети мерки и бе посочен друг телефон, на който гражданите да звънят при спешна нужда.

2002 – Над 40 енергийни картини подреди в изложба фармацевтката от Казанлък Даниела Иванова.

2002 – Казанлъшкият колоездач Владимир Коев, състезаващ се за Бургас, спечели престижния югославски пробег «Делта тур».

2003 – Втора кръгла маса проведе НЧ «Искра» по проекта «Долината на розите и тракийските царе», по който, след съответното инфраструктурно решение, бе осъществен спектакълът «Мистерии в долината» на открито в парк «Тюлбето».

2003 – Александър Иванов, фотограф-художник от Казанлък, представи изложбата си „Приказки за гората“.

2004 – Обширен репортаж-разходка по всички обекти на лесничейството в Казанлък направиха журналистът Георги Манев и директорът Димитър Пенчев. Репортажът бе излъчен по радио „Вис виталис“.

2007 – Международният ден на ромите бе отбелязан в Казанлък в този ден. Част от празничната програма бе изборът на Мис „Романи чай“ 2007 г.

2008 – Репортаж на «Вис виталис» отрази засаждането на 3 декара с широколистни и иглолистни фиданки до входа на Гарнизонно-учебния център на “Тюлбето” от природозащитници, представители на различни организации, сдружения и ученици. През 2005-та година там дърветата бяха унищожени, заради преминал смерч.

2008 – В СОУ “Христо Ботев” в Павел баня бе открита зала за Училищен клуб по интереси.

2008 – В общинската библиотека «Искра» 111-те първокласници от ОУ “Мати Болгария” се срещнаха с известния писател за деца Панчо Панчев – Дядо Пънч. Те получиха като подарък от Общината по една от неговите книжки, подписана от самия автор.

2008 – Казанлък бе домакин на финалите на Републиканското първенство по волейбол за девойки до 13 г. Срещите се играха в спортна зала “Арсенал”.

2008 – Районната прокуратура в Казанлък спря воденото досъдебно производство срещу неизвестен извършител – длъжностно лице в дървопреработващото предприятие “Габровница” АД. Преписката бе заведена по сигнал на Крум Владев от Сдружение “Чиста Розова долина” за това, че не са изпълнени задълженията за осигуряване изправността и непрекъснатото правилно действие на пречиствателните съоръжения на голямата и малката сушилни инсталации на дружеството.

2008 – 33 млн. 152 405 лева бе бюджетът на Община Казанлък, приет единодушно от местния парламент. От общата сума финансираните от държавата дейности бяха в размер на 15 млн. 356 120 лева, за финансиране на на местните дейности бяха предвидени 17 млн. 796 285 лева.

2009 –  „Зелен фокус“ се наричаше изложбата от 30 фотоса на младежи от Казанлък и Стара Загора на екологична тема, открита в залата на ул. „Искра“ 4. Нейни организатори бяха абитуриентите от ПМГ „Н. Обрешков“ Андрей Андреев и Радиана Ненова – с идеята да представят реално как изглеждат местата, в които живеем и които могат да бъдат естетични и чисти чрез по-доброто отношение на хората към тях.

2010 – Кръгла маса, посветена на Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната – 11 април, бе проведена в Казанлък. Задълбочаване на работата с младите хора, прокарване на мостове за комуникация с тях, за да бъдат те върнати към изконните родолюбиви ценности – бе една от обсъжданите теми.

2011 – С 4 първи награди от 4-ма участници се завърнаха учениците по пиано на Елена Юлиянова от Националния  конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ в Разград. Учениците бяха от СОУ „Екзарх Антим І“ и ШИ „Емануил Манолов“ – Златомир Трифонов, Александра Симеонова,  Александра Бошнакова и Никола Георгиев.

2011 – Атанас Касабов и Филчо Филчев от „Арсенал“ АД се включиха в протестна демонстрация на Европейската конфедерация на профсъюзите в Будапеща – 45 хиляди души отправиха искане за социална Европа, справедливо заплащане и заетост. Общо 105 българи се включиха в  демонстрацията. 

2012 – Възпитаничката на Стефка Денева в Читалище ”Искра” Мария Димитрова – на 8 г., спечели  първа награда от Националния конкурс за изпълнители на забавна песен. 

2012 – Казанлъчанката Ваня Пенева – Мис България 2011, бе избрана за патрон на конкурса „Мис Долина на розите” за 2012 г. Конкурсът се провежда от 2004 година в Казанлък като част от програмата на Празника  на розата.

2012 – Община Казанлък да поеме общински дълг до 2 млн. лв. за асфалтиране на улиците в града и населените места, поиска общинската администрация. Тегленето на кредита бе одобрено на редовно заседание на Общинския съвет в Казанлък. За поемането на дълга се състоя и обществено обсъждане.

2013 – В Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование Елена Костова, възпитаничка на ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък, спечели златен медал в малката възрастова група, със сребърен медал бе Ангел Шерлетов. Достойно защитиха честта на гимназията в тази олимпиада и Олхан Смаил и Иван Кючюков. „Освен традиционните успехи в олимпиадите по физика, химия, биология и математика, през последните години учениците на ПМГ „Н. Обрешков”  имат успехи и в олимпиадите по руски език, история, география и български език и литература“, сподели  за „Вис виталис“ директорът на гимназията Красимир Дамянов.

2013 – Седмокласничката Стела Недкова, възпитаничка на преподавателя по химия в ОУ „Н. Вапцаров“ в Казанлък Саша Чувитева, се класира първа в националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. „Първото място даде на Стела правото на едногодишна стипендия, а на училището – да кандидатства по Националната програма за подпомагане на талантливите деца“, поясни директорката Цвета Милева.

2014 – При претърсване на къща, намираща се на ул. „Ненко Балкански” в Казанлък, полицейските служители от РУП – Казанлък откриха 28 600 къса цигари без акцизен бандерол.

2015 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – село Ръжена, Нанка Арнаудова, подписаха договор за дарение на 52 дка земеделски земи, намиращи се в землището на селото, в полза на училището.

2015 – Община Гълъбово организира празнична програма, посветена на добрите хора, под надслов „Ангели на доброто, доброволци в бедствията“.

2015 – 50 дръвчета черен дъб и топола засадиха казанлъшките членове на Ротари клуб край град Шипка на мястото на унищожената на 90% при буря малка горичка до входа на града, служеща като ветровал.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram