Днес, 09.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Общинското настоятелство на БЗНС в Казанлък учреди Временен инициативен общински комитет за връщане на земята – по призива на президента Жельо Желев.

1997 – Поредната от модните тогава телефонни заплахи за поставена бомба преустанови за 24 часа работата в сградата на Районния съд в Казанлък.

1998 – Като „отчайваща стъпка“ определи депутатът Иван Иванов предстоящата към онзи момент визита на вицепремиера Евгений Бакърджиев в Москва, защото, по неговите думи, „те не познават руснаците“. 

1999 – Към тази дата броят на безработните лица в община Казанлък бе нараснал в сравнение с декември 1998 г. от 8,6% на 9,4%. Безработните в общината наброяваха 4120 души.                                                                                     

2000 – Казанлък бе домакин на семинар на тема „Ефективни връзки с медиите“, организиран от Регионалната асоциация на общините „Тракия“. 

2000 – Със заповед на здравния министър Илко Семерджиев общинската поликлиника бе преобразувана в ЕООД. За директор бе назначен д-р Веселин Бастрев. 

2000 – Дискусионен клуб „Дружба“ и „Открит форум“ организираха дискусия по актуалните проблеми на вътрешната и външната политика на България с участието на депутата от БСП Красимир Премянов. 

2000 – В Детския комплекс в Казанлък бе открито училище по риболов.

2001 – КТ „Подкрепа“ в „Арсенал“ изпрати писмо до различни инстанции с искане със съвместни усилия да бъде изградена антикризисна програма в дружеството и да се компенсира закъснението на работните заплати.

2001 – Костадин Мазнев – уредник на Палатата по физика в Казанлък, информира в ефир слушателите за предстоящите национална конференция и конкурс на тема „Дарители и дарителство, съзидание, напредък“.

2002 – Гости в студиото на радио „Вис виталис“ бяха ръководителките на турския танцов ансамбъл към НЧ „Искра“ „Ъшък-Светлина“ Гюлезар Яшар и Хилмие Ибиш. На състава предстояха много концертни изяви.

2002 – В интервю за радиото кметът на с. Средногорово, най-малкото село в община Казанлък – с 303-ма жители, Коста Меразчиев сподели: „С малкото пари в бюджета в Средногорово не може да се направи почти нищо“.       

2002 – 37 делегати от Казанлък взеха участие в Националната конференция на СДС в София. За член на НС на СДС бе избран д-р Ваньо Цонов. На въпрос на „Вис виталис“ – как ще се отрази на партията отсъствието на познати лица като Йордан Соколов и Димитър Абаджиев, д-р Цонов отговори: „Аз смятам, че ще се отрази благоприятно“. 

2003 – Фолклорният ансамбъл „Палавници“ пресъздаде по традиция на поляната пред Младежкия дом народния обичай Сирни заговезни.

2005 – Мултимедийна система започна да функционира от този ден в камерната зала на Литературно-художествения музей „Чудомир“. „Системата може да предава до 300 телевизионни програми. Всякакъв вид филми и изображения също могат да се покажат чрез тази система“, обясни Пеньо Терзиев, директор на музея.

 2008 – 76% от учениците в Казанлък са ставали свидетели на конфликт между роми и българи, показа анкета, проведена в няколко училища, съобщи Снежина Пискова, ръководител на младежката организация „Проксен“. В този ден в града се проведе етап от реализацията на проекта  „Старт за общуване и работа в мултиетническа среда“ с участието на представители от няколко български града.                                                                                                                    

2009 – От гъст парещ черен дим, замърсяващ въздуха в квартала, от две години се оплакваха живеещите около фабрика „Филтекс” – едно от най-старите предприятия в града, създадено през 1929 г. Заради дима гражданите постоянно бяха изпращали писма и подписки до РИОСИВ. Димът идваше при паленето на котел във фабриката, който от година, заради нарастването на цените на горивата, се захранваше с мазут вместо с нафта. За „Вис виталис“ изпълнителният директор инж. Николай Николов каза, че заради замърсяването фабриката плаща ежемесечни санкции към районната екологична инспекция, но увери живеещите в близост, че проблемът ще бъде решен.

2013 – На провелия се в столицата Първи национален  турнир-квалификация Dance World Cup възпитаничките на Алла и Юлиана Ангелови от балет „Грация” – Казанлък завоюваха златни медали с три първи места  в ансамбловото изпълнение, а в соло категорията Михаела Белчева и Светла Колева станаха сребърни медалистки. 

2013 – Казанлък бе вече в Google Maps Street View. През 2012 година Казанлък бе един от 72-та български града, включени в снимките на панорамни изображения за едно от най-атрактивните приложения на Гугъл Мапс, така нареченият уличен изглед. Заснемането бе извършено със специализирани автомобили.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram