Днес, 09.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю на Милена Найденова лекоатлетката Цветанка Христова, з.м.с., сподели за слушателите какво й е дал и какво й е отнел спортът. Тя говори и за връзката състезател-треньор и за необходимостта от това, децата да спортуват.

1993 – „Рекламата е стилът на фирмата“, каза в интервю Надя Вълкова, директор на Агробизнесбанк – Казанлък и допълни: „АББ отделя голям процент за реклама, а за „Вис виталис“ – задължително“.

1996 – По време на парламентарен контрол депутатът Николай Кисьов от Казанлък зададе въпрос на премиера Жан Виденов, свързан с освободените от работа в края на 95-та година арсеналци. В отговора си Виденов припомни как „по команда на псевдодемократите от „Арсенал“ бяха изхвърлени най-добрите ръководители в цялото военно производство“. Той очерта картината, която новото ръководство на „Арсенал“ в лицето на Крум Христов завари в края на 93-та година – неизплатени заплати и дългове, и подчерта бързите успехи на това ръководство, подпомогнато от министъра на промишлеността Климент Вучев. „Подобни въпроси, каквито задава Кисьов, подтикван от тези, които разрушиха военното производство у нас, са неморални“, подчерта Жан Виденов.

1998 – На лекоатлетически турнир в Белгия Петя Пендарева спечели третото място с резултат 7 сек. и 13 стотни – неин личен рекорд и най-добро постижение за сезона в Европа.

1999 – „Със своята икономика Казанлък влиза вече в рецесия. Това се отнася за десетки други градове в страната“, заяви по време на посещение в Казанлък председателят на ОБТ – Обединен блок на труда, проф. Кръстьо Петков. Най-значимите политици на десетилетието, според него, бяха: Иван Костов, Жельо Желев и Андрей Луканов.

1999 – Бившата зам.-председателка на СДС в Казанлък Дешка Мирчева излезе с открито писмо, в което окачестви като „наглост“ твърдението за „някакъв морал в политиката“ на местното ръководство на СДС.

1999 – Нови 8 случая на туберкулоза бяха регистрирани в този ден. Общият брой на белодробните  заболявания в Казанлък за 1998 г. беше 338. Същият беше броят и за 1997 г.

2000 – В този ден излезе от печат книгата на казанлъшкия автор Иван Хаджиев – „Публична тайна“, съдържаща събрани афоризми.

2002 – Стефан Кушлев от клуб „Рози“ – Казанлък стана победител в колокроса за купата-мемориал „Димитър Котев“ в София. Трасето в Борисовата градина бе с дължина 15 км., участваха 35 колоездачи от водещите клубове в страната. Втори в юношеската надпревара бе Димитър Панайотов, също от клуб „Рози“.

2002 – В Павел баня възникнаха два пожара в този ден. Огнеборците спасиха 50 дка горски масиви.

2003 – За президент на ПФК „Розова долина“ в Казанлък бе избран Христо Гоцков.

2003 – „Нека „Вис виталис“ да е в ход с всички спортни събития в общината и, когато има защо, да говори и за шахмат“, написаха в Паметната книга за гости на радиото гостуващите в студиото представители на Шахклуб – с. Енина.

2004 – В пространно интервю за радиото легендарният ветеран-колоездач от Казанлък Цвятко Георгиев, Бай Цвятко, разказа за тайните на дълголетието му, дължащо се основно на спорта, и пътя му като състезател.

2006 – 21 представители на средни общообразователните училища в Казанлък  учредиха Младежки парламент с 4 постоянни комисии: Здравеопазване и екология, Култура и спорт, Връзки с обществеността и Училищна и социална политика. За председател на младежката организация бе избран Ивайло Гоцков.

2006 – Чрез „Вис виталис“ Ферид Бекиров – кмет на с. Долно Изворово, с ок. 760 жители, призова за финансова помощ за довършването на православния храм „Св. Константин и Елена“, чието строителство бе започнало през 2000-та година със средства от частни дарители. „В селото има една джамия, на която преди 2 години бе издигнато минаре“, съобщи Бекиров.

2007 – Стена на любовта с площ от 66 кв. м. монтира в този ден радио „Вис виталис“ на ул. „Искра“ срещу читалище „Искра“, като обяви, че от 9-ти до 14-ти февруари – празникът Св. Валентин, всички влюбени или търсещи любовта могат да напишат на нея своите оригинални послания. Още в първите часове над 50 души написаха своите любовни послания и пожелания. Инициативата бе част от мащабна кампания във връзка с отбелязването на 15-тата годишнина на радиото. Над 20 000 флаера, раздадени в Казанлък, поясняваха идеята на Стената на любовта.

2010 – „Ако имахме истинска правова държава, кметът Стефан Дамянов отдавна трябваше да бъде отстранен от заемания от него пост“, заяви в Казанлък Яне Янев от ПП „Ред, законност и справедливост“. Половин година по-рано Янев оповести списък на корумпираните градоначалници в България, сред които бе и името на казанлъшкия кмет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram