Днес, 08.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Гост на Ваня Попова в рубриката „Гласовете на града“ бе Суна Моллова, учителка. Темата бе свързана с  етническите проблеми. На честването, посветено на Христо Ботев два дни по-рано, не присъстваха етнически турци, живеещи в Казанлък. По този повод Моллова заяви: „Не аз съм убила Ботев, не аз съм предала Левски, но защо нямаше хора на честването… не мога да отговоря“. Финалът на предаването на Ваня бе: „Времето няма да бъде Ботевско. И слава Богу“.

1993 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе Маринка Гочева от Националния парк-музей „Шипка“. За слушателите тя припомни събитията през януари 1878 г., разказа за зимното Шипченско стоене, за влизането на руските войски в Казанлък на 8 януари и бързото възстановяване на града след войната, за най-ценните експонати от Руско-турската Освободителна война 1877-78 г., запазени в музея.

1994 – В интервю Стефка Калчева, една от най-старите акушерки в Казанлък, разказа за времето, когато „бабите са помагали на родилките“, а тя самата е обслужвала няколко села.

1996 – Загубите на транспортната фирма „Динамика“ в Казанлък към тази дата надхвърляха 7 млн. лева.

1997 – В този ден в сградата на КАТ – Казанлък бе открита модемна връзка.

1998 – В Казанлък, в с. Шейново и в гр. Шипка бяха организирани тържества, посветени на 120-годишнината от Освобождението на Казанлък.

1998 – В Казанлък, за първи път извън София, се състоя прожекция със синхронен превод. Тя бе предназначена за най-малките казанлъчани, които гледаха „Сам вкъщи“ в кино „Искра“.

1999 – 17 хил. и 340 /стари/ лева струваше действителното изхранване на едно дете в детските градини в община Казанлък. Реално родителите заплащаха по 15-16 хил. лв. месечна такса, която не можеше да бъде увеличена според действащия Закон за местните данъци и такси.

1999 – От този ден в Казанлък започна да работи новото частно кино „Лекс“. Първата му прожекция беше „Джаки Браун“, реж. Куентин Тарантино.

1999 – В анкета журналистката Деляна Бобева попита казанлъчани: „Време ли е в България да дойде царят?“. Отговорите бяха: „И той вече не вдъхва доверие; Отдавна е време да дойде; Очакват го милиони, той е достолепен; За мен е безразлично кой ще управлява, стига да има хляб; Не му е времето още, не сме готови за монархия; Харесваме го, защото това управление не е добро“.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ Андрей Бунджулов, социолог и политолог, направи своята прогноза за политическата 1999 година: „Особена година за света и за България – навлизаме във финалната точка на века и хилядолетието; Очакват ни изпитания – затваря се един цикъл /10 г. демократични промени/; Единият път е – излизане от кризата, другият води към депресията. Налагат се промени в политическия елит, възможно е да затънем. Или-или. 1999-та ще бъде година на най-болезнените стъпки – тежка и оптимистична“.

2000 – Около 200 души подкрепиха подписка в защита на дискотека „Стар“ в Казанлък, собственост на Крум Владев, след като кметът Стефан Дервишев бе поискал да бъдат направени проверки заради постъпили сигнали, че там има „проституция, наркомания и други беззакония“.

2000 – Само за 8 дни от началото на годината в Казанлък бяха извършени 32 погребения, средната възраст на починалите бе между 40 и 50 години.

2000 – В гр. Шипка родственикът на Ботев – Боян Ботьов представи второто фототипно издание на тефтерчето на Христо Ботев.

2001 – Справка с тази дата отчете, че със 124 са намалели абортите за 2000 г. в сравнение с предходната 1999-та. За 2000 г. броят им беше 475, за 1999-та – 599.

2002 – В Деня на родилната помощ – Бабинден първото родено за деня бебе, изродено от д-р Кънчо Чавдаров и акушерката Лидия Радева, бе момиченце – Станка. С нея новородените от началото на 2002 г. станаха 7.

2002 – С 300 по-малко в сравнение с предходната година бяха читателите, посетили библиотека „Искра“. От услугите на библиотеката се бяха възползвали ок. 4 хиляди души, предимно жени. Заетата литература през 2001 г. бе 180 хиляди тома.

2003 – С панихида в Девическия манастир започнаха тържествата, посветени на 125-годишнината от Освобождението на Казанлък и от боевете при Шипка-Шейново.

2003 – РПУ-Казанлък отчете, че за 2002 г. в региона са станали 96 тежки катастрофи с 20 загинали. По вина на водачите на МПС произшествията бяха 366, а по вина на пешеходците – 12.

2003 – Цветанка Бонева бе назначена за директор на Детския комплекс в Казанлък.

2004 – От 8 до 10 двойки близнаци се раждат средно годишно в казанлъшкото АГО, информира акушер-гинекологът д-р Тодор Гаргов. Последните към момента тризнаци – Сибел, Едис и Ерен, посещаваха вече детска градина.

2004 – Казанлъчанин спечели първата за годината шестица от нулевия тираж на Българския спортен тотализатор в размер на 264 хиляди лева.

2004 – Георги Манев и Цветан Георгиев поставиха началото на сутрешната рубрика в програмата на радио „Вис виталис“ – „Облог“. В ефир те се хващаха на бас за това, какви са фактите в определена обществена дейност и как ще се развият и приключат в Казанлък различни предстоящи събития, след което информираха, също в ефир, слушателите за това, кой е спечелил облога.

2008 – В Казанлък, Шипка и Шейново се състояха чествания на 130-тата годишнина от Освобождението.

2008 – ПГ по ресторантьорство и хотелиерство в Павел Баня бе първото учебно заведение в България, в което започна директно обучение от представители  на Асоциацията на барманите в България. Тази договореност бе постигната във Велико Търново, където се проведе Национално състезание на тема “Европейски тенденции в ресторантьорството”, в което взеха участие представители на училището.

2009 –С изложба на майстори-лютиери от Казанлък в Националната художествена галерия в София стартира за първи път общ европейски проект за съхраняване и възраждане на лютиерството „Еуфония 2009”. Идеята бе да се проведе пан-европейски конкурс за откриването на най-добър струнен музикален инструмент в четири категории – цигулка, виола, чело и контрабас.

2009 –На пресконференциякметът Стефан Дамянов съобщи, че до края на годината казанлъшката галерия ще се премести в нова сграда – в новостроящата се сграда на север по улица “Чудомир”. Това не стана.

2009 – В анкета на „Вис виталис“ случайно срещнати казанлъчани отговориха на въпроса „Какво няма да можете да си купите през новата 2009 година?“. Отговорите: „Почти нищо няма да мога да си купя; Само ядене ще си позволя; Нищо, освен лекарства, пенсионер съм; Бих искала да отидо до Русия и Германия, където имам близки, но няма да мога; Ще отделям само за духовни неща – театър и книги“.

2013 – Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов, ученици на ПМГ „Н. Обрешков“, възпитаници на физика Теодосий Теодосиев, защитиха честта на България и Казанлък в Световната супер олимпиада по физика, която се проведе в Индонезия. С бронзови медали бяха 17-годишната Катерина и 18-годишният Йордан, които бяха лауреати на фондация „Минко Балкански“. Достойно в Индонезия се представи и Иван Порязов, ученик в 11 клас.

2014 – Многодетното семейство Атанас и Сашка Русеви се сдоби с къща в мъглижкото село Ветрен. До момента те живееха в ромското гето в Николаево. Семейството стана известно като родители на „русия Ангел” Мария, която бе открита в ромски катун в Гърция. Новата къща във Ветрен им купи журналистът Мартин Карбовски. Тя бе кирпичена, но с няколко стаи.

2015 – След като в рамките на инициативата на „Вис виталис“ –  „Коледа за теб!“, екипът разказа в репортаж потресаващата история на четвъртокласничката-отличничка Петя и майка й Веселина, в кампанията се включи управителят на казанлъшка фирма Ибрахим Качан, благодарение на когото на мястото на зеещите прозорци, покрити с прокъсани одеяла, бяха поставени нова дограма и нови прозорци. Преди това момичето учеше на свещи, т. к. в апартамента нямаше ел. ток. Друга гражданка – Светла, пожелала анонимност, плати неиздължените сметки за ток и апартаментът светна и бе отоплен навръх Бъдни вечер. Много граждани осигуриха на семейството коледни подаръци.

2015 – За по-малко от един век температурата в Казанлък три пъти е падала до -14 °С. В този ден сутринта дежурният в Метеорологичната станция тук бе измерил също -14 °С. На 13 декември 2012 г. в Казанлък бе отчетена температура от -14,8 °С, показаха архивите на „Вис виталис“. А през 1945 г., според метеоролозите, януарски студ е „смъкнал“ живачния стълб до -14,3 °С.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram