Днес, 07.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –В подготвяния приватизационен процес  „Ферохром“ ЕООД взе касово участие със 75%.

1997 – Германският концерн „Нелсен“ с представител Детлеф Елерман оповести намерението си за 1-2 години да направи инвестиции за 10 милиона лева в Казанлък и Стара Загора. Заедно с кметовете Иван Гороломов и Цанко Яблански бе обсъдена идеята за общо сметище на двете общини.

1999 – В интервю на Мариана Вълкова художникът и преподавател от Казанлък Милчо Христов разкри за слушателите на радиото моменти от собствения си творчески процес, като подчерта, че е задължително всеки творец да притежава нравствени и естетически качества. „Свободата за твореца е всичко, – каза художникът, – без нея ръцете му са вързани“. На въпроса: „Откъде започва изкуството?“ той отговори: „От мисълта. Оттам, където има мисъл“.

1999 – Хуманитарна пратка от Германия на стойност 3000 германски марки бе получена в Казанлък, осигурена от д-р Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия, представителка на AWO – гр. Касел.

2000 – С трето място бе отличен Емил Герасимов – служител в Регионалната противопожарна служба в Казанлък, на Националния конкурс на огнеборците.

2000 – В пространно интервю за „Вис виталис“, в навечерието на местните избори, поетът Недялко Йорданов говори за абсурдното разделение на хората в България на база политическите цветове. „Нашите“ и „вашите“ хора няма да разрешат проблемите на страната, – бе убеден поетът. – Ще ги разрешат общите икономически интереси на цялата нация“.

2001 – Въпреки, че идеята на д-р Арнолд за осъществяване в Казанлък на пилотния проект „Нови пътища и помощ за гледане на възрастни хора“, като Казанлък стане обучителен център, бе подкрепена от българското Министерство на здравеопазването, ръководството на Община Казанлък прояви незаинтересованост и изпълнението на проекта бе пренасочено към Стара Загора.

2003 – Васил Димитров и Боряна Коскина бяха представителите на Казанлък в петдневния празник на творческите способности на слепоглухите в България, който се проведе в Пловдив. Васил завоюва трето място при шахматистите, а Боряна бе втора в дисциплината скачане на въже и шеста по вдигане на гири.

2003 – „Европейско бъдеще на младите български граждани“ бе темата на обучителен семинар, проведен във Варна, организиран специално за 40-мата представители на единствения в България Младежки евро клуб – Казанлък. Участие взеха бившият вицепремиер Тодор Кавалджиев и председателят на фондация „Ханс Зайдел“, Германия – Волфганг Герц.

2004 – В интервю за агенция „Фокус“ кметът Стефан Дамянов коментира: „Проблемът с „Арсенал“ – Казанлък се свежда до намирането на пазари в тази нова сложна световна обстановка. „Арсенал“ вече практически не работи. Основната му дейност е свързана с износ. Ниските заплати и все още голямата част незаети хора се дължат на освободените от „Арсенал“ през последните години работници и служители, които излязоха в града и все още една голяма част от тези специалисти не могат да бъдат устроени както трябва“.

2007 – Близо 5 хиляди души взеха участие в четвъртия Национален събор на русофилите, който се състоя край язовир «Копринка». „Провеждането на събора започна като среща на работилите и учили в Русия, но все повече язовир „Копринка“ в началото на септември събира приятели на Русия“, коментира за «Вис виталис» Енчо Москов – председател на Сдружението на русофилите в България. За първи път в националната среща участва и зам.-председателят на руския Съюз на приятелите с България вице-адмирал Кир Лемзенко.

2007 – В община Павел Баня стартира кампания “Стара за нова тетрадка”. Подготвени бяха 500 000 тетрадки със специално оформление на корицата и притурка, в която се поясняваше ползата от разделното събиране на отпадъците. 

2008 – Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе сред тримата отличени  българи, които посетиха Европарламента в Брюксел като награда от националния  фотоконкурс „България – европейска страна”, в който се състезаваха близо 1 000 фотографии на автори от цялата страна. 23 от тях бяха селектирани от специално жури. Фотосите бяха използвани в рекламни каталози за България. Сред 23-мата финалисти бяха журналистът от радио „Вис виталис“ Георги Манев и Стефан Папукчиев.

2009 – Със заповед на министъра на вътрешните работи бе освободен директорът на ОДМВР-Стара Загора комисар Тончо Михайлов. Министър Цветан Цветанов се срещна с него лично. Продължаваше към този момент проверката, свързана със сигнали за незаконно подслушване на проверяващи го от министерството.                                                                                                                                                                    2009 – 414 деца и ученици от община Казанлък почиваха през ваканцията на почивна база „Паниците“ за символичната сума от 35 лв. за деца и 42 лв. за ученици. Със 100 легла разполагаше лагерът на “Паниците”.

2010 – Казанлъшкият гросмайстор Красимир Русев спечели първо място в един от най-престижните български шахтурнири „Георгиев-Кесаровски” в Слънчев бряг. Участваха 136 състезатели от 17 държави, между тях 7 гросмайстори и 15 международни майстори. 

2013 – Десетият събор на русофилите събра приятелите на Русия на яз. „Копринка“. В събора участваха лесотехнически специалисти и работници в дърводобивната промишленост в Република Коми, възпитаници на съветските и руски висши учебни заведения, учители, ученици, представители на Руските съотечественици, на областни и общински активи на движението в страната.

2013 – С тържествен водосвет бе открит паметникът на ген. Скобелев в Казанлък. Фигурата е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военачалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. За изработката на паметника – от скулптурата в Плевен бе направена една единствена отливка. Средствата за издигането на бронзовата композиция в Казанлък бяха дарени от Националното сдружение „Русофили“. 

2015 – Казанлъчани спечелиха три медала от Държавното първенство по нощно ориентиране за купа «Ехо». Състезанието се проведе край Тетевен. Използвайки топографски карти, челни лампи и компаси, казанлъшките ветерани Тончо Нейчев и Павел Михалев заеха първите две места във възрастова група М 60, а Мариана Димитрова бе втора в група М 50.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram