Днес, 07.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Когато дворовете се разграждат, домовете сменят стопаните си. И не за добро“, – каза Костадинка  Димитрова – председател на дружество „Тракия“ в Казанлък, която бе гост в студиото на „Вис виталис“, след като група тракийци от Казанлък бяха посетили родните земи на родителите им. 90-годишна жена бе разпознала къщата, стълбата и дерето по родните си места.

1996 – От тази дата започна преминаването на държавните аптеки към общинската фирма „Балкан-К“. Община Казанлък бе третата в България, на която Министерството на здравеопазването отпусна финансови средства за осъществяването на този процес.

1997 – По покана на Дискусионен клуб „Дружба“ – Казанлък с обществеността се срещна Валентин Вацев – член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП.

1998 – Технически семинар с демонстрации проведе в Казанлък Сакашито Като – осми дан, третият в японската ранглиста.

1998 – Гост в студиото в предаване на Георги Манев на тема „Чалгата“ бе Кирил Иванов – музикален продуцент в радио Благоевград. „Това е новият поп фолк. Хората имат нужда да се веселят“, – изрази мнението си той. Другият гост в предаването бе певецът Мустафа Чаушев. За чалгата той каза: „Нека да я има, но стойностната музика трябва да се издава. Чалгата няма нищо общо с народната музика. Чалгата е циганска, кичова музика“.

2000 – По повод 10-ата годишнина на ДПС гости на Казанлък бяха Ахмед Доган, Лютфи Местан и Емел Етем.

2000 – В присъствието на посланика на Русия у нас Н. Пр. Владимир Титов в Казанлък бе учреден Руски клуб, който по-късно прие името на Владимир Висоцки. Под №1 сред членовете му бе записан посланикът на РФ Владимир Титов.

2001 – Екип на БНТ приключи снимките на три детски филма за рубриката „Лека нощ, деца“. Поредицата „Приказки от двора на баба Тодора“ бе снимана край Казанлък и в къщата на оператора Добрин Керестелиев от гр. Шипка. В тв-приказките бе сниман актьорът от Театър „Л. Кабакчиев“ Георги Антов.

2002 – Читалище „Искра“ започна работа по проекта, който спечели по програма „Европа“. Казанлъшкото читалище бе едно от 7-те в страната, защитили проект, свързан с информация за Евросъюза.

2003 – 49 социално слаби граждани от с. Шейново започнаха работа по националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“. До края на годината по програмата работа започнаха 373 лица.

2003 – 17 акта състави за м. юни общинският сектор „Защита на потребителите“. Наложени бяха санкции в размер на 2900 лв.

2003 – Гост в студиото на радиото в този ден бе кметът на с. Средногорово Коста Меразчиев. В Книгата за гости той написа: „На екипа на радио „Вис виталис“ желая много здраве и успехи в благородната и отговорна професия, а на самото радио – още повече слушатели“.

2005 – След проведен конкурс за директор на дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Казанлък бе назначена Маргарита Илиева. Дирекцията бе създадена с решение на Общинския съвет на  27 януари 2005 г. В нея работеха 11 души.

2007 – Рекорден брой сватби – 14, се състояха в Казанлък в този ден, потвърди за новините на радиото Иванка Нейкова – главен специалист „Радостни обреди“ в общинската администрация. Младоженците бяха избрали датата заради числото 7  – 7.07.2007, надявайки се то да им донесе щастие и дълъг семеен живот.

2008 – Казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев“ представи спектакъла „Мистерии в Долината“ в Пловдив – на сцената на Античния театър. Това бе първият гастрол на спектакъла-ритуал извън Казанлък, който традиционно се представяше на специално построената сцена зад оригинала на Тракийската гробница в парк „Тюлбето“.

2008 – Танцовата двойка от Казанлък Симона Янева и Атанас Русев спечелиха купата на Държавното първенство при юношите младша възраст в «Албена». Янева и Русев станаха първи в клас 13 С на стандарт и латина.              

2008 – На площ от 17, 62 кв. метра средно живеят жителите на градовете в област Стара Загора, показа проучване на НСИ, оповестено в този ден. В селата жилищната площ на човек от населението бе 24,29  кв. метра. Общият брой на жилищата бе 171 398, което нареждаше областта на 5-о място след София, Пловдив, Варна и Бургас. Най-предпочитаните жилища бяха двустайните и тристайните. Средно на едно жилище се падаха по 2.04 души или 491 жилища на 1000 души.

2009 – БЧК стартира първи транш за подпомагане на социално слаби граждани от община Казанлък с хранителни продукти от интервенционните запаси на ЕС. В кампанията бяха обхванати 1211 граждани.

2009 – Фалшиви 157 банкноти с номинал 20 лв. бяха иззети от частен дом на ул. „Илинден“ в Казанлък. Домът бе обитаван от 55-годишна казанлъчанка и 35-годишния й син.

2014 – Две от децата, настанени в приемни семейства в Казанлък, празнуваха рождените си дни с новите си родители. Общо 6 бяха одобрените за приемни семейства на територията на общината. Няма проблеми с изплащането на средствата на приемните родители, съобщи Габриела Попова от екипа по приемна грижа. В екипа в Казанлък работеха 4 души, в т. ч. 2-ма социални работници.

2014 – Във втора възрастова група в Международния конкурс за вокално изкуство „Морски звездички“, Варна 2014 наградата и първо място спечели 12-годишната казанлъчанка Ивелина Станчева, възпитаничка на Стефка Денева от ВГ „Искрица“ от ШИ „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра 1860“.

2014 – Представителите на клуб „Орлово гнездо“ донесоха сребърен и бронзов медал от участието си в Купа „Струмица“, Македония. В най-голямото в западната ни съседка международно състезание по ориентиране участваха близо 900 състезатели. Таньо Танев и Тончо Нейчев станаха съответно втори и трети в своите възрастови групи при 60-годишните мъже.
2015 – В длъжност встъпи новият районен прокурор на Стара Загора Гриша Мавров, който е казанлъчанин. Той имаше над 15 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Работил бе като прокурор в районните прокуратури в Ямбол и Стара Загора.

2015 – Сума в размер на 100 000 лева от билет „Златната 7“ на Националната лотария, предлагани в пунктовете на популярна търговска верига в Казанлък, спечели млада жена от Града на розите. Пред избора – 1 кг. чисто злато или 100 000 лева, тя избра парите. „Чувствам се щастлива. С тези пари ще помогна на съпруга си, за да може да оздравее и пак да е човекът, който беше“, – заяви късметлийката.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram