Днес, 06.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – След като месец по-рано министърът на промишлеността Румен Биков бе на посещение в „Арсенал“ по повод започналата процедура за сформиране на борд на директорите, във  фирмата – с директор тогава Петър Демирев, за среща с работниците, които бяха в готовност за стачка заради липса на пазари, материали и заплати, пристигна Жан Виденов. На въпроса „Кой е виновен?“, Виденов отговори: „Арсенал“ е убит. Убиецът е известен. Това е КТ „Подкрепа“. Все пак искам да вярвам, че пред „Арсенал“ има бъдеще“.

1993 – „Успех на най-доброто радио – „Вис виталис“!“ – пожела в този ден новият изпълнителен  директор на „Арсенал“ инж. Крум Христов, след като отклони желанието за интервю с него на Мариана Вълкова, която той прие в кабинета си. Това е единственото изречение с неговия глас, което се пази в Златния фонд на радиото.

1996 –Община Казанлък започна категоризацията на общинските жилища, по решение на Общинския съвет. Продажбата им започна месец по-късно.

1997 – Община Казанлък проведе в този ден 4 търга за отстъпено право на строеж за 36 гаража. От тях продадени бяха 24.

1997 – Смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ взе участие в хоровия фестивал в гр. Ермиони, Гърция.

1998 – На стадион „Севтополис“ в Казанлък бе проведен преглед на групите за здраве към пенсионерските клубове в страната. Участваха групи от Варна, Русе, Горна Оряховица, Пловдив, Асеновград, София, Сандански, Стара Загора, Хасково и Казанлък.

1999 – Правителството одобри в този ден договора за приватизация на „Арсенал“ ЕАД. Единственият купувач бе Работническо-мениджърското дружество „Арсенал-2000“ АД.

2000 – 25-годишната Б.К. от с. Крън загина след удар на състезателен автомобил по време на рали „Шипка, 2000“. Пострадали бяха още трима граждани. Планинският шампионат бе преустановен.

2001 – Ожънати бяха до тази дата засетите с пшеница площи в община Казанлък. Средният добив бе 270 кг от декар.

2001 – Задържан бе 28-годишният Пламен Й. от Казанлък с обвинението, че през м. юни с. г. е изнудвал транспортна фирма за 15000 лева.

2002 – Заради проливните дъждове жътвата в Казанлъшко напредваше с бавни темпове, ожънати бяха едва 51% от пшеницата.

2002 – В интервю на Георги Манев поетът Павел Матев сподели, че въпреки трудните времена, като на всички поети, на него винаги му се пише. „Важен е духът. Човешкият дух никога не може да бъде приземен, душата не се променя“, каза поетът. На въпроса как един млад поет може да завоюва признание, той отговори: „С талант и внимание отстрана на хората. Едно време, например,  при издаването на първа книга се организираше „първо кръщене“. Когато аз издадох първата си книга, мен ме „покръсти“ големият поет Никола Фурнаджиев“.

2007 – Царица роза,2007 – Лора Георгиева, и Сребра Касева – главен експерт културни програми и проекти в Община Казанлък, се завърнаха от френския град Грас. Те взеха участие в празника на цветята, който се провежда в парфюмерийната столица на Франция, с която Казанлък е в приятелски отношения.

2011 – Петима младежи, приятели, намериха интересен начин да прекарат лятната си ваканция в Казанлък. Момчетата се бяха обединили в група с име „ЕмСивидеоПро“ и правеха филми и клипове за Казанлък, интервюта, откриваха интересни места и предупреждаваха за опасни сгради и съоръжения, каквото бе старият бункер на „Тюлбето“, в който непрекъснато влизаха деца. Сред темите на заснетите анкети бяха: как се приемат униформите в училище от обществото, как се забавляват младежите през лятото, различни нетрадиционни спортни прояви. Част от интересните проекти на младежите бяха: филм за ветераните от войната в Казанлък, експерименти за качеството на хранителните стоки и питиета и др.

2012 – Момчето, известно в Казанлък с продажбата на вестници по заведенията и с често проявяваните от него граждански позиции – Светльо Паров, на 28 г., почина в този ден в казанлъшкото село Средногорово. Полицията опроверга плъзналите слухове, че е убит или се е самоубил. Точно на Нова година през 2009-та Паров преживя тежка катастрофа на пътя за Енина, след което страдаше от различни здравословни проблеми. Макар и на шега, той често коментираше правописните грешки в надписи по заведения и реклами в централната част на Казанлък, както и неспазването на забраната да се карат колелета в центъра на града, въпреки сложените надписи за това.

2012 – В парк „Розариум“ доброволците от кърмаческата организация „Ла Лече лига“ организираха втора среща и изложба на тема: „Да разберем миналото – да планираме бъдещето“ по повод отбелязването на Световната седмица на кърменето, която у нас се проведе за девети път. 

2013 – Паркингът зад пазара в Казанлък бе залят с бетон. Съоръжението бе готово да поеме близо 30 автомобила.

2014 – Футболистите на „Розова долина“ бяха снабдени с нови екипи за началото на новия сезон на първенството. Подаръка за клуба направи икономическият директор на „Арсенал“ АД Янко Костадинов.

2014 – С детско парти бе открит новият парк в Казанлък, намиращ се на улица „Старозагорска“. В него бяха оформени зелени и цветни площи, площадка с детски съоръжения, кътове с пейки за отдих. Изграден бе и паркинг за автомобили.

2015 – „Пет бездетни двойки от община Казанлък получиха финансова помощ от по 1400 лева за ин витро процедури. Средствата ще покрият част от изследванията, направени от тях, в опитите им да се сдобият с дете“, – съобщи Гергина Димитрова, председател на постоянната комисия по здравеопазване в Общинския съвет на Казанлък. Парите бяха  отпуснати от общинския бюджет, съгласно наредба, регламентираща реда и начина за подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми. Общият размер на отделените за годината средства бе 7 хиляди лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram