Днес, 06.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – 3275 души бяха регистрираните в Бюрото по труда в Казанлък безработни граждани. От регистрация бяха отпаднали 436, започналите работа бяха 37.

1997 – Органите на РПУ задържаха 24-годишния А. Костов от Казанлък веднага, след като той бе обрал магазин „Мама, татко и аз“. Откраднатите стоки бяха на обща стойност 1 млн. 200 хил. /стари/ лева.

1997 – Пред казанлъшките читатели бе представена книгата на Андрей Пантев „Другата версия“. Литературният критик и издател Иван Гранитски представи новите заглавия на издателство „Захари Стоянов“.

1998 – Рано сутринта в този ден в района на болницата в Казанлък бе открит труп на новородено бебе.

1998 – В интервю за „Вис виталис“ проф. Андрей Пантев, историк, заяви: „Истинската култура на една нация е да осмисли своята история“. В Казанлък професорът изнесе лекция на тема „Историческото съзнание на българите“.

1999 – Зам.-министърът на културата Николай Поляков представи в интервю за „Вис виталис“ новата концепция за българския театър, вкл. и за Казанлък, в контекста на театралната реформа. Според нея субсидирането на театрите трябваше да става чрез конкурси на театрални проекти.

1999 – 684 заявления, от които 666 на частни лица, бяха подадени за възстановяване собствеността върху горите и земите от горския фонд. Подадени бяха и 14 заявления от кметствата в общината за общо 224 хиляди декара. За 49 хиляди декара имаше заявления от други организации.

2001 – Гост в студиото Александър Логинов – зам.-кмет на руския град Толияти, побратим с Казанлък. Той бе категоричен, че добрите взаимоотношения между двата града трябва да продължат.

2001 – Поздравителен адрес и символа на Казанлък – медна роза, получи от общинското ръководство състезателят по борба свободен стил Мирослав Гешев, спечелил второ място на Европейското първенство в Турция.

2003 – „На работещите в радио „Вис виталис“ пожелавам много здраве и да постигнат своя Еверест в живота“. Това написа в Паметната книга на радиото Иван Нейков от Алпийски клуб „Казанлък“ след гостуване в студиото.

2005 – 10-годишно момиче от Казанлък беше отвлечено от двама мъже с таксиметров автомобил в района на ОУ „Чудомир“. Органите на реда установиха, че момичето насила е отведено в дома на 56-годишен мъж от с. Търничене, който впоследствие го отвел при кмета на селото.

2005 – Близо 8 месеца бе продължила работата по изготвянето на Наредба за движението по пътищата в община Казанлък и паркирането на моторни превозни средства. Според проекто-наредбата, цената на паркирането в централната градска част за 30 мин. бе 50 ст., а за 1 час – 1 лев.

2006 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски откри Държавното волейболно първенство за момчета до 15 г. с участието на 12-те най-добри отбора за 2006-та година, сред които бе казанлъшкият волейболен тим. Срещите се проведоха в спортните зали „Арсенал“ и „Севтополис“.

2007 – С решение на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ Иван Кьосев бе утвърден за председател на Общинската структура на партията в Казанлък. 

2007 – Началникът на РПУ-Казанлък Дамян Дамянов получи от кмета Стефан Дамянов ключовете на новия автомобил «Шкода Фабия», който Общината предостави за безвъзмездно ползване на полицейското управление по предложение на ПК по сигурност, обществен и екологичен ред към Общинския съвет.

2007 – Ваня Пенева – Царица на Долината на розите и Царица на публиката от избора за най-красивата казанлъшка абитуриентка, замина на едномесечна визита в Китай, за да се включи в Шанхай в конкурса „Мис Туризъм Куин интернешънъл“. Ваня бе единствената представителка на България.

2008 – Казанлъчанинът Божидар Бояджиев спечели сребърен медал от Международния турнир по свободна борба „Дан Колов“ в столичния Дворец на спорта. 

2008 – Два бронзови медала спечелиха юношите младша възраст на КК „Лястовица” от приключилия в София ДЛОШ на писта. Казанлъчани се завърнаха с две трети места след КК „Бургас” и „Свиленград” на 3000 м. отборно и на италианското преследване 1000 м. Александър Алексиев, Петър Димитров, Момчил Робов, Десислав Неделчев, Иван Михов и Николай  Вълков донесоха и трето отборно място за клуба си в крайното класиране.

2009 – ЦИК оповести резултатите за 27-ми МИР – Стара Загора от проведените предния ден парламентарни избори. Резултатите бяха: ГЕРБ – 42,42%, 79092 гласа; КБ – 21.11%, 39356 гласа; Атака – 11.43%, 21307 гласа; „Синята коалиция“ – 5.55%, 10347 гласа; ДПС – 5.28%, 9851 гласа; „Ред, законност и справедливост“ – 4.76%, 8870 гласа; ПП „Лидер“ – 4.44%, 8285 гласа. Мажоритарни кандидати бяха Иван Колев, ГЕРБ, и Иван Марков, КБ. За Старозагорски регион бяха  излъчени 11 депутати, сред тях казанлъчанинът Емил Караниколов.

2009 – Адвокат Таньо Брайков от предизборния щаб на ГЕРБ в Стара Загора потвърди, че по време на вота за Народно събрание е имало покупко-продажба на гласове. От щаба на партията бяха убедени, че констатираните нарушения не са повлияли съществено върху вота на гражданите.

2009 – „Осъзнавам огромната отговорност и ще бъда депутат на всички граждани в областта“. Това каза Иван Колев – ГЕРБ, който убедително спечели мажоритарния вот в 27 Старозагорски избирателен район. За Колев гласуваха 42,75%. Той смяташе, че ще бъде полезен в областта на икономиката, енергетиката и здравеопазването.

2013 – Казанлъшките катерачи Васил Цветков и Иван Бонев от Клуба за екстремни спортове „Селт” се завърнаха със златни медали от Международния турнир по спортно катерене Петцен Трофи’2013 в Австрия.

2014 – Младата художничка от Казанлък Велина Сталева, възпитаничка  на Художествената гимназия в родния й град и на Великотърновския университет „Кирил и Методий”, украси със свое пано, наречено „Слоеве на съзнанието“, една от стените на Педагогическия факултет на ВТУ.

2014 – Иван Матанов и Полина Куцарова от КСТ „Киара-Н“ – Казанлък станаха шампиони на България по спортни танци за юноши младша възраст от Държавното първенство, което се проведе в курорта „Албена“. Няколко шампионски титла спечелиха танцови двойки от КСТ „Роза“ от държавното първенство. Калоян Бялков – Симона Семова се окичиха със златните медали, две първи места спечелиха Иван Христов и Симона Янева.

2014 – Шампионска титла във Варна, домакин на Държавното първенство по художествена гимнастика, спечели отборът на СК „Розова долина”, 9-10 годишни деца, с треньор Мариана Ламбова, при изпълнение на ансамблово съчетание с топка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram