Днес, 06.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – Естрадната изпълнителка от Казанлък Елвира Георгиева направи в интервю съпоставка на Празника на розата сега и в детството й, когато, според нея, празникът е бил по-емоционален, хората са били много по-спокойни, посрещали са много гости в домовете си и са празнували заедно.

1994 – В първото си интервю за радио „Вис виталис“ дует „Ритон“ – Катя и Здравко, разказаха за новия им албум и споделиха отличните си впечатления от Казанлък. Комплименти за казанлъшката публика отправи в интервю и Катя Близнакова – гост-изпълнител на Празника на розата.

1996 – Казанлъшката лекоатлетка Светла Миткова покри в този ден норматива от 18 м. и 10 см. в дисциплината тласкане на гюле за участие в Олимпиадата в Атланта.

1996 – В Казанлък беше създадена 4-ата в страната младежка организация на ВМРО – Съюз на македонските дружества.

1997 – Научна практическа конференция бе проведена в този ден в Казанлък по повод 90-тата годишнина на Института по розата, етерично-маслените и лекарствените култури.

1997 – На тази дата бе открита изложбата на Стефан Монев „Празник на душата“.

1998 – В галерия „Рувел“ в Казанлък бе проведен симпозиум на тема “Ролята на галерийното дело в националния художествен процес“.

1998 – В Казанлък бе представена книгата на Петър Константинов „История на България“.

1998 – На живо в студиото бяха Анко Азълов – изпълнителен директор на „Катекс“ АД и Стефан Дервишев – зам.-директор на „Капрони“ АД. Като членове на Инициативния комитет, те отправиха призив към гражданите да подкрепят подписката Казанлък да стане областен град.

1999 – За първи път бе отбелязан Денят на Казанлък – заключителният ден на Празника на розата, който бе почетен от зам.-председателя на Народното събрание Благовест Сендов.

2000 – Васил Самарски, Теменужка Люцканова и Гина Хаджиева бяха представителите на община Казанлък на 29-я конгрес на Съюза на народните читалища в България, провел се в Шумен с участието на 400 делегати.

2001 – На втория етаж на Универмага в Казанлък бяха представени най-новите модели на модна агенция „Жени Стил“ с участието на Жени Живкова.

2001  – Емилия Масларова – председател на Демократичния съюз на жените в България, и Жени Живкова участваха в среща, на която бе възстановена структурата на ДСЖ в Казанлък.

2002 – Детска градина „Слънчице“ в Казанлък отпразнува в този ден своята 120-годишнина. Детското заведение се посещаваше от 120 деца.

2002 – „Липсва ли ви тролейбусният транспорт в града?“, попита в анкета казанлъчани репортер на „Вис виталис“. „Необходим е, много“, отговориха повечето от гражданите, някои от които уточниха: „Особено за Източното и особено в неделя“. В интервю по повод намерението на Общината да премахне стълбовете за тролеите, Станчо Коев, бивш кмет на община Казанлък, каза: „Това е кощунство. Казанлък беше в петицата на градовете с тролейбуси. Този транспорт беше финансиран от казанлъшките предприятия, в изграждането му, на бригаден принцип, участва цялата общественост. Не мога да си представя Казанлък без тролейбусен транспорт. Би могло той да бъде предоставен на коя фирма“.

2003 – 24-ма народни представители от Коалиция „За България“, водени от Сергей Станишев, проведоха в община Казанлък 7 срещи: със  спортни, ромски и други организации, с жителите на Казанлък, Шипка и Бузовград.

2003  – Над 60 учени и изследователи-траколози от БАН и ВУЗ-ове в страната посетиха Тракийската гробница в Казанлък и новооткритите съоръжения край гр. Шипка в рамките на Националната научна конференция „Земите на България – люлка на тракийската култура“.

2003 – „Качеството на висшето образование пада“, заключи в интервю за радиото Огнян Сапарев, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

2004 – В този ден кметът Стефан Дамянов заяви, че „излъченото по Би Ти Ви противоречи на мнението му за изграждане на мемориал в памет на загиналите турци на Шипка“.

2004 – Гост на Казанлък в кулминационния ден на 101-я Празник на розата бе президентът Георги Първанов, патрон на празника. Журналисти го попитаха: „Не прекалихме ли с търсенето и лобирането на международна подкрепа за осъдените на смърт български медици в Либия?“. „Необходим е баланс, вкл. и по отношение на международното съдействие, – отговори Първанов, – Най-важно е търсенето на активен двустранен диалог между България и Либия. Добрият тон е важен“.

2006 – Медицинско дарение – 21 тона, организирано от д-р Теофана фон Саксен, която работеше от 45 г. в Германия и бе доброволен сътрудник към Института за сърдечни заболявания в Берлин, пристигна в казанлъшката многопрофилна болница с помощта на Стефан Станев: 5 000 хирургически чаршафа, лекарски облекла, вълнени завивки и 26 хидравлични легла, предназначени за интензивно лечение.

2006 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски, членовете на Председателския съвет и Иван Матанов – председател на ПК по образование, младежки дейности, спорт и туризъм, се срещнаха с 12-те абитуриенти – без родители или с по един родител, на които общинските съветници гласуваха финансова помощ.  Елица Бонева връчи на Васил Самарски Приз за благотворителност.

2006 – Община Казанлък спечели проект  за подобряване на жилищните условия в ромския квартал. Проектът включваше ремонтно-строителни дейности за техническата инфраструктура и обхващаше изграждането на улична мрежа от бул. „Княз Ал. Батенберг” до ул. „Кенали”, две пътни отсечки към ромския квартал и изграждането на нови водопровод, канализация и паркинг.

2008 – Спасина Недялкова спечели две първи места в Държавното първенство по състезателно катерене за мъже и жени в Ловеч.

2008 – В този ден бе открит реконструираният булевард “Освобождение” – на обща стойност 445 хиляди лева – 200 хил. субсидия и 245 хил. от местни приходи в Община Казанлък. Открит бе и строежът на хипермаркет в близост до жп гарата – с разгърната площ от 1200 кв. м. Първа копка бе направена и за първия МОЛ в Казанлък – частна инвестиция, на площ от 6 декара, на мястото на бившата инфекциозна болница. Официално бе открит и реконструираният бул. „Александър Батенберг“ – с изцяло подменена асфалтова настилка и оборудван с нови светофарни уредби. Първа копка бе направена и за летище «Кълвача».

2008 – В този ден официално бе открит Празникът на розата,2008. Вечерта се състоя церемония по коронясването на Царица Роза,2008 Василена Найденова с участието на ансамбъла на Нешка Робева и група „Енджъл скай“.

2009 – Първо отборно място и златен медал спечелиха от Държавното първенство по колоориентиране представителите на Клуба по ориентиране при Туристическо дружество „Орлово гнездо” – Казанлък. В ДП участваха 230 състезатели от 17 клуба на възраст от 12 до 70 години.

2011 – Меморандум за сътрудничество бе подписан между столицата на розите в Япония – град Фукуяма и столицата на розопроизводството в България – Казанлък. Официалният документ бе подписан след 13 години сътрудничество между двата града. Подписите бяха положени от кмета Стефан Дамянов и Сасаки Шигесуна в камерната зала на ДК „Арсенал“ пред обидно малко хора. По време на подписването бе представено официално писмо от кмета на Фукуяма Акира Хада, който споделяше, че японският град усилено работи по проект за засаждането до 2016 г. на 1 милион рози, за да бъдат създадени уникален парк и музей на розата в Япония. В Казанлък многократно Общината обявяваше своите намерения и проекти за възраждане на парк „Розариум“, които към момента не бяха реализирани.

2011 – Различни породи гълъби, екзотични птици и декоративни животни представиха търговци от цяла България по време на изложба-базар, която се проведе за втора поредна година в двора на казанлъшката Природо-математическа гимназия.

2012 – Народно читалище “Искра-1860” и Школата по изкуствата “Емануил Манолов” организираха 25-я юбилеен и Първи национален конкурс за детска песен в дните на Фестивала на розата.

2012 – Руският театър „Колесо“ от побратимения с Казанлък град Толияти представи първото от  двете си представления на казанлъшка сцена – „Оскар и Розовата дама“, в която участваше проф. Наталия Дроздова. Спектакълът бе един от най-популярните към момента в Самарска област. Историята е за дете, на което остават броени дни живот. Няколко месеца Дроздова се е адаптирала за постановката, в която тя не трябваше да пророни и сълза. Постановките „Оскар и Розовата дама“ и „Любов, любов, любов“ по А. П. Чехов бяха играни и в Стара Загора, Бургас и София.

2012 – Щука с рекордно тегло от близо 10 кг. улови жителят на Павел баня Ремзи Рамадан в местен водоем. Ценният екземпляр бе с дължина около метър.
2012 – Казанлък представи България в едно от най-популярните изложения в Япония – Експо,2013 в Осака. Представянето включваше фолклор, традиции, розовото масло и традиционна кухня. Изложението се посещава от над 700 хиляди души.

2013 – В Павел баня бе избрана Царица Роза,2013. Най-много гласове от публиката събра Борислава Кирчева на 19 г. от гр. Павел баня. С избора на Царица Роза бе поставено началото на Празника на розата и минералната вода в курортния град.

2013 – С концерт на състави на НЧ „Пробуда“ от с. Копринка, беседа за историята на язовир „Копринка“ и вечер на България  започнаха проявите, включени в програмата на Екофестивала  „Копринка“,2013.

2014 – Казанлък бе домакин на Международен фолклорен фестивал, който се проведе на пл. „Севтополис”. Изявиха се над 150 танцьори и музиканти от България, Русия, Унгария, Македония и Китай.

2014 – Окръжният съд в Стара Загора постанови мярка домашен арест за шофьора, който блъсна 4-годишния Паоло на пешеходна зона в града.

2014 – След дълго боледуване в този ден почина Райна Пеева, която бе главен финансист на Община Казанлък в мандата на кмета Стефан Дервишев. Преди това Пеева бе общински съветник от групата на БСП в мандата 1995-1999 година.

2014 – Церемониално на тържествена сесия на ОбС в Почетната книга на град Казанлък бяха вписани имената на Лилия Димитрова, Гълъбина Михайлова, Александър Иванов и Алла Ангелова. През 2014 г. общинските съветници не присъдиха званието Почетен гражданин.

2014 – Казанлъшкият художник Ганьо Иванов и дъщеря му Дора Кънчева били първите посетители на току-що откритата през 1944 г. Тракийска гробница на хълма „Тюлбето“ в Казанлък. Кънчева наследила дарбата на баща си и станала една от интересните български художнички. Тогава 18-годишната Дора придружавала баща си и била първата жена, влязла в новооткритото археологическо съоръжение.

2014 – В този ден почина треньорът на баскетболен клуб „Розова долина“ Георги Думанов, на 56 г. Той пострада тежко при ПТП край Казанлък. Думанов бе бивш състезател на баскетболен клуб „Казанлък“.

2014 – В програмата за празничния ден бе включена изложба на скулптурни творби на Почетния гражданин на Казанлък Доко Доков в Художествена галерия – Казанлък. 

2014 – На ул. „Искра“ 4 бе представена  „Мини принт – Казанлък“ – втора международна изложба за съвременна малка графика. Неин инициатор бе художникът Петър Бояджиев, напуснал родния Казанлък преди 40 години и установил се в Монреал.

2014 – Официално на пл. „Севтополис“ бе открит 111-ият Празник на розата. След традиционното фойерверк-шоу, концерт изнесе Миро.

2015 – На тържествена сесия на Общинския съвет бяха връчени отличията на новите почетни граждани на Казанлък – инж. Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД, и доайенът на културата в града Цвятко Цветков. С вписване в Почетната книга бяха удостоени дългогодишният директор на ПГЛПТ инж. Рени Червенкова, музикалният педагог Елена Юлиянова, ръководителят на ВГ „Искрица“ Стефка Денева и председателката на Тракийското дружество в Казанлък от четвърт век Костадинка Димитрова.

2015 – В този ден бе направена първа копка на Националния център по природо-математически науки в Казанлък, в двора на ПМГ „Никола Обрешков”. Министерството на образованието и науката направи целеви трансфер в размер на 489 242 лева.

2015 – Зад скулптурата на Тракийката в Казанлък бе проведена демонстрация на традиционната френска игра петанк. „Това е игра, която предполага много социални контакти, тъй като в нея участват хора с различни професии и възрасти“, сподели  в интервю арх. Калин Панайотов, председател на Българската федерация по петанк. Много артисти, певци и шоумени са почитатели на петанка у нас  – Ники Тупарев, Влади Въргала, Кирил Ефремов, Поли Генова. Сред феновете на играта има много известни личности по света, сред тях: Жак Ширак, Род Стюарт, Омар Шариф, Ален Делон, Катрин Деньов, Изабел Аджани и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram