Днес, 06.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Футболен клуб „Розова долина“ – Казанлък предложи на Община Казанлък да го утвърди като общински спортен клуб. Общината обаче не беше в състояние да поеме издръжката му.

1996 – Заради увеличените цени на горивата казанлъшката  транспортна фирма „Динамика“ увеличи цените на билетите за градския транспорт – от 7 на 8 /стари/ лева.

1998 – Петя Пендарева подобри рекорда на 60 метра бягане с време 7,20 сек. на провело се в Германия лекоатлетическо първенство. На 3 стотни след нея остана нигерийката Опара.

2000 – Каракачаните от местното дружество в Казанлък поискаха „овъзмездяване за насилствено отнетите им през 50-те години овце“.

2000 – От втори опит за председател на областната организация на СДС бе избран д-р Ваньо Цонов. Другият кандидат беше Сашо Стоянов.

2002 – Освободен от длъжност бе началникът на Инспектората по образование в Стара Загора Георги Георгиев. Впоследствие, след оспорване в съда, той бе възстановен на работа.

2003 – Незрящият казанлъчанин Валентин Петров, инвалид първа група, пожела екип на „Вис виталис“ да го посети в дома му в ж. к. „В. Левски“, за да изрази мнението си по дискутирания проблем с гаражите, който в града не беше намерил решение. Той предложи хората с увреждания или да бъдат освободени от наеми за гаражи, или те да бъдат символични. „Вис виталис“ внесе от името на Петров по официалния ред предложението в Общинския съвет, но то не бе прието.

2004 – Близо 70 девойки от Пета Шипченска механизирана бригада положиха в този ден на пл. „Севтополис“ военна клетва.

2006 – „По-лесно спират цигарите тези пушачи, които вече са правили опити да се откажат от този порок“, – каза в интервю за радиото д-р Идилия Дянкова – главен експерт в Националния център за опазване на общественото здраве. В ХЕИ – Стара Загора вече функционираше консултативен кабинет в помощ на решилите да откажат цигарите.

2007 – 500 хиляди лева планира кметът Стефан Дамянов да бъдат инвестирани от бюджета на Община Казанлък за  2007 г. за предпроектни хидрогеоложки и теренни проучвания  при реализирането на проекта „Севтополис“ на доц. д-р арх. Жеко Тилев.  Мащабната идея предвиждаше изваждането от водите на яз. „Копринка“ на останките от древния град Севтополис. Проектът за  социализирането на тракийската столица Севтополис, според  оценки на специалисти, възлизаше на над 45 млн. лв. Градът на Севт III, столица на Одриската държава от края на IV – началото на III  в. пр.Хр., е разкрит и проучен през 1948 – 1954 г. при изграждането на язовир „Копринка“. Това е първият и най-добре запазен тракийски град в страната, останал на дъното на язовира. Проектът предвиждаше „античният град да се отвоюва от водата чрез изграждане на вътрешна кръгла язовирна стена“. 

2008 – Стефан Кемалов, известен като Бат Сали, попадна отново в ареста на РПУ в Казанлък с мярка за неотклонение задържане под стража. Дни по-рано мярката задържане под стража за 72 часа бе сменена с домашен арест. На 25 януари Бат`Сали бе задържан в офиса на агенцията си за недвижими имоти. По същото време в частна печатница в с. Черганово бе задържан и Стоян Пашов. Двамата бяха арестувани и обвинени в производство и разпространение на фалшиви винетки за товарни автомобили, документи за самоличност и шофьорски книжки.

2012 – БНТ засне и излъчи в  предаването „Малки истории“ филм за казанлъшката параолимпийка Даниела Тодорова. Филмовата история проследи подготовката на нашата съгражданка в навечерието на две важни за нея състезания – предстоящото през юни Европейско първенство за хора с увреждания в Холандия и събитие №1 за спортния свят – Олимпиадата в Лондон.

2013 – Странни мухички, струпани в големи количества, притесниха жителите на с. Енина. Д-р Марио Лангуров, ентомолог в Националния природо-научен музей в София, обясни, че това са първично-безкрили от раздел „Вилоскачки” – подклас низши насекоми, които имат скакателна вилка на коремчето и могат да подскачат. Насекомите от този вид се струпват накуп около снежни петна или вода при подходящи климатични условия. Насекомите са напълно безопасни и не нанасят никакви вреди върху хора, растения и почви, категоричен бе експертът и допълни, че не е необходимо да се пръскат с препарати, тъй като до десетина дни ще изчезнат сами.

2013 – Казанлъшката фирма „Давид Холдинг“ преоборудва кабинета по компютърни технологии в ПМГ „Никола Обрешков”. Кабинетът бе резултат от съвместен проект между казанлъшкото училище и фирмата.

2013 – Художникът Росен Дончев откри втората си самостоятелна изложба – „Състояния”, съдържаща 70 живописни творби. Изложбата откри изкуствоведът Марин Добрев. Дончев бе носител на Голямата награда за живопис на Габрово за 2011 г.

2015 – Физикът Теодосий Теодосиев получи специалната награда на българските IT Оскари. Наградите бяха връчени за четвърти път – за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. „IT секторът е създал 35 000 нови работни места за 10 години и трябва да стане стратегически“, заяви президентът Росен Плевнелиев, патрон на наградите. Учителят по физика Теодосий Теодосиев бе създал към момента най-много медалисти от световни олимпиади по физика – с повече от 100 отличия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram