Днес, 05.10.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – За 9-те месеца общинската полиция бе съставила 106 акта за нарушения на Закона за борба със спекулата.

1997 – Националният исторически музей и ИМ „Искра“ се договориха 80% от находките, намерени през лятото на 1997 г., да останат на съхранение в Казанлък.

1998 – Община Казанлък получи от Патентното ведомство официална регистрация на символичния знак на Общината – Тракийката с розата. Регистрацията бе с №6694 с валидност до 2007 г.

1998 – Бюджетът на Община Казанлък за 1999 г. бе намален с 9% спрямо 1998 г. Държавната субсидия бе намалена с 5,6%.

1998 –С участието на адвокатВаня Андреевав програма „Вис виталис“започна излъчването на рубриката „Правото“, в която тя отговаряше на слушателски въпроси.

1999 – Под знака на предизборната кампания протече този ден в Казанлък. Кандидатът за кмет от ОДС Даниил Азманов запозна ръководствата на детските заведения с идеите си за социални реформи и селскостопански инициативи; БСП представи програмата и посланието на кандидатите си за общински съветници. „Не плашете и не обиждайте хората в общинската администрация, защото и вие ще работите с тях“, каза на среща в с. Дунавци кметът дотогава Иван Гороломов, обръщайки се към кандидатите за кмет на Община Казанлък. Среща-рецитал се проведе в подкрепа на кандидата за кмет Стоян Велчев с участието на Недялко Йорданов, Ивана Джеджева и Хайгашот Агасян.

1999 – 7 казанлъчани спечелиха по 1000 /нови/ лева от участието си в Спортния тотализатор.

2000 – С хеликоптер в Казанлък кацнаха министър Бойко Ноев, ген. Михо Михов и други генерали, за да участват в церемонията по връчването на бойното знаме на военното поделение в града. Знамето бе ръчно изработено и струваше 5 хиляди лева. Гостите откриха и нов битов корпус на Центъра за бързо реагиране.

2000 – Театър „Любомир Кабакчиев“ откри новия си творчески сезон с постановката за деца „Пепеляшка“. Бе дадена пресконференция за предстоящата работа на театъра.

2000 – В интервю Райна Пеева – главен финансист на Община Казанлък, информира за задълженията на Общината и очакванията към Бюджет-2001 – 16 млн. 500 х. лв.

2000 – Мария Евстатиева – режисьор на филма за деца „Мили, бате“ /Писма на един дакел/ изрази задоволството си от работата си с актьорите от казанлъшкия театър Мариана Вълкова, Георги Антов, Атанас Чопов и др., с чието участие бе заснет филмът.

2000 – След като на сесия Общинският съвет бе приел за казанлъшката болница наименованието Многопрофилна болница за активно лечение, до провеждането на конкурс управител на МБАЛ остана д-р Христо Христов. Д-р Петко Петличков от Българска евролевица – председател на Комисията по здравеопазване, изрази мнение, че в Наредба № 15 има противоречия и конкурсът е „миниран“ още от началото. Към 2003 г. болницата обслужваше между 50 и 60 хиляди души.

2000 – Групата на БСП напусна заседанието на Общински съвет-Казанлък заради нередности и нарушения на правилника. Валентина Димова от „Гергьовден“ изрази възмущението си по следния начин: „Замислям се дали да остана общински съветник. Мисля, като представител на „Гергьовден, да протестирам, като дойда тук с костюм на клоун“.

2000 – В студиото гостува лекоатлетката Петя Пендарева. Тя сподели със слушателите впечатленията си от олимпиадата в Сидни: „Хаос, мръсотия… и много студено, ок. 10 градуса, много пеперуди – като ято, не съм очарована. Градът, като архитектура, е американо-английски. За мен Европа е Европа. В спортно-техническо отношение базата беше добра. На олимпиадата нямаше фрапиращи резултати“.

2001 – В този ден стартираха честванията, посветени на 100-годишнината на Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Проведена бе научна сесия на тема „100 години ИМ „Искра“, открити бяха две изложби: „Долината на тракийските владетели“ и постоянна експозиция на отделите „Възраждане“, „Етнография“ и „Нова и най-нова история“.

2002 – На тази дата бе открит ловният сезон. Ловците в община Казанлък бяха 1260, обединени в 17 ловни дружества.

2003 – Параатлетът от Казанлък Дечко Стефанов завоюва три златни отличия от Състезанията за спортисти с увреждания в Сливен. Той стана шампион на копие, диск и гюле. Националът се подготвяше за Параолимпиадата в Атина през 2004 г.

2004 – Младежкият тим на „Розова долина 1948“ извоюва в този ден първото място в турнира за Купата на кмета в Стара Загора.

2004 – Екип на д-р Георги Китов откри в Казанлъшко, в могилата Голяма косматка, тракийска гробница, огромен корпус с 3 монолитни помещения, ложе и над 12 златни предмета. В интервю за „Вис  виталис“ Китов квалифицира като недопустимо поведението на полицията, която проверявала екипа като престъпници, докато иманярите били необезпокоявани. „Ние поискахме полицейска охрана, а не полицейски надзор“, каза той. Няколко дни по-късно министър Соломон Паси връчи на д-р Китов златен почетен знак. Зам.-кметът на община Казанлък Румяна Друмева осигури средства за консервирането на новооткритата гробница със съдействието на Министерството на културата и Националния институт по паметниците на културата.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ министърът на здравеопазването Славчо Богоев заяви, че предстоят промени по отношение на гражданите с неплатени здравни вноски в НЗОК. Към момента при 3 неплатени вноски човек губеше правата си за цял живот. В Гърция това ставаше при 15 неплатени вноски. „Хората, не плащайки на здравната каса, на практика не се грижат за здравето си. Те трябва да плащат за лечението си в болниците“. Богоев съобщи, че предстоят реформи и по отношение на здравното осигуряване на българите в чужбина, които към момента бяха 600 хиляди. „Български гражданин, отсъстващ за повече от 6 месеца от страната, трябва да бъде осигурен“, уточни той.

2005 – Кметът Стефан Дамянов се срещна с Даниела Желева и Стойко Иванов, които в края на август се сдобиха с тризнаци – Мартин, Жаклин и Добрин. Тризначетата бяха родени в казанлъшкото АГО. Кметът връчи заповед за настаняване на многодетното семейство в общинско жилище при преференциален наем от 20 лв. на месец.

2005 – Новата книга на Ивайло Христов “Николай Хайтов – Апостол на духа” бе представена в ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък, след което книгата бе представена и пред гражданите в Изложбената зала на “Искра” 4. За автора говори Димитър Никленов.

2006 – В този ден се навършиха 50 г. от обявяването на връх Шипка и околностите за Национален парк-музей „Шипка“. В чест на годишнината Казанлък бе домакин на юбилейна изложба и национална кръгла маса на тема „Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. в историческите и мемориални музеи – традиции, предизвикателства и проблеми“.

2006 – Подполковник Наско Люцканов, който бе обвинен, че е взел 400 лева, за да съдейства български войник да замине на мисия в чужбина, се изправи пред Софийския военноапелативен съд, за да бъде разгледана окончателно мярката му за неотклонение. Преди заседанието пред журналисти той заяви, че не е имал правомощия да избира кой да заминава, а само е обучавал военните, които е трябвало да заминат на мисии в чужбина. „Дойде времето да кажа всичко. Досега не можех, защото част от нещата са класифицирана информация“, – каза Люцканов и допълни, че е имало много фалшиви подписи от други  хора. „Взех парите, но момчето само ми ги предложи. Настояваше да ги взема“, бяха думите на Наско Люцканов, който заяви, че е направил това с ясното съзнание, че телефонът му се подслушва. 

2006 – С 20-метрова рисунка децата от Школата по изобразителни и приложни изкуства „Арт линия“ с художествен ръководител Ваня Запрянова откри новата творческа година.

2007 – „Образованието – приоритет в България“ бе темата на среща, която организира в този ден Общинският стачен комитет на учителите в Казанлък.

2007 – Във втория ден на ефективната стачка на служителите в сектор „Горско стопанство” се включиха всичките 40 служители от Казанлък. Основните искания на стачкуващите бе да се увеличат заплатите на работниците в бранша и да се осигурят средства от бюджета на Държавната агенция по горите за 2007 г. за извънреден нощен труд и за издръжка на горската стража. Работещите в казанлъшкото лесничейство обслужваха район от 247 хиляди декара. Въпреки стачните действия, 2 автомобила с дежурни лесничеи обхождаха горите, за да ги предпазят от бракониери по време на протестите.

2007 – Георги Манев, журналист в радио «Вис виталис» и главен редактор на Пресс ТВ, присъства на откриването на новия пресклуб на БТА в Стара Загора, който бе открит от министъра на културата Стефан Данаилов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и Мария Нейкова, областен  управител на Стара Загора. Радио «Вис Виталис» бе партньор и клиент на БТА от самото си основаване.

2007 – Под мотото „Диалог и отговорност“ общинската организация на БСП откри своята предизборна кампания в парк «Розариум». 29 бяха кандидатите на социалистите за общински съветници. „Нашата листа е изцяло съобразена с европейската харта за равнопоставеност“, съобщи председателят на общинската организация Иван Гороломов. – 50 % са жените в листата, а 30 % младите хора под 35 г.». 13 кандидати за кметове издигна БСП в населените места от общината. «Това са доказани професионалисти, издигнати от самите хора», каза Гороломов.

2008 – По покана на кмета на община Кочани, Македония – Любомир Янев, делегация от Казанлък, водена от кмета Стефан Дамянов, участва в Празника на града. В делегацията бяха включени кметове на населените места, заместник-кметове, представители на общинска администрация. Връзките между двата града датират от 1995 г., а през 2007 г. по време на Празника на розата бе подписан Меморандум за сътрудничество.

2009 – Органите на полицията извършиха специализирани проверки в 9 заложни къщи в Казанлък. На 5 от тях бяха направени предписания съгласно Наредбата за дейността на заложните къщи.

2010 – Деница Танева бе новият временно изпълняващ  длъжността “Директор“ на Детски комплекс „Св. Иван Рилски” в Казанлък, след като предишният директор Цветана Бонева бе назначена за директор на детската градина в Шейново. В комплекса бяха обхванати за обучение над 400 деца от общината. Детският комплекс се помещаваше в сграда на бивша детска градина от 1993 г., на която оттогава не бе правен ремонт.

2011 – „Паметници на признателността” – така бе озаглавен новият филм на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който бе представен в Казанлък по повод 55-годишнината от създаването на музея на открито. 15-минутната лента бе заснета от казанлъчанина Тодор Ковачев по сценарий на музейните специалисти и бе предназначена за посетителите на Паметника на свободата.

2011 – По покана на директора на ПГ по лека промишленост и туризъм Рени Червенкова в Казанлък гостува младият кубински аниматор Ернесто Родригес Пина. Ученици и учители се запознаха с творчеството му, прожектирани бяха и негови филми. Пина е роден през 1980 г. в Хавана. Завършил е Академия по балет и изящни изкуства и Висш институт по изкуствата.

2012 – 134-тата годишнина от създаването си отпразнува най-голямото машиностроително предприятие в България „Арсенал“ АД.

2012 – За по-малко от половин година, след като на източния вход на Казанлък бяха засадени вечнозелени храсти и дръвчета, няколко от дръвчетата бяха вече отсечени.

2013 – Вечер на традиционната японска музика се състоя в Павел баня в рамките на Дните на японската култура в България. Гостуващите японски музиканти бяха посрещнати от кмета на града Станимир Радевски и Царица Роза – Павел баня 2013 г. – Борислава Кирчева.

2014 – Ромите в Казанлък бяха най-активни на парламентарните избори за 43-ото НС. При средна активност 23-24% за страната в ромските махали, в Казанлък бяха гласували 65% от хората с право на глас. Изборният ден приключи с 50,69 % избирателна активност в община Казанлък. Гласувалите жители на общината бяха 35 204-ма от имащите право на глас 70 058 души, от които 42 735 бяха в списъците в Казанлък, а 27 323 – в населените места на общината. 7 столетници бяха включени в избирателните списъци в област Стара Загора. Сред тях бе и най-възрастният гласоподавател в община Казанлък Пеньо Ганарев. Той навърши 100 години точно в изборния ден – 5 октомври. Макар и в инвалидна количка, ветеранът от Втората световна война изпълни гражданския си дълг и гласува.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram