Днес, 05.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –Въпреки падналите дъждове, които забавиха жътвата, в община Казанлък до тази дата бяха ожънати 16500 дка от общо засетите 39725 дка с жито. Започна брането на тютюн – трета ръка. Площите с тютюн бяха 3 пъти повече в сравнение с 1996 г. Средният добив от сорт „Крумовград“ бе 250 тона, а от „Вирджиния“ – 145 тона.

1997 – 250 тома книги дари на библиотеката в гр. Шипка Министерството на културата. Над 30 книги подари диригентката Петя Павлович.

1999 –Военният аташе на САЩ Уилям Хол посети знакови културно-исторически обекти в Казанлък. По време на посещението си в „Арсенал“ той заяви: „Качеството на арсеналската продукция е много високо и усилията на арсеналци трябва да продължават“. Според него, „в България липсват американски инвестиции в отбранителната промишленост заради малкото информация и недоброто законодателство“.

1999 – Електроснабдяване – клон Казанлък откри в този ден нов паричен салон на бул. „Ал. Батенберг“ 39.

1999 – Три случая на заболели от марсилска треска бяха регистрирани за първите пет дни на август в общинската болница на Казанлък.

2000 – Радио „Вис виталис“ започна директни излъчвания на попшоуто „Мегачас“ на ВВС-Лондон.

2000 – Само за три дни в Старозагорска област бяха регистрирани: 1 убийство, 1 изнасилване, 3 грабежа, 1 намушкване, 2 хулиганства, 9 кражби на имущество и 6 кражби на МПС.

2001 – Казанлъчанинът Георги Коев, състезаващ се за клуб „Бургас“, бе най-добре представилият се българин – с две шампионски титли, на Балканиадата на писта за мъже и юноши старша възраст, проведена в София.

2001 – 20-годишният кадрови войник от казанлъшкото поделение 22160 Борис А. бе транспортиран с хеликоптер до клиниката по изгаряния в София. Той бе с 60-70% изгаряния при пожар в апартамент в Казанлък, на чиито обитатели младежът се притекъл на помощ.

2002 – Падналата в този ден градушка над с. Средногорово унищожи над 90% от продукцията на земеделските стопани.

2004 – 70 дка с предполагаем канабис бяха открити по пътя Казанлък – Крън в полетата на Института по розата. След направения анализ бе установено, че това е марихуана с активно наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2,16%.

2005 – Кметът на Казанлък Стефан Дамянов, по време на посещението си в Япония, се включи във възпоменателната церемония в Хирошима и в Шестата обща конференция на Кметове за мир в Токио.

2005 – На Урсула Коста – представител на международната организация на християните-бизнесмени в Швейцария, бяха връчени почетният знак на Община Казанлък и грамота. Името ѝ бе вписано в Почетната книга на Казанлък за особените ѝ заслуги в подпомагането на социалните, здравните и учебните заведения в региона. В продължение на 5 години дружеството бе предоставило хуманитарна помощ, възлизаща на 60 хиляди швейцарски франка и 3500 евро.

2005 – В залата на музей-галерията в Казанлък съвместен концерт изнесоха шведският хор „Мозайк“ с диригент Мириан Лундберг и казанлъшкият хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева.

2008 – Земеделските производители в региона обявиха на пресконференция, че няма да продават зърнените култури, заради драстично понижената изкупна цена в региона. Пшеницата, например, се купуваше за 20 стотинки, при което, производителите калкулираха загуби от над 12 лева на декар.

2009 – В старозагорското село Змейово за втора година бе разкрито двумесечно лятно екоучилище. Инициативата бе в изпълнение на проект „Лятно училище за природозащитници – село Змейово“ на сдружение „Бъдеще за Змейово“. Финансово съдействие оказа  фондация „Чарлз Стюарт Мот“,  чрез фондация „ЕкоОбщност“ по програма „Място за живот 2009″.

2010 – Групата за автентичен фолклор „Нашенци“ от Крън с ръководител Теменужка Люцканова получи две специални грамоти за представянето си на Десетия Национален събор на народното творчество – Копривщица,2010. Крънчани  представиха автентични ритуали от централна България. За пръв път съборът в Копривщица е организиран през 1965 г. Общо 573-ма бяха  участниците от Старозагорска област.

2011 – Деница Цонева представи в репортаж Мария /Мара/ Христозова – активистка и общественичка, чиято 90-годишнина бе чествана на 8 август с. г. Родена е в смолянското село Петково на 7 август 1921 година, там завършва 7 клас, учи  и две години в стопанско училище. Заради трудното препитание в Родопите, семейството й се преселва в хасковското село Караманци. Мария изкарва самарянски курсове и обикаля да обеззаразява селата. Със съпруга си се преселват в Казанлък през 1946 г. Хората от квартала, населен с тракийци, им помагат да си стъпят на краката. Христозова се включва в Тракийската организация и става член на ръководството й, а през 1976 г. сформира ансамбъл за народни песни, който ръководи 30 години. Има двама синове, 5 внуци и 8 правнуци. Голямото желание на Мара Христозова бе Казанлък да се превърне в туристически град.

2012 – Абсолютно надмощие показаха състезателите по авиомоделизъм от Казанлък на провелия се в Ловеч Национален турнир за моторни авиомодели. „Обрахме купите и медалите в състезанието”, – похвали се председателят на СК „Моделизми Казанлък” Милен Тотев. При юношите синът му Младен Тотев бе първи, с второ място бе неговият съотборник Цветан Вълчев. В клас народен-мъже поведе ендокринологът от Казанлък д-р Николай Нанчев, за когото авиомоделизмът е хоби от ученическите години.

2014 – „3095 са записаните до този момент първокласници в област Стара Загора“, обяви в този ден началникът на Регионалния инспекторат по образованието Донка Симеонова. Общият брой на паралелките бе 160.

2015 – Световната седмица на кърменето в Казанлък бе отбелязана с две беседи, организирани от местната „Ла Лече лига“ група. Темата на инициативата за 2015 г. бе „Кърмене и работа. Възможно е!”.

2015 –Съпругата на на заместник-кмета по финансите Петър Косев без умисъл бе забравила да спомене пред мъжа си, че е спечелила 360 хиляди лева и той не попълнил вярно данъчната си декларация за 2013 г. Косев бил в пълно неведение за спестяванията на съпругата си и съвсем невинно бе подвел с неистинска информация Сметната палата. В резултат на тези признания районната прокуратура в Казанлък прекрати преписката срещу него.

2015 – Военното издание „Българска армия“ остро осъди поредния опит за репресии над журналист от Казанлък. В своя публикация с надзаглавие „Какво витае над Гюл-Казанлък” и заглавие „Духът на Чудомир или сянката на Трета секция” редакционния екип защити своя колега Светлозар Стоянов от посегателствата върху свободата на словото, инспирирани от общинското ръководство на град Казанлък.

2015 – Големи печалби реализираха участниците в спортната лото игра. Най-щастлив от всички бе жител на Казанлък, който спечели 11 796,32 лева с едва 10 лева залог.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram