Днес, 03.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – За председател на Координационния съвет на СДС в община Мъглиж бе избран Кольо Чергеланов.

1997 – С помощта на казанлъшки фирми Клубът на инвалидите в Казанлък организира празник за своите членове в Деня на инвалида – 3-ти декември. В Съюза на инвалидите в общината членуваха 2500 души. В Съюза на глухите в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж членуваха 105 души. На празника си те събраха 10 хиляди /стари/ лева, за да купят от картичките на БЧК за подпомагане на сираците.

1998 – Казанлък бе за втори път домакин на национален семинар, организиран от Фондация „Стъпка по стъпка“. Темата на семинара беше „Общуване и работа в екип“.

1998 – В интервю за „Вис виталис“ д-р Петко Петличков – медицински управител на Районна болница – Казанлък, сподели: „Не достигат пари за медицински услуги, упойки и лекарства. С парите, които получава болницата, покриваме 15-20 позиции от общо 250“.

1998 – Специализиран операционен микроскоп получи Очното отделение в Общинската болница в Казанлък. Той бе закупен с дарение от 4 млн. лева, направено от „Шел“, и 4 млн. лева от бюджета на Община Казанлък.

1998 – Приключи в този ден ремонтът на главния силов канал на яз. „Копринка“. В язовира имаше 109 млн. куб. метра вода при максимална вместимост 142 милиона.

1999 – Благотворителен концерт под надслов „Да помогнем на децата на Румяна“ организира в памет на певицата НЧ „Искра“.

2000 – По повод Деня на инвалидите – 3 декември, Театър „Л. Кабакчиев“ представи за хората с физически увреждания спектакъла „С чужди драг, вкъщи враг“. Традиционната инициатива се реализира съвместно със Съюза на инвалидите в община Казанлък, в който членуваха ок. 1300 души.

2001 – С оповестена специална декларация Общинският съвет на СДС – Казанлък застана зад решението на Националния съвет на СДС за изключването на Евгений Бакърджиев от съюза.

2002 – Представителки на казанлъшкия Иннър Уил клуб присъстваха на изписването от родилния дом на родената 4 дни по-рано Ани Димитрова. Клубът стана неин кръстник.

2003 – Зам.-кметът по социалните въпроси Ердинч Билен се срещна на следобеден чай с представители на 4-те съюза на хората с увреждания в община Казанлък по случай Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.

2003 – Боряна Коскина, ръководител на Младежки клуб „Сензорен свят“ – Казанлък, взе участие в тридневен национален семинар в Пловдив на тема „10 години организирано движение на слепоглухите в България“.

2004 – Казанлъшката поетеса и художничка Боряна Коскина представи в този ден своята експериментална изложба под мотото „Грозотата на увреждането е красота, която спи“.

2005 – Петима бяха делегатите на Общинската организация на БСП на 46-ия конгрес на партията. На общинска конференция социалистите избраха да бъдат представлявани от Иван Гороломов, Васил Самарски, Генчо Кръстинов, Катя Киликчиева и Николай Колев.

2005 – Изложба – живи статуи с мотото „Чай с интеграцията“ бе открита в този ден в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Поводът бе Международният ден на хората с увреждания. Организатори на културната проява бяха Боряна Коскина, Младежката театрална студиа „Арсис“ и Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“.

2006 – 40-годишният ловец Бончо Николаев Бонев, член на 67-ма ловна дружинка – Кънчево, с два изстрела гръмна огромен вълк, тежащ 43 кг. Това бе първия вълк, който отстреляха ловците от Кънчево през последните години. Теглото на вълците в България е от 25 до 52 кг. Женските са ок. 20% по-дребни от мъжките.

2007 – Под мотото „Любовта е живот“ Мария Игнатова откри поредната си изложба в Арт галерия „Филипополис“ в Пловдив. Игнатова създаваше картините си, рисувайки с маслени бои и пръсти. Тя бе член на Международната асоциация на бизнес-дамите и секретар на Иннър Уиил клуб в Казанлък.

2007 – По повод Международния ден на хората с увреждания общинската дирекция «Социални дейности, земеделие и екология», с подкрепата на Социалния патронаж и читалище «Жар», организираха празник за хората в неравностойно положение. В Казанлък около 800 души с физически увреждания членуваха в 4 съюза. За тях и клубовете на пенсионерите в общината за тази година бяха усвоени около 22 хил. лева. На хората с увреждания помагаше и Социалният патронаж, който обслужваше близо 300 души.

2008 – „Има опасност“. Така отговори д-р Кети Маналова, назначена за временен управител на МБАЛ-Казанлък, в отговор на репортерски въпроси относно опасността и казанлъшката болница да се окаже в списъка от 144 общински болници в страната, които биха могли да бъдат закрити. Според нея, не бе възможно да се работи нормално при цени на медицински услуги от 2006 година и със същата перспектива и през 2009 година. До момента нямаше развитие по проблема с изплащането на просрочените задължения на болницата към фармацевтичната компания “Софарма”.

2008 – По повод 65-годишнината от рождението на археолога д-р Георги Китов излезе от печат сборник, озаглавен „По пътя на миналото”. В него са поместени научни статии от Праисторията до Средновековието на български учени, съобщи съпругата на откривателя на Долината на тракийските владетели Диана Димитрова, поела след смъртта му ръководството на експедицията ТЕМП.

2008 – Децата на ФК „Розова долина”, родени през 1994 г., с треньор Камен Петков, бяха първи в областната група по футбол след края на есенния полусезон. Вторият отбор при децата, воден от Красимир Костадинов, родени 1995 г., бяха шести от 12 отбора на област Стара Загора. Подготвителните групи на двамата треньори, родени през 1997 г. и 1996 г., бяха с първо и второ място. Юноши-младша възраст отбор „Розова долина 1”, родени 1992-93 г., също бяха на върха на таблицата в областната група от 9 участващи отбора. Юношите старша възраст бяха четвърти от общо седемте отбора в първенството на най-големите.

2009 – Казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев” представи премиерния си спектакъл „Железният светилник – Домът на живота“ по Димитър Талев. Спектакълът бе посветен на 84-тата годишнина от рождението на патрона на театъра  – актьорът Любомир Кабакчиев, и 140-тата годишнина на театралното дело в Казанлък. Режисурата бе дело на Тодор Боянов. Сценографията и костюмите – на Антония Попова, авторска музика бе на Христо Намлиев. Спектакълът се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

2009 – В с. Средногорово бе открито парково пространство, направено по проект „От сметище – кът за спорт и отдих”. Проектът, разработен от кметството на Средногорово, бе към Министерството на околната среда и водите в националния конкурс по кампанията „Чиста околна среда” на тема „Почистване на населените места и облагородяване на почистените площи”. Той получи финансиране в размер на 10 000 лева. „Почистването на терена, облагородяването му и превръщането му в парк е факт само за 40 дни“, каза при откриването кметът на населеното място Станимир Караджов.

2010 – В Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР – Казанлък се състоя ритуал за полагане на клетва на завършилите курс за първоначално обучение по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред. Клетва положиха 96 успешно завършили казанлъшката школа. 70 от завършилите започнаха работа в Старозагорска област. Отличник на випуска сред жените бе 23-годишната казанлъчанка Пламена Дойнова. Това бе петият випуск, който завършва по новите програми за първоначална подготовка в Центъра, който навърши 40 години от своето създаване.

2010 – 4 години от учредяването си отбеляза в този ден Политическа партия ГЕРБ. В интервю по повод годишнината инж. Теменужка Папазова, ръководител на групата съветници от ГЕРБ в Общинския съвет в Казанлък, каза, че местната структура вече е извървяла своя административен път и може да управлява Казанлък. „От създаването на партията до сега общинската организация на ГЕРБ демонстрира своето силно желание за промяна“, допълни тя.

2011 – Над 50 ученици от казанлъшки училища и членове на младежки организации се включиха в кампанията по почистването на парк „Тюлбето”. Това бе началото на включването на Казанлък в националната кампания „Да изчистим България за един ден”.

2012 – Първа награда получи Младежката театрална студия при НЧ „Искра“ на Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” в Банско. Студията представи спектакъла „Тримата мушмороци срещу дявол на магаре” в раздел „Театър”. Мая Стоянова постави на сцената на Читалище „Искра” за първи път в България пиесата на Боян Папазов през пролетта на 2012 г. Сценографията и костюмите бяха на Кънчо Касабов.

2012 – „Момче с крила” – с този спектакъл на сцената на Военния клуб бе отбелязан Международният ден на хората с увреждания. Спектакълът с автор Агоп Мелконян представя историята на едно обикновено и в същото време необикновено момче. Обикновено, защото е момче. И необикновено, защото има крила. Това е приказка, която показва отношението към различните. Със закупуването на билет за представлението всеки казанлъчанин даде своята подкрепа за Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – Казанлък. Лице на дарителската кампанията бе Мис България,2011 – Ваня Пенева.

2013 – „Учудена съм от това, което се случва в Института по розата”, заяви в интервю за „Вис виталис“ по време на посещението си в Павел баня проф. Светла Бъчварова, ръководител на парламентарната комисия по земеделие, по повод простестите на научните работници. –  Ако в Казанлък хората не искат да развиват академична наука и да спазват законите, това означава, че институтът няма бъдеще. Наташа Ковачева е била назначена за ръководител в института, без да има нужната за това хабилитация. В момента срещу Ковачева има възражения за неправилно сключени договори“, каза още Бъчварова. Тя самата бе помолила проф. Лилия Кръстева да оглави временно института.

2013 – С нов дом се сдоби пенсионерският клуб „Бузово кале” в Бузовград. В него членуваха 90 души. Той се намира в сградата, където по-рано се помещаваше читалищната библиотека в селото, която пък бе преместена в сградата на читалището. Идеята бе на кмета на Бузовград Михаил Янушев. „Извършените ремонтни дейности по сградата са в размер на близо 6 хил. лв. Вложени са 116 трудодни  и над 860 работни часа“, каза за „Вис виталис“ председателят на клуба Антон Филипов.

2014 – 88 души – хора с трайни увреждания, членуват  в Дружеството на военноинвалидите в Казанлък, съобщи в интервю председателката Дарина Загарова. Годишно Община Казанлък отпускаше на дружеството 600 лв.

2014 – Най-възрастният мъж в община Казанлък почина на 102 години. Гуньо Каназирев от гр. Шипка бе един от емблематичните жители на подбалканския град. Освен много приятели, в последният му път го изпратиха 3 деца, 6-ма внуци и 7 правнуци. Дядо Гуньо никога през живота си не бе пушил, но обичаше домашната ракия. На 5 години остава сирак, на 14 започва да чиракува за обущар и получава майсторско свидетелство. Работил е и в казанлъшката оръжейница „Арсенал”. Неговата житейска философия бе и за ден човек да не остава без работа.

2014 – С убедителна победа от 9:0 приключи срещата на стадион „Севтополис“ между отборите на казанлъшкия „Розова долина“ и „Тунжда“, Ямбол – осминафинална среща от турнира за купата на Аматьорската футболна лига. По два гола отбелязаха Иван Колев, Иван Чергев, Емил Рачев и Григор Георгиев. Николай Стоичков добави към успеха на своите съотборници още един точен удар във вратата на гостите за финалното 9:0. Срещата бе последна за 2014-та за „Розова долина”.

2014 – Атанас Асенов, който бе бе признат за виновен в жестокото убийство през 2013 г. на едногодишната Мария  в ромската махала на Казанлък, обжалва на втора инстанция присъдата си от 26 години затвор пред Пловдивския апелативен съд. Той призна вината си по-рано в Старозагорския съд.  24-годишният мъж бе осъждан два пъти. Убийството на малката Мария бе извършил по време на изпитателния срок. На 14 януари 2013 г. той започнал да пие от 5:00 часа сутринта. Детето започнало да плаче, а това отключило агресията на Атанас, който бил пастрок на бебето. Мария почина часове след пиянския побой.

2015 – Романът „Тютюн“ на Димитър Димов бе най-четената книга през месец ноември в ОБ „Искра“. Това показа своебразната класация за 10-те най-предпочитани книги. Второто място зае поредицата от исторически романи „Тангра“ на Токораз Исто, а на следващо място се нареди любовният роман „Сезон на страстта“ на Даниел Стийл.

2015 – Над 63% бяха загубите на вода в региона. Процентът бе по-висок от средния за страната, който бе 54%. Това показва статистика на Източно-Беломорския регион към Басейнова дирекция – Пловдив, в който попада и Казанлък. Данните сочеха, че жителите в Старозагорска област ползват по 85 литра вода на ден.

2015 – В Младежкия дом бяха представени фотосите на участниците в Есенната историческо-планинарска експедиция в Средна гора и Родопите “Загражден’2015”. 130 казанлъшките туристи участваха в последната за годината експедиция.

2017 – Утре футболната общественост ще се прости с Васил Христов, едва на 53 години. Загубихме един голям приятел, който обичаше с цялото си сърце и душа „розите“ и ЦСКА! И не успя да отбележи и празнува 70-те лета история на двата клуба идната година…

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram