Днес, 03.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –На летището край с. Овощник бе открито Национално скаутско джамборе, посветено на 70-тата годишнина на движението в България. То продължи 7 дни.

1997 – Председателят на БСДП Петър Дертлиев и Изпълнителното бюро на партията посетиха връх Бузлуджа и дадоха пресконференция в Бозуковото кафене в Казанлък. Дертлиев изтъкна необходимостта от обединение вляво.

1997 – Медикаменти на стойност 200 хиляди германски марки бяха получени в Казанлък – дарение от германското сдружение „Лекари без граница“.

1998 – Регионалният съвет на КНСБ – Казанлък получи първия по рода си информационен справочник за синдикална защита на КНСБ – издание на конфедерацията в полза на синдикалните членове.

1998 – Казанлъшката фирма „Томи-шоу козметикс“ получи сертификат, с който бе акредитирана за търговия на западно-европейския пазар.

1999 – 78 безработни граждани от община Казанлък започнаха работа по програмата за временна заетост като работници по чистотата, стопанското обслужване и ремонтните дейности.

2000 – 17 кубика вода за секунда изтичаше от язовир „Копринка“, което доведе до бързото спадане на нивото му. Само за м. август бе предвидено за селскостопански нужди да бъдат изразходени 37 милиона кубика вода.

2000 – В този ден приключи жътвената кампания на 11-те кооперации в община Павел баня. Ожънати бяха 20000 декара с пшеница, 3300 декара с ечемик и 9000 декара с ръж.

2000 – 1360 кошера на пчелари от Мъглиж бяха унищожени от силно токсичен препарат, с който бяха пръскани намиращите се в близост тютюневи насаждания.

2001 – По повод 110-ата годишнина на БСП Казанлък бе домакин на национална среща на младите социалисти „Младите за България“. Тя бе открита от лидера на социалистите Георги Първанов.

2002 – На връх Бузлуджа бе чествана 111-ата годишнина на БСП. От Казанлък за върха потеглиха 16 автобуса. 13 новоприети социалисти от община Казанлък получиха членските си книжки. „Когато трябва“, – така лидерът на БСП Сергей Станишев отговори на въпроса, кога ще дойде времето на лявото управление. Със специално разрешение участниците в събора можеха да видят състоянието на паметника „Бузлуджа“ отвътре. Сред гостите на тържествата на Бузлуджа бе Петър Берон, един от основателите на СДС. „Защото в България лявата идея е по-силна“, обясни присъствието си той.

2002 – Благовест Сендов, заместник-председател на Народното събрание от  Коалиция „За България“, каза в интервю за „Вис виталис“: „За тази една година парламентът израсна и може да се нарече работещ парламент. Проблемите не са в НС, а в изпълнителната и съдебната власт.

2003 – В този ден стартира Археологическо лято, 2003. Експедиция под ръководството на проф. Николов от БАН започна изучаването на селищните могили край с. Крън.

2003 – Със заповед на просветния министър Игор Дамянов бе закрито възпитателното училище-интернат в с. Ягода, което бе на 50 години.

2003 –  „Выражаем благодарность радио „Вис виталис“ за интересную экскурсию и работу. Желаем дальнейших успехов, здоровья, благополучия. С уважением: делегация детей поселка Яя, Кемеровской области, Россия“ – това написаха в Паметната книга на радиото децата, които преди гостуването си в студиото бяха посетили Паметника на свободата.

2006 – В края на юли регистрираните безработни лица в общините на територията на ДБТ Казанлък бяха 4743 при 4799 през предходния м. юни. Безработицата бе намаляла от 8.42% през м. юни на 8.32% за юли. Най-ниско бе равнището на безработицата в община Казанлък – 5.38 процента. Най-много бяха безработните в Община Николаево 497 – 24.34 процента.

2006 – Седем бяха загиналите при пътно-транспортни произшествия, станали от началото на годината до края на юли на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък. Те бяха с 5 по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Въпреки това Казанлък бе на 2-ро място в Старозагорска област по брой убити от началото на 2006-та. За първите седем месеца на годината в областта при ПТП бяха загинали 29 и ранени 396 души.

2007 – Броят на водачите в областта бе достигнал към момента 206 962, а броят на регистрираните пътни превозни средства – 106 527, по информация от КАТ. През седемте месеца на 2007 г. в Старозагорска област бяха регистрирани общо 1443 пътно-транспортни произшествия.

2008  – Решение на ВАС потвърди решението на Старозагорския Административен съд и остави в правомощия избрания на изборите през октомври 2007 г. кмет на с. Енина Боньо Мирчев. Решението бе по жалба на двамата кандидати за кметове на Енина – Мирчо Ченалов от ГЕРБ и Сава Койчев от Комунистическата партия на България, във връзка с подписка в подкрепа на Мирчев. Съдът постанови, че подписката има нужния брой законни подписи и издигането чрез нея на Боньо Мирчев е законно. За Мирчев това бе трети мандат.

2009 – Вокалистката на група “Мастило” Вики Терзийска стана първият посланик на мисията на младежите от Казанлък, които учредиха Сдружение “Зелена светлина в България”. Според певицата: „Време е да се даде зелена светлина на младите, да се разделим с апатичността на младите хора, с виждането, че те не бива да се занимават с политика“.

2009 – Дарение от два електронни инхалатора в Детското отделение на казанлъшката многопрофилна болница направи Мария Желязкова. Жената бе пенсионерка, в началото на годината нейният внук е бил лекуван успешно в детското отделение. До момента в отделението разполагаха с 3 инхалатора.

2011 – Уникална монетна колекция бе подредена в казанлъшкия музей „Искра”. Тя включваше над 500 монети, част от които – световни и национални уникати. Сред най-любопитните експонати бяха монетите на тракийския владетел Аматок, на Севт Трети и определената за най-ценна – монета на Кизик. Колекцията от монети бе подредена от Меглена Първин, с изключителната помощ на доц. Д-р Камен Димитров от Института по тракология. Голяма част от монетната колекция бе събрана от Чудомир и Петър Топузов при основаването на казанлъшкия музей.

2011 – Екип на „Вис виталис“ се натъкна в този ден на пожълтяло от дългото стоене писмо, закачено на дърво на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“. То бе с червен надпис: „Няма такова лице“. Никой от минувачите не бе проявил любопитство да го отвори. Проблем за пощальона вероятно е бил адресът на получателя, със старото наименование на улицата – „Георги Димитров“ №9. Името на получателя бе Марко Тодоров Божиков. Оказа се, че в сградата на стария адрес, посочен в писмото, поне от 50 години такова лице не е живяло. Проверка на екипа установи, че лице с такива имена не живее и не се е преселвало в Казанлък. В пощата обясниха, че няма как да препратят писмото на подателя му, тъй като датата на пощенското клеймо е нечетлива. Екипът на радиото изпрати писмото на подателя с препоръчана поща, с кратки обяснения на историята в бележка. Нямаше развитие по този случай.

2013 – ГолЯМо ядене на диня в градската градина на Стара Загора – тази инициатива бе част от кампанията „Дарявай и се забавлявай“ на Сдружение „Самаряни“ в подкрепа на Кризисен център „Самарянска къща“. Благотворителният вход за динения фест бе 3 лв.

2015 – Републиканският шампион при юношите младша възраст Мартин Папанов се завърна с купа от Белград, където четирима състезатели на казанлъшкия „Лястовица“ караха в международното състезание „Таланти на Белград и Европа“ 2015. С две втори места – в критериума и общия старт, представителят на Казанлък спечели купата в състезанието за тази възрастова група.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram