Днес, 03.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – СДС – Казанлък възстанови Младежкия клуб на СДС.

1997 – 50 общински жилища определи за продажба Общинският съвет в Казанлък. Намерението бе с постъпилите средства да се построят нови жилища.

1998 – В интервю Иван Иванов, депутат от Казанлък от Демократичната левица, заяви във връзка с предстоящия дебат в НС за съдбата на българската армия: „Армията ни е демобилизирана и демотивирана. Предлагам 10% от бюджета да отидат за превъоръжаване и то за определени родове войски. Армията се нуждае от мениджиране, сега тя е тромава“.

1999 – От Италия в Казанлък пристигнаха тон и половина спагети, предназначени за социалните домове и хората с увреждания.

2000 – В обширно интервю за безработицата, здравните осигуровки и здравните заведения в община Казанлък д-р Ваньо Цонов застъпи тезата, че трябва да се отделят болничната и доболничната помощ. Относно приватизацията на „Аптечно управление“ – Стара Загора д-р Цонов отрече да е собственик или участник: „Да се спре тази помия! Вече три години! Никога не съм имал нещо общо с „Аптечно управление“.

2000 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от билковата аптека на билкаря Бай Димитър Николов. Той с готовност обясни за слушателите всички полезни свойства на билките и говори за билколечението, вкл. като профилактика.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ по повод 70-ата му годишнина на въпроса „Коя е ролята, която искате пак да изиграете?“, актьорът Коста Цонев отговори: „Ролята е като любовта… И все пак – Дон Кихот“.

2002 – В Казанлък бе учредена Асоциация „Фукуяма-Казанлък“ – с цел да се ускори обменът в различните области и побратимяването между двата града.

2003 – С втора награда и сребърен медал бе отличен народният оркестър при СОУ „Екзарх Антим Първи“ за участието си в Националния фолклорен фестивал „Орфеево изворче“ в София.

2003 – „Това е много жестока професия“, заключи в интервю актьорът Стефан Илиев, председател на Съюза на артистите, по темата за свободния пазар на артистите в България. „Реализират се само 15% от завършващите. По-рано правехме по 30 филма годишно и имаше къде младите да бъдат забелязани“. На въпроса защо днес се правят повече комедии, той отговори: „Защото с веселите неща могат да се кажат много повече истини“.

2007 – Определяйки я като “недопустима”, Старозагорският Административен съд остави без разглеждане жалбата на 16-имата общински съветници от Казанлък против Решение №608 на Общинския съвет от 15.02. 2007 г., отнасящо се за продажбата на общински имот – бившето военно комендантство. В тази му част производството по делото бе прекратено.

2007 – Първата копка за изграждане на универсален магазин в ж. к. „Изток“ в Казанлък бе направена в този ден. Главен инвеститор на обекта бе бизнесменът Тодор Колев.

2007 – Изложба на казанлъшката художничка Лили Петрова под мотото „От вчера и днес“ бе открита в Изложбената зала на улица „Искра“ 4. В експозицията бяха включени 23 платна живопис и 15 декоративни пана.

2007 – В този ден започна четириетапното колоездачно състезание „В Долината на розите“ и за Купа „Георги Коев“.  КК „Лястовица“ – Казанлък се включи в състезанието с 10 свои колоездачи при момчетата и юношите – младша и старша възраст.

2008 – 16-годишната Ивета Койчева, възпитаничка на Галя Иванова, ръководител на Школата по живопис при ОДК „Св. Иван Рилски“, спечели първа награда от конкурса на Националния дворец на децата «Куба – близка и далечна».

2008 – В голяма част от аптечната мрежа в Казанлък има липса на ампули с течен аналгин и с витамините С и В12, показа репортерска проверка на «Вис виталис». Подобна криза имаше в по-голямата част на страната. Причината бе ремонт на цех в „Софарма“.

2008 – 14-годишният Хартюм Азинян от Казанлък завоюва 3-та награда на Международния фото-конкурс „Снимай Европа“.

2008 – Царица Роза 2007 – Лора Георгиева участва в заснемането в столично заведение на видеоклип на нашумялата песен „Скейс“ на хитовия гръцки изпълнител Ставрос Ливикос.

2008 – В сградата на БЧК – Казанлък се проведе пролетен лагер за деца със специални образователни потребности. Младежите от БМЧК и Младежкия парламент помогнаха на своите връстници да изработят от гипс поставки за великденски яйца и да ги разпространят в търговската мрежа.

2009 – Граждани сигнализираха, че бронзовата композиция на бул. „Розова долина” – в градинката до Военния клуб, представляваща два ибиса, е опасно наклонена. Ясни следи показваха, че е бил направен опит за прерязване и предаване на творбата на вторични суровини. Според живеещи наблизо, композицията е била наклонена по същия начин и преди две години, когато в района са извършвани дейности по прекарването на подземна инфраструктура.  Бронзовата пластика е поставена на това  място през 1980 г., когато край Казанлък е проведено Световното първенство по парашутизъм.

2011 – Женският клуб „Орлица” към ТД „Орлово гнездо“ заяви желанието си да обгрижва паметника на Емануил Манолов в парк „Тюлбето“ в Казанлък – в рамките на инициативата „Осинови паметник”, стартирала в Годината на доброволчеството.

2012 – Награда от 100 лв. обяви Община Казанлък за всеки гражданин, който предостави снимка, на която е запечатана злоупотреба с обществено имущество, от която да е видно кой е нарушителят.

2012 – 36-годишният полицай от РПУ – Казанлък  Величко Милчев, родом от Чирпан, бе арестуван за вземане на подкупи от шофьори, нарушили Закона за движение по пътищата. Той бе съпричастен и към търговия с цигари без акцизен бандерол. „Повдига му се обвинение, отстранен е от работа. Успоредно водим дисциплинарно производство и, като се докажат действия, несъвместими с работата на полицая, той ще бъде дисциплинарно уволнен“, обясни пред репортер на „Вис виталис“  директорът на ОД на МВР Алекси Алексиев.

2013 – Верига книжарници в Казанлък се включиха в инициативата „Висящо кафе”, давайки възможност на всеки желаещ да подари книга на непознат в нужда. Поводът бе Международният ден на детската книга и стартиралата кампания „Походът на книгите“, 2013.

2014 – ВиК-дружеството в Казанлък стартира подмяната на едни от най-невралгичните и остарели водопроводи – причина за изключително чести аварии, заради които хиляди казанлъчани оставаха без вода.

2014  – Кольо и Ирена Пейчеви събраха десетки любители на фотографията за откриването на новата си изложба „Мистика в образи“ – нов поглед в невидимия свят на цветята и мистичните видения, за които авторите споделиха, че се разкриват пред тях по време на снимането.

2015 – Поредната кампания, насочена към жителите на Горно Сахране, проведоха членове на местната организация на ВМРО. В седмицата на гората те засадиха 250 дръвчета близо до селото.

2015 – Късметът се усмихна на Иванка Демирева и Магдалена Стефанова – имената на двете казанлъчанки бяха изтеглени в анкетата на Община Казанлък и те бяха включени в официалната делегация от Казанлък за представянето на града ни в Париж. Община Казанлък предостави шанс на гражданите да се включат в представянето на Казанлък в Париж по време на откриването на българската изложба в „Лувъра“, като организира анкета, в която участваха близо 300 жители на общината.

2015 –За ремонт на църковните храмове в с. Ръжена, с. Розово, с. Дунавци и гр. Шипка  Община Казанлък получи общо 32 500 лв. Средствата бяха целеви – от дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет.

2015 – Въпреки, че казанлъшката прокуратура прехвърли случая на Окръжна прокуратура и разпитът бе отменен, колеги на Георги Манев се събраха на чаша кафе от уличния автомат пред  Полицията в Казанлък, за да го подкрепят. Пред камерите Жоро сподели: „Искам да изкажа едно огромно благодаря на колегите от журналистическата гилдия. Благодаря на всеки един, защото това обвинение не е обвинение срещу журналист в един малък град. Това е едно обвинение, което би било валидно за цялата журналистическа гилдия в България“. Сагата започна, след като казанлъшкият прокурор Кръстин Кацаров се самосезира, тъй като репортажът за наводнението от 1 февруари с. г. „всявал паника у населението“. При шумното развитие на случая стана ясно, че за самосезирането си Кацаров е бил насочен от кмета Галина Стоянова и председателя на Общинския съвет Николай Златанов. Този факт бе потвърден и от Главна прокуратура. В сигнал срещу медиите на МГ „Вис виталис“ Галина Стоянова се жалваше, че с материалите си журналистите уронвали престижа на Общината и й пречели да работи. Прокурор Кацаров, въз основа на жалбата на Стоянова, даде указания на полицаите да привикат журналистите и да ги предупредят с протокол да спрат да пишат срещу общинската администрация. Впоследствие Кацаров бе отстранен от поста си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram