Днес, 03.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –На традиционния митинг-поклонение на връх Шипка по случай 119-тата годишнина от Освобождението на България присъства вицепрезидентът Тодор Кавалджиев. Заупокойна молитва отслужи старозагорският митрополит Панкратий. В тържествата, като гост на Казанлък, участие взе Олга Лаишова – зам.-кмет на побратимения руски град Толияти.

1997 – „Под робство сме били, роби не сме били“, – заключи в интервю за „Вис виталис“ богословът  Ваклуш Толев, говорейки за идеята за Свобода, толерантността, безволието и страданието.

1998 – В парка на младостта в Гуанджоу, Китай, артистите, танцьорите и певците от НЧ „Искра“, пребиваващи там, представиха специален спектакъл с продължителност 1 ч. 30 мин., посветен на 120-годишнината на Освобождението на България.

1999 – В тържествата на вр. Шипка, посветени на Трети март, участие взеха зам.-председателят на Народното събрание Александър Джеров, посланикът на Беларус – Н. Пр. Александър Герасименко, представители на посолствата на Русия, Украйна и Румъния.

2000 – Нито един висш български държавник не уважи тържествата на връх Шипка, посветени на 122-та годишнина от Освобождението на България. Не дойде и нито един от посланиците на 6-те държави, дали свои скъпи жертви под върха по време на Руско-турската война 1877-78 г.  Присъстваха митрополит Григорий и секретари на посолствата на Руската федерация и Беларус.

2000 – Актьорът Асен Кисимов взе участие в тържествения концерт в с. Крън, посветен на националния празник на България.

2000 – В жива линия в предаване, посветено на 3 март, слушателите нееднозначно отговаряха на въпроса: „На кого е България днес?“.

2000 – Радио „Вис виталис“ излъчи пространно интервю в 2 части с Калина Канева, журналистка, изследователка на живота на граф Игнатиев в продължение на 30 години.

2001 – „Как гледате на разкола в българската православна църква?“. На този въпрос на „Вис виталис“ руският митрополит Кирил, който участва в честванията на връх Шипка, отговори: „С болка, като всички православни християни. За съжаление, такъв е духът на времето – на разделение. Надявам се, че Господ ще помогне разколът да бъде преодолян. Ние сме братя-славяни, трябва да бъдем заедно, църквата ни свързва“. Митрополитът бе за втори път в България, на Шипка е бил 10 години по-рано, през август 1991 г.

2001 – „38-то Народно събрание трябва да се саморазпусне. Това НС няма да остави никаква диря, това бяха безплодни 4 години. Дано преди изборите забравим компроматната война. БСП и Коалиция „За България“ ще спечелят изборите и ще излъчим ляво-центристко правителство“, каза в изявлението си на връх Шипка депутатът от БСП Любомир Корнезов.

2001 – В деня на националния празник на страната в гр. Шипка се проведе Национален събор на тракийските дружества в България.

2001 – В Будапеща бе открита изложбата на Чудомир „Нашенци“.

2002 – Над 3000 българи взеха участие в националните тържества на връх Шипка, където за пръв път в новата ни история се събраха: президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Огнян Герджиков и премиерът Симеон Сакскобургготски. В честването участва руска делегация начело с Генадий Селезньов – председател на руската Дума.

2003 – С подробен репортаж от връх Шипка „Вис виталис“ направи слушателите си съпричастни на голямото събитие – националното честване на 125 г. от Освобождението, излъчвайки интервю с историка от Казанлък Чавдар Ангелов, словото на президента Георги Първанов, словото на руския президент Владимир Путин и интервю с кмета на Казанлък Стефан Дервишев. След няколко дни в специално писмо президентът Георги Първанов благодари на Община Казанлък и лично на кмета Стефан Дервишев за осигурените условия по време на посещението на руския президент.

2003 – 500 сувенирни национални знамена изработи Даниела Малешинова, на 30 г., от гр. Шипка по повод приключването на реставрацията на храм-паметника „Рождество Христово“ от руската Балтийска строителна компания.

2003 – В този денв ефира на „Вис виталис“ бе излъчено първото издание на спонсорираната от местен бизнесмен рубрика „За Отечеството“. Текстовете подготвяше Мария Рашкова, рубриката представяше Цветан Георгиев.  

2004 – За първи път на връх Шипка едновременна панихида по случай 126 г. от Освобождението отслужиха Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският – Галактион. За казанлъчани бе осигурен безплатен превоз. Маратонецът Ради Милев пробяга разстоянието до върха с националния флаг.

2004 – На историческия връх, заедно с много чуждестранни гости, бе вицепрезидентът Ангел Марин. „Какво може да прави една българска войска в една чужда гражданска война?“, – го попитаха журналисти, имайки предвид участието на наш контингент в Ирак. Генералът отговори: „Колкото и да ни е тежко, това е държавнически подход в изпълнение на ангажиментите ни към НАТО. Ако там се разрасне гражданска война, нашият принос ще бъде много скромен в сравнение с другите страни. Нашите военни изпълняват по-скоро полицейски, а не армейски функции. Въпросът е сложен, защото при такива сглобени формирования, при които хората не се познават, трябва заедно да поемат отговорности“.

2005 – Около 1000 души на площада под връх Шипка почетоха паметта на воѝните, извоювали българската свобода. Венци и цветя пред Паметника на свободата положиха вицепрезидентът Ангел Марин, посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Потапов, гости от посолствата на Финландия, Украйна и Беларус.  Министър-председателят Симеон Сакскобургготски присъства на  заупокойна Света литургия в храм-паметник „Рождество Христово“ в  гр. Шипка. По време на службата той прочете „Символ  верую“. 

 2005 – Премиерът Симеон Сакскобургготски направи първата копка по проекта „Долината на розите и тракийските царе“. Общо 3 милиона и 200 хиляди лева бяха осигурени от правителството за  реализирането на проекта.

2005 – При посещението си в Казанлък министър-председателят Сакскобургготски изрази подкрепата си за газифицирането на града. За „Вис виталис“ той каза: „Държа много на газификацията, тъй като тя е нещо модерно и чисто и се надявам да се реализира“. По време на тържествен обяд в Енина кметът Стефан Дамянов връчи на премиера папка с материали, свързани с извършените до момента дейности по газифицирането, и му поднесе подарък – ритон с позлата и сребро, изработен от казанлъшкия майстор Петър Байков – Бакъра. Бродерия с рози получи съпругата на премиера – Маргарита.

2005 – За 24-ти път казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев пробяга разстоянието от Казанлък до Паметника на свободата на връх Шипка, носейки националното знаме.

2005 – На националния празник за първи път в казанлъшкия музей „Искра“ бе изложен златният венец, открит от експедицията ТЕМП в погребалната гробница на тракийския цар Севт ІІІ.  Уникалното произведение на античното изкуство бе реставрирано почти 2 месеца. Венецът се състои от над 200 фини златни листчета, голяма част от тях са били ритуално разхвърляни в погребалната камера.

2006 – По случай националния празник на страната на историческия връх Шипка слово произнесе министър-председателят Сергей Станишев. Премиерът подчерта, че днес има хора, които злоупотребяват с патриотизма и допълни: „В Европейския съюз всяка нация дава своя принос, култура, образование и наука, своята уникалност и тя трябва да бъде запазена“.

2008 – В интервю за „Вис виталис“ Михаил Трошин – генерален консул на Русия в Русе, заяви: „Връзките между България и Русия започват да се развиват на ново прагматично, а не политическо ниво. Изборът на Дмитрий Медведев за президент на руската федерация гарантира приемственост на отношенията между двата славянски народа. Подписаните при посещението на бившия вече президент Путин договори между България и Русия създават предпоставки страната ви да се превърне във възлова част от енергийния сектор в Европа“.

2010 – „Съдбата ни е предопределила не лека мисия – разумно и отговорно да ползваме нашата свобода. Чак когато сторим това, ще бъде приключено голямото дело на Освободителната война – истински свободна България”, – каза в словото си на връх Шипка българският вицепрезидент Ангел Марин, където се състояха тържествата по повод националния празник на страната и 132-та годишнина от Освобождението на България.

2012 – Учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ подредиха по случай Трети март във фоайето на гимназията 180 сентенции за свободата на Емануел Кант, Шандор Петьофи, Христо Ботев, Пушкин, Сенека и други поети и мислители, след което ги раздадоха на присъстващите на празненствата за националния празник.

2013 – Документална  изложба от фотоси и книги – „Епопеята и Освобождението”, посветена на 135-ата годишнина от Освобождението, бе открита в ОБ „Искра”. Голям тържествен концерт се състоя в НЧ „Искра“.

2014 – След 5 години отсъствие от националните чествания на върха на ръководител на българския кабинет Пламен Орешарски бе първият български премиер, който уважи тържествата на връх Шипка – по повод 136-годишнината от Освобождението на България.

2015 –За първи път от фонда на Исторически музей „Искра“ – Казанлък пред публика бяха представени цветни и черно-бели литографии, изобразяващи моменти от историята на Освободителната война и руския императорски двор. Преобладаващата част от тях са събирани по времето, когато Чудомир поема музея. Име на изложбата даде творбата „Свободна България“ на Георги Данчов-Зографина – възрожденски художник и революционер.

2016 – Момче е било премазано между два автомобила по пътя за връх Шипка, това е последната информация около инцидента, отложил с един час началото на тържествения митинг по случай 3 март. Изключително трудно линейката е успяла да стигне до ранения, тъй като колоната е наброявала 5 000 автомобила. Момчето е откарано в Спешния център на Казанлък

2016 – Казанлъшка ученичка спечели награда от национален конкурс за Трети март – Рисуването й е хоби. 12-годишната Йоана Недялкова, възпитаник на СОУ „Екзарх АнтимI“, е повече позната като спортистка в града на розите. Тя е една от трите сестри Недялкови, които прославиха Казанлък и българското спортно катерене на международни и балкански състезания в набиращия популярност сред младежите спорт, като състезател на Клуба по екстремни спортове „Селт“.

2016 – През тази година за 33-ти път от Казанлък до връх Шипка , бягайки и развявайки националния трибагреник ще премине ултрамаратонецът Ради Милев. 67 годишният казанлъчанин, споделя, че за него е чест да пробяга 28-те километра, защото по този начин той отдава почит към освободителите и датата 3-ти март Националния празник на България

2020 – Въпреки отмяната на ритуала по отбелязването на връх Шипка на 142-та годишнина от Освобождението, президентът Румен Радев произнесе приветствие на върха. Предният ден по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването коронавирус да не се събират масово хора на едно място, областната управителка на Стара Загора и кметицата на Казанлък разпоредиха отмяната на официалния ритуал. Достъпът на хора не бе ограничен, хиляди се стекоха на върха, но нямаше музикално озвучаване, а след приемането на военния строй, президентът Румен Радев се обърна към присъстващите: “Навръх Трети март отново хиляди отдават почит в храма на българската доблест Шипка. На този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът на войната“.

2020 – „Това е наш общ празник. Коронавирусът идва и си отива, а дружбата между България и Русия остава завинаги. Това е най-важното.  За героите на Шипка. За руските войни и българските опълченци, които рамо до рамо се сражаваха за свободата на България. Затова днес ние сме с вас тук“. Това заяви руският посланик у нас Н.Пр. Анатолий Макаров на връх Шипка.

2021 – Държавният глава Румен Радев пристигна на връх Шипка в 11:15 часа, посрещнат от военните и множеството на върха. След това държавният глава Румен Радев отдаде почит на загиналите за свободата на България, поднасяйки венци и цветя на Паметника на свободата.

2021 – „Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Хората имат достойнство и отново са тук. Но българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани, затова вярвам, че имаме бъдеще като българи „. Този коментар направи президентът по повод отмяната на тържествата навръх Шипка заради пандемията.

2022 – Със засаждането на 144 дръвчета бе отбелязан Националният празник на България Трети март в град Шипка.

2022 – 16 от 17-те камбани на храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка звъняха на националния празник 3 март, съобщи старозагорският митрополит Киприан, който уточни че ремонтът на 56-метровата камбанария върви по график и се очаква да приключи да началото на юни. Най-голямата камбана, наричана още Цар Колокол, също бе на ремонт

2022 – Напрежение на връх Шипка възникна навръх Трети март. Русофили и активисти на партия „Възраждане“ освиркаха премиера Кирил Петков и председателя на Народното събрание Никола Минчев. Чуха се скандирания „Русия!“, „Предатели!“, „НАТО вън!“ и др. от множеството със знамена на Русия и партия „Възраждане“ в ръце. Организаторите мигновено реагираха, заглушавайки виковете на недоволните със силна музика и възрожденски песни. Председателт на парламента едва произнесе словото си. Множеството замерЯ председателя на парламента и премиера със снежни топки. Плътен кордон от гардове на НСО пази държавниците ни. Снежна топка улучи в главата Кирил Петков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram