Днес, 03.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –На традиционния митинг-поклонение на връх Шипка по случай 119-тата годишнина от Освобождението на България присъства вицепрезидентът Тодор Кавалджиев. Заупокойна молитва отслужи старозагорският митрополит Панкратий. В тържествата, като гост на Казанлък, участие взе Олга Лаишова – зам.-кмет на побратимения руски град Толияти.

1997 – „Под робство сме били, роби не сме били“, – заключи в интервю за „Вис виталис“ богословът  Ваклуш Толев, говорейки за идеята за Свобода, толерантността, безволието и страданието.

1998 – В парка на младостта в Гуанджоу, Китай, артистите, танцьорите и певците от НЧ „Искра“, пребиваващи там, представиха специален спектакъл с продължителност 1 ч. 30 мин., посветен на 120-годишнината на Освобождението на България.

1999 – В тържествата на вр. Шипка, посветени на Трети март, участие взеха зам.-председателят на Народното събрание Александър Джеров, посланикът на Беларус – Н. Пр. Александър Герасименко, представители на посолствата на Русия, Украйна и Румъния.

2000 – Нито един висш български държавник не уважи тържествата на връх Шипка, посветени на 122-та годишнина от Освобождението на България. Не дойде и нито един от посланиците на 6-те държави, дали свои скъпи жертви под върха по време на Руско-турската война 1877-78 г.  Присъстваха митрополит Григорий и секретари на посолствата на Руската федерация и Беларус.

2000 – Актьорът Асен Кисимов взе участие в тържествения концерт в с. Крън, посветен на националния празник на България.

2000 – В жива линия в предаване, посветено на 3 март, слушателите нееднозначно отговаряха на въпроса: „На кого е България днес?“.

2000 – Радио „Вис виталис“ излъчи пространно интервю в 2 части с Калина Канева, журналистка, изследователка на живота на граф Игнатиев в продължение на 30 години.

2001 – „Как гледате на разкола в българската православна църква?“. На този въпрос на „Вис виталис“ руският митрополит Кирил, който участва в честванията на връх Шипка, отговори: „С болка, като всички православни християни. За съжаление, такъв е духът на времето – на разделение. Надявам се, че Господ ще помогне разколът да бъде преодолян. Ние сме братя-славяни, трябва да бъдем заедно, църквата ни свързва“. Митрополитът бе за втори път в България, на Шипка е бил 10 години по-рано, през август 1991 г.

2001 – „38-то Народно събрание трябва да се саморазпусне. Това НС няма да остави никаква диря, това бяха безплодни 4 години. Дано преди изборите забравим компроматната война. БСП и Коалиция „За България“ ще спечелят изборите и ще излъчим ляво-центристко правителство“, каза в изявлението си на връх Шипка депутатът от БСП Любомир Корнезов.

2001 – В деня на националния празник на страната в гр. Шипка се проведе Национален събор на тракийските дружества в България.

2001 – В Будапеща бе открита изложбата на Чудомир „Нашенци“.

2002 – Над 3000 българи взеха участие в националните тържества на връх Шипка, където за пръв път в новата ни история се събраха: президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Огнян Герджиков и премиерът Симеон Сакскобургготски. В честването участва руска делегация начело с Генадий Селезньов – председател на руската Дума.

2003 – С подробен репортаж от връх Шипка „Вис виталис“ направи слушателите си съпричастни на голямото събитие – националното честване на 125 г. от Освобождението, излъчвайки интервю с историка от Казанлък Чавдар Ангелов, словото на президента Георги Първанов, словото на руския президент Владимир Путин и интервю с кмета на Казанлък Стефан Дервишев. След няколко дни в специално писмо президентът Георги Първанов благодари на Община Казанлък и лично на кмета Стефан Дервишев за осигурените условия по време на посещението на руския президент.

2003 – 500 сувенирни национални знамена изработи Даниела Малешинова, на 30 г., от гр. Шипка по повод приключването на реставрацията на храм-паметника „Рождество Христово“ от руската Балтийска строителна компания.

2003 – В този денв ефира на „Вис виталис“ бе излъчено първото издание на спонсорираната от местен бизнесмен рубрика „За Отечеството“. Текстовете подготвяше Мария Рашкова, рубриката представяше Цветан Георгиев.  

2004 – За първи път на връх Шипка едновременна панихида по случай 126 г. от Освобождението отслужиха Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският – Галактион. За казанлъчани бе осигурен безплатен превоз. Маратонецът Ради Милев пробяга разстоянието до върха с националния флаг.

2004 – На историческия връх, заедно с много чуждестранни гости, бе вицепрезидентът Ангел Марин. „Какво може да прави една българска войска в една чужда гражданска война?“, – го попитаха журналисти, имайки предвид участието на наш контингент в Ирак. Генералът отговори: „Колкото и да ни е тежко, това е държавнически подход в изпълнение на ангажиментите ни към НАТО. Ако там се разрасне гражданска война, нашият принос ще бъде много скромен в сравнение с другите страни. Нашите военни изпълняват по-скоро полицейски, а не армейски функции. Въпросът е сложен, защото при такива сглобени формирования, при които хората не се познават, трябва заедно да поемат отговорности“.

2005 – Около 1000 души на площада под връх Шипка почетоха паметта на воѝните, извоювали българската свобода. Венци и цветя пред Паметника на свободата положиха вицепрезидентът Ангел Марин, посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Потапов, гости от посолствата на Финландия, Украйна и Беларус.  Министър-председателят Симеон Сакскобургготски присъства на  заупокойна Света литургия в храм-паметник „Рождество Христово“ в  гр. Шипка. По време на службата той прочете „Символ  верую“. 

2005 – Премиерът Симеон Сакскобургготски направи първата копка по проекта „Долината на розите и тракийските царе“. Общо 3 милиона и 200 хиляди лева бяха осигурени от правителството за  реализирането на проекта.

2005 – При посещението си в Казанлък министър-председателят Сакскобургготски изрази подкрепата си за газифицирането на града. За „Вис виталис“ той каза: „Държа много на газификацията, тъй като тя е нещо модерно и чисто и се надявам да се реализира“. По време на тържествен обяд в Енина кметът Стефан Дамянов връчи на премиера папка с материали, свързани с извършените до момента дейности по газифицирането, и му поднесе подарък – ритон с позлата и сребро, изработен от казанлъшкия майстор Петър Байков – Бакъра. Бродерия с рози получи съпругата на премиера – Маргарита.

2005 – За 24-ти път казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев пробяга разстоянието от Казанлък до Паметника на свободата на връх Шипка, носейки националното знаме.

2005 – На националния празник за първи път в казанлъшкия музей „Искра“ бе изложен златният венец, открит от експедицията ТЕМП в погребалната гробница на тракийския цар Севт ІІІ.  Уникалното произведение на античното изкуство бе реставрирано почти 2 месеца. Венецът се състои от над 200 фини златни листчета, голяма част от тях са били ритуално разхвърляни в погребалната камера.

2006 – По случай националния празник на страната на историческия връх Шипка слово произнесе министър-председателят Сергей Станишев. Премиерът подчерта, че днес има хора, които злоупотребяват с патриотизма и допълни: „В Европейския съюз всяка нация дава своя принос, култура, образование и наука, своята уникалност и тя трябва да бъде запазена“.

2008 – В интервю за „Вис виталис“ Михаил Трошин – генерален консул на Русия в Русе, заяви: „Връзките между България и Русия започват да се развиват на ново прагматично, а не политическо ниво. Изборът на Дмитрий Медведев за президент на руската федерация гарантира приемственост на отношенията между двата славянски народа. Подписаните при посещението на бившия вече президент Путин договори между България и Русия създават предпоставки страната ви да се превърне във възлова част от енергийния сектор в Европа“.

2010 – „Съдбата ни е предопределила не лека мисия – разумно и отговорно да ползваме нашата свобода. Чак когато сторим това, ще бъде приключено голямото дело на Освободителната война – истински свободна България”, – каза в словото си на връх Шипка българският вицепрезидент Ангел Марин, където се състояха тържествата по повод националния празник на страната и 132-та годишнина от Освобождението на България.

2012 – Учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ подредиха по случай Трети март във фоайето на гимназията 180 сентенции за свободата на Емануел Кант, Шандор Петьофи, Христо Ботев, Пушкин, Сенека и други поети и мислители, след което ги раздадоха на присъстващите на празненствата за националния празник.

2013 – Документална  изложба от фотоси и книги – „Епопеята и Освобождението”, посветена на 135-ата годишнина от Освобождението, бе открита в ОБ „Искра”. Голям тържествен концерт се състоя в НЧ „Искра“. 

2014 – След 5 години отсъствие от националните чествания на върха на ръководител на българския кабинет Пламен Орешарски бе първият български премиер, който уважи тържествата на връх Шипка – по повод 136-годишнината от Освобождението на България.

2015 –За първи път от фонда на Исторически музей „Искра“ – Казанлък пред публика бяха представени цветни и черно-бели литографии, изобразяващи моменти от историята на Освободителната война и руския императорски двор. Преобладаващата част от тях са събирани по времето, когато Чудомир поема музея. Име на изложбата даде творбата „Свободна България“ на Георги Данчов-Зографина – възрожденски художник и революционер.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram