Днес, 02.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Интервю за „Вис виталис“ по повод Деня на детската книга – 2 април,  даде директорът на Дома на книгата за деца в София г-н Кръстенов. Гост в студиото бе Мария Грошкова, директор на ОБ „Искра“, която съобщи, че 1/3 от общия брой на читателите са деца и че библиотеката има богат фонд от книги за деца – 1,75% от общия фонд.

1996 –В Казанлък бяха учредени фондациите „Севтополис“ и „Математика и информатика“.

1996 – Със заповед на Министерството на образованието Техникумът по текстил в Казанлък бе преименуван на Техникум по лека промишленост.

1997 –И в този ден продължиха стачните действия в „България-К“ ЕАД – работниците искаха месечни заплати в размер на 120 долара, които да се изплащат на седмица.

1998 – В галерия „Витоша“ в София бе открита самостоятелна изложба – живопис на казанлъшкия художник Христо Генев.

1999 – Сдружение «Казанлък 21 век» учреди Клуб на художествено-творческата интелигенция – с доброволното участие на всички желаещи.

2000 – Христо Копчев бе избран за Секретар на областната организация на Комунистическата партия.

2000 – Актрисата Доротея Тончева представи на аудиторията на радио „Вис виталис“ новото драматургично произведение на Стефан Цанев „Любовни булеварди“.

2001 – „Два свята – защото: единият свят е агресията и ние сме срещу него, другият е хармонията“, обясни в интервю за радиото Нешка Робева идеята си за спектакъла „Два свята“, който гостува в Казанлък.  

2001 – Местната организация на ВМРО връчи на кмета Стефан Дервишев макет на черешово топче, за да „напомня на управниците, че не са кметове на партии, групировки или за частен интерес“. Подобни подаръци получиха всички кметове в страната.

2001 – Театър „Любомир Кабакчиев“ бе на турне в Смолянска област със спектакъла „Пипи сама вкъщи“. За три дни театърът изнесе 14 представления.

2002 – Община Казанлък, със съдействието на фондация „Социална защита на ромите в България“, спечели проект на стойност 10 хиляди лева за почистването и озеленяването на ромския квартал.

2003 – В Деня на книгата за деца ОБ „Искра“ оповести, че ок. 1000 деца годишно посещават детския отдел на библиотеката.

2004 – На пл. „Севтополис“ се състоя честване по повод приемането на България в НАТО. Слова произнесоха кметът Стефан Дамянов и командирът на Пета Шипченска механизирана бригада ген. Венцислав Младенов.

2005  – Колоквиум на 8-те дружества „Алианс Франсез България“ се състоя в Казанлък. „За първи път градът ни е домакин на  такава среща“, сподели в интервю за предаването „От ден в ден“ Станислава Балканска – директор на „Алианс Франсез Казанлък – Сент Ерблен“.

2006 – След сигнал от граждани, че неизвестно лице разбива частни избени помещения в жилищна сграда в кв. “Изток”, екип на РПУ – Казанлък задържа 22-годишен мъж в момент на изнасяне на вещи от избите.

2007 – За първи път в рамките театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“ бе връчена награда на Съюза на артистите в България. Неин носител стана Иван Петрушинов за ролята на Бари в спектакъла „Спи с мен“ на Малък градски театър „Зад канала“. Съвременният британски автор от пакистански произход Ханиф Курейши бе поставен за първи път в България.

2007 – В Казанлък се проведе национален форум „Хранене и движение за здраве“. Бе представен националният план за здраве „Храни и хранене“ на Министерството на здравеопазването.

2008 –  В интервю за „Вис виталис“ Цанка Константинова, съставител по идея на БАН на сборника „Топонимията в Казанлъшко“, сподели: „Аз съм от Русенско, дойдох тук преди 28 години и тръгнах по стъпките на Чудомир, който е бил голям краевед. Опознах този край и го заобичах. Ок. 15% от имената на селата и местностите тук са от турски произход, селищата са били преименувани през 1906 г. Чрез езиковите средства доказахме, че това са изконни български територии. Чрез именуването нашият народ е показал своята мъдрост“.

2008 – Административният съд в Стара Загора потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избора на проф. Светлин Танчев за кмет на община Стара Загора. Според съда нямаше достатъчно основания, за да се приеме, че вотът на старозагорци, даден на 4 ноември 2007 г., е опорочен и променен.

2008 – Над 130 бяха посадените нови вишневи дръвчета в Казанлък за няколко дни. „Някога този град имаше над 60 хиляди вишни, бих се радвал да се възстанови тази традиция», каза преди да посади поредната вишна Стефан Сарънеделчев, инициатор на кампанията. Ръководството на Община Казанлък призова гражданите да посадят вишни пред домовете си и да се грижат за тях.

2008 – «Колоездачът на КК „Лястовица“ – Казанлък Александър Алексиев завърши първи в критериума за Купа „Жельо Желев“ в Слънчев бряг при юношите младша възраст, а Мартин Михов е трети», съобщи в този ден за новините на «Вис виталис» президентът на колоездачния клуб Васил Курцанов.

2009 – С 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала се завърнаха от Петия национален конкурс за музикално и танцово изкуство “Орфеева дарба” – София акордеонистите от ШИ “Емануил Манолов” с ръководители Неделчо Димитров и Михаил Христов.

2011 – „Не творчество, а терапия”. Така определи това, което бе събрала в три книги, авторката Мария Владова – бивша учителка от Габрово, една от обитателките на Дома за стари хора „Маргарита Асебо” в Казанлък.

2013 – 40 творби – живопис, пастели, рисунки и графика, на известния български художник Атанас Яранов показа Художествената галерия в Казанлък. Творби на Яранов са участвали в изложби на българското изкуство в Англия, Франция, Италия, Германия, Русия, Япония, САЩ и др.

2013 – След съвместно разследване на РПУ-Казанлък и Община Казанлък бе установено, че 63-годишният огняр в детската градина в гр. Шипка Стефан Шиков е поддържал в градината 16-18 градуса температура, тъй като постепенно е източил над 100 литра нафта от горивото на детското заведение и го е продавал на цени от 1,20 до 2 лв.

2013 – Приключи 6-ят национален фотоконкурс „Човекът до мен”.  Безапелационно фотосът, отличен с първо място, бе на столичанката Десислава Игнатова.

2013 – Съборена бе незаконната пристройка към известната в близкото минало сладкарница „Княгиня Калина“, наречена по-късно Kafe „Marilyn“, в центъра на Казанлък. Тъй като собствениците не бяха предприели действия за демонтиране на обекта, екип на Общината пристъпи към принудителното премахване на съоръжението за сметка на собствениците.                                                                       

2013 – Казанлъшкият шахматист фм Цветан Стоянов, с тима на „Бургас 64“, извоюва 4 победи в четирите кръга на индивидуалния шампионат по шахмат за момчета до 10 г. в Пловдив.

2013 – В Казанлък се проведе семинар по плажен волейбол, организиран от Българската федерация волейбол.

2013 – Тончо Нейчев, представител на Клуба по ориентиране при Туристическо дружество „Орлово гнездо”, бе с две първи места от провелото се във Велико Търново Държавно състезание по ориентиране за Купа «Трите хълма» .
2013 – В дебютно за годината състезание катерачите на Клуба за екстремни спортове „Селт” – Казанлък спечелиха пълен комплект медали. На стената на НСА ”Васил Левски” в столичния студентски град възпитаниците на треньорите Никола и Тихомира Недялкови спечелиха златен, сребърен и бронзов медал от 1-я кръг за купата на спортната академия в дисциплината боулдър – състезателно катерене без осигуряване.

2014  – Най-модерната и високотехнологична болница в региона „Св. Иван Рилски”-Парк, бе официално открита в Стара Загора. Новата болница е 10-етажна и бе оборудвана с апаратура последна дума на техниката, привлечен бе екип от топ-специалисти в различни области на медицината. С отварянето на новия корпус старозагорската МБАЛ „Св. Иван Рилски“ се превърна в най-голямото извънстолично частно здравно заведение в България.

2015 – Журналистът на Медийна група „Вис виталис“ Георги Манев, както бе призован, така бе и отзован да се яви на 3 април, за да му бъде предявено обвинение за „всяване на паника“ чрез медийни материали по време на наводнението в Казанлък на 1 февруари с.г. Той бе поканен да посети Районно управление „Полиция“ в Казанлък, където разследващ полицай Николай Пашов му връчи уведомление, в което се съобщаваше, че разследването се прехвърля в Окръжна прокуратура в Стара Загора. С постановление на окръжния прокурор срокът за разследване на „Случаят Манев“ бе удължен до 3 юни 2015 г. Междувременно Георги Манев бе гост в „Здравей, България“ на Нова ТВ, в качеството му на неин кореспондент. „Проблемният“ репортаж бе дискутиран от журналисти, които категорично застанаха зад професионализма на журналиста от „Вис виталис“. Впоследствие той бе напълно оневинен, а самосезиралият се казанлъшки прокурор Кръстин Кацаров бе освободен от поста си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram