Днес, 02.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – С над 40 изнервени пациенти, чакащи пред зъболекарски кабинет в поликлиниката в Казанлък, разговаря екип на „Вис виталис“. В интервю стоматологът д-р Григорова обясни причините: няма часове, няма достатъчно стоматолози в поликлиниката, а тези, които работят, протестират; бюджетът е малък, а профилактиката в зъболечението не е добра.

1997 – С 800 дка бе увеличена квотата на ориенталския тютюн за Община Казанлък. Така площта за този вид тютюн стана 10 800 дка.

1998 – Научна конференция на тема „Руско-турската война в политическата съдба на българския народ“ бе проведена в Казанлък с участието на проф. Стефан Дойчев, проф. Николай Генчев, проф. Константин Косев, старозагорския митрополит Панкратий и др.

1998 – Кметът на побратимения руски град Толияти Сергей Жилкин гостува на Казанлък за участие в тържествата по случай Трети март.

1998 – На симпозиум в гр. Лион, Франция – „Античната погребална живопис от 4-ти век пр. Хр. до 4 век след Хр.“ ИМ „Искра“ представи в диапозитиви и оригинални стенописи Мъглижката гробница.

1999 – Актьорът Иван Налбантов, заедно с читалищни колективи от община Казанлък, взе участие в тържествения концерт, посветен на Трети март. В Паметника на Свободата на вр. Шипка бе открита изложба, посветена на 121-та годишнина от Сан-стефанския мирен договор.

1999 – Проверка на Кооперативния пазар в Казанлък констатира увеличение на нитратното съдържание на пресните зеленчуци – с 50% над допустимите норми.

2000 – За 6-ти пореден път казанлъшката фирма „Катекс“ се представи на международното изложение в Париж „Такс уърлд“.

2000 – Радио „Вис виталис“ откри временна рубрика: „35 години Техникум по лека промишленост – Казанлък. История, настояще, перспективи“. До края на м. април с. г. бяха излъчени 10 издания на рубриката.

2001 – Християн-радикалната партия откри клуб на ул. „Ген. Гурко“ 27 в Казанлък.

2002 – Председателят на руската Държавна дума Генадий Селезньов и водената от него парламентарна делегация у нас се поклониха пред загиналите воѝни на Паметника на Свободата и посетиха храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

2003 – Мария Нейкова – областен управител на област Стара Загора, и губернаторът на Самарска област в Русия – Константин Титов, подписаха Споразумение за сътрудничество.

2004 – Заря-проверка в Казанлък по случай Трети март не бе организирана.

2004 – Пенка Соколова, директор на 22-ра детска градина „Дъга“, представи в интервю празничната програма по случай 15 г. от създаването на детското заведение, в която бяха включени 22 прояви през месеците март и април.

2006 – Кулинарна изложба-базар с уникални експонати на различни ястия от националната и световна кухня подредиха по случай 8 март собственици и управители на 12 ресторанта в Казанлък. Средствата бяха предназначени за лечението на казанлъчанина Диян Костов, страдащ от нетипичен младежки артрит, и за Медико-социален дом „Мария Луиза“ в Бузовград. Партньори на кулинарната изложба бяха Радио „Вис виталис“,  „Техноцентър“ и в. „Искра“.

2006 – Композиторът Маргарита Друмева и поетът Красимир Първанов гостуваха на последната вечер от поредицата “Пет зимни вечери с днешните бардове” в рамките на Националния фестивал “Днешните бардове”, организиран за втори път от Община Казанлък, Фондация “Чудомир” и радио “Вис виталис” по повод Чудомировите празници.

2007 – Рецитал по книгата на Янка Ташева „Жива жарава“ подготви Групата за художествено слово „Конферанс“ към Общинския младежки център. На 3-и март радио „Вис виталис“ излъчи в програмата си запис на рецитала.

2007 – Шествие, посветено на 130-тата годишнина от началото на Руско-турската война, организираха ученици на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. То премина по булевард „23-ти пехотен Шипченски полк“ и завърши в двора на Девическия манастир в Казанлък, където учениците поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите руски воѝни и български опълченци в Освободителната война.

2007 – Флаери с изображения на националния флаг, границите на страната и с текста на химна на Република  България, раздаваха на гражданите представители  на младежкия парламент. Инициативата бе по случай националния празник 3 март. На гърба на листовките бе публикувано послание на младежите към обществеността.

2008 – С освещаване на паметна плоча на Васил Левски в храм „Свети Георги“ започна честването  на националния празник на България 3-и март в с. Енина. Плочата бе изградена със средства на дарители.

2011 – 22 ресторанта и 3 сладкарски цеха от община Казанлък се включиха в кулинарната изложба, посветена на 8 март и организирана от казанлъшкото Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите с председател Костадинка Василева. Събраните средства бяха насочени към благотворителни цели.

2011 – С параолимпиеца Дечко Овчаров се срещнаха учениците от  ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Овчаров е възпитаник на това казанлъшко училище, тогава  СПТУ по текстил „Дончо Бояджиев”. Към момента лекоатлетът бе неколкократен сребърен медалист в дисциплината хвърляне на копие и диск за хора с увреждания. Той стана първи на планетата на шампионата в Индия през 2009 г., европейски вицешампион през 2010 г. Спечели златен медал на параолимпийските игри в Нова Зеландия в конкуренция с над 1000 спортисти от 71 страни.

2012 – Бизнесменът Пенко Манев стана новият председател на УС на ФК “Розова долина“, след като в края на ноември 2011 г. „розите“ останаха без президент при оттеглянето на Петко Петков.

2013 – 23-годишната казанлъчанка Гюлен Окан, обучаваща се в Университета по креативно изкуство в Мейдстоун – Англия, и нейният приятел Иван Боянов, и двамата – сред първите ученици по живопис в Школата на казанлъчанката Ваня Запрянова, търсеха по това време лица за проект, целящ да представи контрастите в живота между мечтите на децата и възрастните. Идеята на Окан бе да запише мечтите на възрастни хора и деца, като по този начин се направи паралел между поколенията. Тя осъществи проекта си и той бе представен през м. май в Лондон.

2013 – Плоча в памет на пилотите от въздушните на Негово Величество войски бе открита на територията на Военния гарнизон в Казанлък. Тя бе поставена на паметника с могъщия орел, символизиращ силата и волността на българските военни летци. Паметникът, както е написано на него, е „построен с усърдието и съдействието на летците от въздушното училище и при щедрия паричен дар от летеца капитан Петко Попганчев,1941-1942 г.“. Новата плоча бе в памет на генерал Васил Бойдев – началник на Дирекция по въздухоплаване, полк. Георги Дреников – командир на Въздушен учебен полк – Казанлък, полк. Васил Вълков – командир на 6-и Изтребителен полк – Марино поле, капитан Георги Стрезов – летец от Учебен полк – Казанлък, офицерски кандидат Желю Манолов, летец от Учебен полк – Казанлък и ефрейтор Георги Попов – войник Охранителна рота – летище Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram