Днес, 01.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Със съдействието на казанлъшки свещеници радио „Вис виталис“ стартира рубрика, посветена на православното християнство.

1996 – Изложба на казанлъшкия художник Иван Радев бе открита в този ден в София – със съдействието на Руския информационен културен център.

1996 – „Духът на хората трябва да се повдигне с хумор“, – каза в интервю на Милена Гечева  актрисата Мая Бежанска. Тя каза още: „Ако свърши грехът, ще намерим себе си по хората и по света“.

1997 –Цената на хляб „Стара Загора“ беше 620 /стари/ лева, а на хляб „Добруджа“ – 580 /стари/ лева за 750 грама.

1997 – Жителите на с. Крън събраха в този ден помощи за децата в болницата в с. Бузовград.

1998 – С първо място се завърна от Националната викторина „120 г. от Освобождението на България“ отборът на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Индивидуална награда спечели Венета Петкова.

1998 – Завишени бяха от тази дата цените на наемите на общинските гаражи и ателиета: съответно с 500 и 600 /стари/ лева.

1999 – „Да, в това трудно време е време за поезия. Творецът е свободен човек“, – отговори на въпрос в интервю на Мая Стоянова Стефан Фурнаджиев – поет от Казанлък, член на СБП, посветил прекрасни стихотворения на Васил Левски.

1999 – Близо 200 студенти от  филиала на Славянския университет в Казанлък протестираха срещу решението за закриването на учебното заведение, в което се обучаваха общо 800 студенти. Проф. Янков определи решението като незаконно и неаргументирано, тъй като в учебния процес няма нарушения. От името на студентите той поиска оставката на просветния министър Веселин Методиев. „Явно, тук са необходими неграмотни хора, – заключи професорът, – такава е политиката на правителството ни“.

1999 – „Генерално политиката на Иван Костов не върви на добро, но той е утвърден лидер. Надявам се да има ново коалиционно правителство с участието на Евролевицата. При Иван Костов това е невъзможно“, – заяви в Казанлък преди местните избори Александър Томов, БЕЛ.

2000 – „Месеци наред Община Казанлък е във финансов колапс“, – заяви пред казанлъшки бизнесмени кметът Стефан Дервишев. Синдикатите на учителите с отворено писмо бяха поискали от кмета ритмично изплащане на заплатите им.

2000 – Кметът Стефан Дервишев прие в кабинета си и поздрави Петя Пендарева за блестящото й представяне на европейското първенство по лека атлетика в Белгия, където тя завоюва сребърен медал.

2000 – Казанлъшките училища осъществиха първата зелена акция по идея на Националното сдружение „Екология и прогрес“. Те почистиха и залесиха парк „Розариум“, кв. „Васил Левски“ и пространството около паметника на „23 пехотен Шипченски полк“.

2000 – В Паметника на Свободата на вр. Шипка бе открита изложба, посветена на граф Николай Игнатиев.

2001 – Бюрото по труда в Казанлък стартира микропроект за заетост в екологични и лесокултурни мероприятия за 5 месеца – в община Казанлък работа бе осигурена на 246 безработни лица.

2001 – В този ден стартира кампанията по преброяването на населението.

2001 – „Мартеницата вече не е амулет, а знак на обич“, – каза в интервю Катя Терзиева, етнограф в ИМ „Искра“. Тя разказа за слушателите за богатството на първомартенската традиция, отговаряйки на въпроса: „А защо е Баба?“ – „Защото е стара, мъдра, чиста и радва децата, което означава надежда“.

2002 – Зам.-кметът Кирил Кирилов осигури 5000 мартенички за децата от детските градините и  детските ясли в община Казанлък.

2002 – В Казанлък бе регистриран първият случай на лаймска болест вследствие ухапване от кърлеж.

2003 – На посещение в Казанлък бяха кметът на побратимения руски град Толияти Николай Уткин и директорът на обединение „Миндел“ Владимир Дуцев. Уткин и кметът на Казанлък Стефан Дервишев преподписаха протокол за сътрудничество в различни сфери.

2004 – С празник на бабата в ОДЗ „Яна“ стартира Мартенският културен маратон, организиран от НЧ „Братство“ в с. Енина.

2004 – 101 Баби Яги на фона на рисунки на свои възпитаници подреди в изложба Ваня Запрянова, ръководител на школата „Арт линия“.   

2005 – Над 1000 мартенички, изработени лично от екипа на радиото и прикачени към значка с логото на „Вис виталис“, бяха подарени на казанлъчани в рамките на кампанията „На първи март с „Вис виталис“. Хора във фирми и институции и случайни минувачи по казанлъшките улици срещаха Пижо и Пенда. В ролите на неповторимите кукли се превъплътиха актьори от Младежката театрална студия към Театър „Любомир Кабакчиев“.

2005 – Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов изпрати над 60 мартеници за новородените в акушеро-гинекологичното отделение и настанените в Детското отделение на Казанлъшката болница деца. С мартеници бяха закичени лекарите и медицинските служители в отделенията.

2005 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита изложба от мартеници, изработени от 17 учебни заведения  в града и околните села. Зам.-кметът на Община Казанлък Юлияна Палазова награди с учебно-технически средства  всички учебни заведения, участвали в  първомартенската изложба.

2006 – Общински съвет-Казанлък откупи картина на младата художничка Мария Гюкова в

помощ на Сдружението на жените с онкологични заболявания в града. Изложбата от 45 творби на възпитаници на Художествената гимназия  бе под патронажа на Емилия Масларова – министър на труда и социалната политика.

2006 – През 2007 г. в Казанлък, в дните на Празника на розата, да се организира международно изложение на цветя, това решиха кметът Стефан Дамянов и холандски предприемачи в цветарството и градинските центрове, водени от Ян Ман – президент на фирма „Флорема Иянг”. До 3 месеца и за своя сметка фирмата трябваше да представи проект за парк „Розариум“. 

2007 – Кметът Стефан Дамянов връчи златен плакет на автора на космическите храни акад. Цветан Цветков на церемония в столицата, организирана от Националния конвент на експертите в България. Акад. Цветков – директор на Института по криобиология и хранителни технологии, бе сред номинираните за наградата „Златна диплома“, заедно с известните български учени – директорът на Антарктическия институт проф. Христо Пимпирев и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН проф. Васил Николов.

2012 – Казанлъшкият  фотограф Бедрос Азинян бе единственият българин, включен за участие в международен уъркшоп по програма „Грундвиг“ във финландския град Петажавеси. Селекцията бе направена сред 290 фотографи от 18 държави. Работното име на програмата бе „Искам да си тук”.

2013 – Дървета, оцветени в мартенска премяна, създадоха празнично настроение за минувачите по улица „Искра” в ранното утро на 1-ви март. Идеята бе на Читалище „Искра” и Сдружението „Зелена светлина в България”. Пижо и Пенда бяха модерно пресъздадени от младежи и девойки, сами декорирали свои дрехи. Стволовете на две от дърветата пред входа на читалищната сграда бяха красиво обгърнати с 20-метрова бяла и червена лента.

2013 – На среща с журналисти Бедрос Азинян, председател на КДК в Казанлък, обяви, че клубът е вече официално регистриран и се явява наследник и правоприемник на основания през 1966 година в Казанлък идентичен клуб. Основната задача на КДК бе да създава качествен културен продукт в града на розите и да разработва проекти за програма и фонд „Култура”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram