Димитър Пашев от „Възраждане“: Заставаме зад гражданите на Розовата долина в стремежа им за опазване на околната среда

„Възраждане“ подкрепя инициативата на гражданите на Розовата долина за опазване на околната среда от екологичните и здравни опасности, свързани с разширяването на производството на смоли и ново химическо производство на формалдехид на територията на с. Горно Сахране и в близост до други населени места. Жителите на засегнатия регион се обединиха около идеята за създаване на инициативен комитет, който да се противопостави на инвестиционното намерение на дървопреработвателното предприятие „Кастамону България” АД за “Разширение и модернизация на дейcтваща инсталация за производство на смоли“.

Предприятието, собственост на сериозен турски инвеститор, се намира в населено място – село Горно Сахране, общ. Павел баня, и е в непосредствена близост до селата Долно Сахране и Голямо Дряново, община Казанлък. Инвеститорът планира да увеличи двойно производствения си капацитет на смоли и ще има ново химическо производство на формалдехид в особено голям размер – 90 000 тона на година. Формалдехидът е летливо органично вещество и е лесно запалим. Неговите изпарения са с остра дразнеща миризма и хората, които са изложени дори и на ниски нива на формалдехид в продължение на дълги периоди от време, са склонни към свързаните с астмата респираторни симптоми, като кашлица и затруднено дишане. Освен формалдехид емисиите от планираното производство ще съдържат диметилов етер и метанол. Емисиите ще подлежат на контрол чрез извършване на измервания от самата фирма преди изпускането им в атмосферата.               

В документацията към инвестиционното предложение е посочено също, че вода за производствените нужди ще се осигурява от река Габровница и е разрешен лимит от 150 000 куб.м. на година, което представлява огромно количество вода и въпреки твърдението на компанията, че ще бъде затворен цикълът на производство, сред гражданите има притеснения къде ще отива преработената вода (отпадък). Основните опасения за намерението на инвеститора са свързани с предвидените големи производствени обеми във и в близост до населени места и липсата на достатъчно контрол от страна на институциите.

В засегнатите села се проведоха две събрания, на които стотици граждани от региона изявиха свободно своята позиция. Народният представител от Възраждане Димитър Пашев присъства и на двете срещи, като заяви подкрепата на „Възраждане“ за каузата и сподели опит от преди няколко години за успешно приключилата борба с разрешителното за проучване и добив на злато на територията на област Става Загора на канадския инвеститор “Дънди Прешъс Метълс“. На срещата за зам.-председател на Инициативния комитет беше избран един от експертите на Възраждане: д-р Калин Калинов – доктор по Химия от БАН и дългогодишен член и активист на структурата на партията в Казанлък. В комитета влязоха също и кметовете на селата, както и юрист, двама инженери и активни граждани, готови да се борят за правото си на достоен живот в центъра на Розовата долина.

Миналата сряда, 11.01.2023 г., се проведе събрание на експертна комисия към РИОСВ-Стара Загора, която одобри Доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение на фирмата. От институцията не виждат никакви притеснения за дейността на предприятието и предстоящото голямо разширение на производство на смоли. Предстои да се обжалва решението, както и да се предприемат всички законни действия за недопускане на опасност за околната среда и здравето на хората. Инвестиционното предложение противоречи и на общия устройствен план на община Павел баня, в който до момента не е извършена необходимата промяна.    

„Възраждане“ призовава за гражданско и политическо обединение около темата, като ще подкрепи инициативата експертно и ще съдейства при взаимодействието с институциите. Необходимо е отговорните институции да недопуснат да бъдат нарушени обществените интереси, като се гарантира опазването на околната среда и здравето на населението.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram