Джаз-легендата Хърби Хенкок обявява Международния ден на джаза – 30 април

Международният ден на джаза е обявен през ноември 2011 година от ЮНЕСКО, за да подчертае ролята на специфичния стил музика в съвременния свят. Датата е обявена от Генералния секретар на ЮНЕСКО и от Хърби Хенкок – легендарен джазмен, в ролята си на посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз „Телониъс Монк“.
Американският пианист предлага той да се отбелязва всяка година на 30 април – датата съвпада с последния ден от отбелязвания в САЩ Месец на джаза през април, смятайки, че годишното честване ще открои „международния дипломатически аспект на джаза“ и ще разкрие способността му да събира различни култури и нации.
„Много се вълнувам от идеята, защото толкова много творци от цял свят и от всякакви музикални жанрове имат връзка с джаза и ще могат да почетат тази музика, оказала толкова дълбоко влияние върху тях, казва Хенкок, цитиран от Би Би Си. – Надявам се този ден да разпръсне радостта от спонтанното съзидание, характерно за тази музика. Джазът е бил гласът на свободата в толкова много страни през последния половин век“.
Хърби Хенкок гостува у нас за пръв път през 2010 г. в рамките на фестивала „Мюзик джам“ и изнесе 160-минутен зашеметяващ концерт.
През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН.
Световната общност отбелязва деня на джаза с множество концерти, лекции, изложби и образователни инициативи по всички краища на света.
Целта на Международният ден на джаза е да събере общности, школи, артисти, музикални историци и джаз любители от цял свят, за да отпразнуват безценното културно наследство на джаза. Джазът има този принос в музиката да съдейства по най-непосредствен начин за издигането на човешките права, равенството и толерантността.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram