Деца и младежи от Казанлък дадоха оценката си на Държавата за Бележник 2016

„Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“ е един от ключовите застъпнически инструменти на Национална мрежа за децата. В този смисъл е необходимо въвеждането на модел на детско и младежко участие в неговото изготвяне.

Национална мрежа на децата в партньорство с нейните организации-членки ще проведе серия от консултации с деца и млади хора, за да разбере мнението им за необходимите промени в държавните политики за децата и семействата.

Резултатите от проведените фокус-групи ще бъдат обобщени и включени в Бележник 2016 г: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?

Една от тези срещи се състоя в град Казанлък.  В партньорство със Сдружение „Бъдеще за децата” на 10 март се организира фокус-група от 12 деца на възраст 12-18 години, от различни училища, с различни интереси. Местната организация е член на Национална мрежа за децата от 2010 година, a от 2013 година е и член на Управителния съвет на Мрежата. В рамките на три часа, трима представители на сдружението, обсъждаха с участниците различни проблеми от живота на децата в България и всеки имаше възможността да сподели своята гледна точка. Групата избра да разгледа по три поети ангажименти от Държавата в областите Образование  (Всички деца, които са в начален етап на образованието си (1- 4 клас), да ходят на училище; 95% от децата, които са в прогимназиален етап (5-8 клас) и 90% от децата да завършват средно образование; Да се измислят и приложат начини подкрепа на учениците, учителите и родителите да участват активно в образователния процес, да бъдат въведени модерни начини на преподаване и учене така, че да се подобри качеството на образованието.

Участниците бяха много разпалени по време на представянето на отделните проблеми и тяхното обсъждане. Запознаха се с политики и проекти, които до този момент са им били непознати. Дадоха своето мнение и препоръки, както и конкретни коментари върху отделни Ангажименти на държавата. Работата бе организирана предимно по групи, но и всеки имаше възможност да изкаже личната си позиция и/или наблюдение – как стоят нещата в действителност към настоящия момент – в училище и в семейството, с оглед на сегашните Закони и политики. И на финала децата поставиха своите оценки на Държавата, като посочиха своите твърди аргументи за това.

Резултатите от фокус-групите ще бъдат представени в края на месец април тази година пред Министерски съвет, както и на широко публично събитие.

Бележникът се издава всяка година от 5 години насам, като различни хора – професионалисти от Мрежата преглеждат ангажименти, които държавните институции са поели в различни техни планове, стратегии и други.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram