Десетки военнослужещи дариха кръв

Десетки военнослужещи от военното формирование в Казанлък се включиха в кръводарителски акции, организирана от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). Извън тях, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.00 до 16.00 часа, посочват от лечебното заведение.

Къде още можете да дарите кръв?

Във всички центрове и отделения по трансфузионна хематология в страната.

Във връзка с епидемията от COVID-19 кръводарявания на подвижен екип няма да се провеждат до отмяна на извънредните мерки!

Адреси на центровете по трансфузионна хематология в страната

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.

За да успеят центровете по трансфузионна хематология да осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни.

Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

Работно време на РЦТХ СТАРА ЗАГОРА – ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК 07:30-17:30

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram