Ден на приятелството

Днес, 9 юни, честваме Международния ден на приятелството. Датата е определена от Общото събрание на ООН, а идеята е да се стимулира дружбата между хората и народите.
Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да изгради траен мост между държавите и различните култури, за изграждането на един мирен и по-добър свят.
Инициативата е начин младите хора по света, бъдещите държавни ръководители, учени, творци, да си подадат ръка и да загърбят всякакви различия за по-добро разбирателство между хората.
Посланието е пределно ясно – можем да бъдем близки, колкото и да сме различни. Всички хора по света имат много повече неща, които да ги сближават, отколкото да ги противопоставят.
Световната организация призовава на този ден всички правителства и граждански организации да се включат в разнообразни инициативи в съзвучие с усилията на ООН за подобряването на диалога между различните култури в името на солидарността, взаимното разбирателство и помирението.

 

Една арабска легенда

Двама приятели вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единият зашлевил шамар на другия. Пострадалият, без дума да обели, седнал и написал на пясъка: „Днес моят най-добър приятел ме удари!“

Продължили напред и стигнали до един оазис, където влезли да се изкъпят. Оскърбеният приятел внезапно започнал да се дави, но навреме бил спасен от другаря си. Когато се посъвзел, грабнал камата си и написал на един камък: „Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!“

Заинтригуван, приятелят му го попитал: „Защо, след като те нагрубих, писа на пясъка, а сега пишеш върху камък?“

Засмян, другарят му отвърнал: „Когато някой добър приятел ни засегне, трябва да напишем това на пясъка, където вятърът на забравата и прошката ще го заличат. Но от друга страна, когато ни се случи нещо голямо и прекрасно, трябва да го гравираме на камъка на сърцето, където никoй вятър не може да го заличи.“

 

Сентенции за приятелството

  • Не е трудно да умреш за приятел, трудно е да намериш такъв, за когото да си струва да го направиш.
  • Никога не отказвай приятелство. Девет пъти то нищо няма да ти донесе, но десетия щедро ще ти се отплати.
  • Когато приятелят ти е в беда, не го питай дали можеш да направиш нещо, помисли кое е най-доброто и го направи.
  • Какво е приятелят? Ще ти кажа – това е някой, пред когото се осмеляваш да бъдеш самия себе си.
  • Истинско приятелство идва когато мълчанието между двама души е приятно.
  • Твой приятел е този, който знае всичко за теб и все още те харесва.
  • Истинския приятел не е този, който ти изтрива сълзите, а този, който не ти дава повод да плачеш.
  • Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо!
  • Пътят към къщата на приятел никога не е дълъг
  • Всеки чува, това което казваш. Приятелите слушат това, което казваш. Най-добрите приятели слушат това, което не казваш.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram