Ден на независимостта

На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Два дни след това знаменателно събитие цар Фердинанд идва в Казанлък, на 24 септември 1908 година. Кмет на Казанлък, тогава е Дечко Драгиев.

Казанлъчани посрещат цар Фердинанд, в северния край на града, на Шипченското шосе до сегашния парк „Розариум“, където е построена построена арка. На церемонията присъства цялото казанлъшко гражданство. Посрещат Фердинанд с хляб и сол.

Следва приветствие от духовенството, приветствена реч от Матей Георгиев и поднасяне на букет от г-жа Христова. След това целият кортеж съпровожда Височайшия гост до дома на Петър Шипков, пред който е проведена манифестация. Изпращането на цар Фердинанд става на източната част на града по шосето за Стара Загора. През цялото време Казанлък е окичен с национални знамена.

Традиционно честването, деня на Независимостта в Казанлък се провежда около лъвовата чешма в центъра на града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram