Денят дойде: Абитуриентите празнуват

Просветното министерство посъветва абитуриентите да се откажат от плановете си да празнуват във връзка с увеличения брой заболели и призивите от институциите за спазване на мерки за дистанция. Въпреки това, баловете ще се състоят. Днес и утре и казанлъшките абитуриенти ще празнуват. Фризьорските салони работят на пълни обороти, ангажирани са местни ресторанти, а на добре познатите градски места, младежите ще направят своите снимки за спомен и ще покажат красивите си тоалети, както изисква обичая и напук на пандемията. От седмици тече и уговарянето на випуските относно организацията на баловете.

Тези дни бяха отправени нови препоръки на властите за отказ от масови сбирки и тържества, но нищо не е в сила да откаже зрелостниците от планираните купони.

„Провеждането на абитуриентски балове става по решение на зрелостниците и училищата. МОН няма правомощия да разрешава тържества, провеждащи се извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка сме препоръчали да бъдат отложени баловете поне до края на извънредната ситуация (30 юни)“, посочват за „Сега“ от министерството на образованието. Оттам коментират, че за учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. „Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията“, смятат от ведомството на министър Красимир Вълчев.

От различни съобщения по медиите и в социалните мрежи става ясно, че редица общини също се канят да проведат балове за абитуриентите си в идните идни. Във Велико Търново например баловете са на 26-28 юни. В Горна Оряховица тържествата за изпращане на зрелостниците са за 26 и 27 юни.

От РУО-Варна коментираха, че всяко училище си организира само баловете и най-вероятно такива ще има през юли. Шефът на РУО-Пловдив Иванка Киркова заяви, че към момента няма информация за насрочени балове, но вероятно вече има такива планирани. „Който ме е попитал, съм опитал да го разубедя да прави балове. Повторното връщане на маските ме кара да вярвам, че съм бил прав“, коментира и Ивайло Златанов, шеф на РУО-Благоевград. По думите му той е препоръчал на директорите да не се ангажират с организация на подобни тържества. В ПМГ „Гоце Делчев“ например доста от класните се отказвали, кметът на Разлог също е издал забрана за организиране на балове.

Източник: segabg.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram