Демонстрации на петанк в Казанлък за 6 юни

На 6 юни Българска федерация по Петанк, съвместно с Община Казанлък, ще проведе демонстрация на традиционната френска игра.
Това е игра, която предполага много социални контакти, тъй като в нея учасват хора с различни професии и възрасти, споделя архитект Калин Панайотов,  председател на Българската Федерация по Петанк.
Откритият урок ще се проведе в парк-градината зад Паметник„ Тракийката“ от 14:00 ч.
Обучението ще проведат  арх. Калин Панайотов и Орлин Русев, многократен шампион на България.
Спортът петанк е популярен вече и в България. 14 клуба в София, Пловдив, Варна, Сливен, Шабла , Козлудуй, Беляне, Разград, Преслав редят участие след участие в турнирите на Федерацията.
Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и не рядко и в междублоково пространство. Използват се топки от специална метална
сплав. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като обикновено се играе по тройки.
Намеренията на арх. Панайотов са, освен демонстрацията, да обучи почитатели на петанк и в града на розите, а след време тук да заработи и местен клуб.
Българската федерация по петанк е създадена през 2000 г. Провежда се Републикански шампионат, а  градовете София, Пловдив, Несебър и Шамба са чести домакини на национални турнири.
Много артисти, певци и шоумени са почитатели на петанк у нас, като Ники Тупарев, Влади Въргала, Кирил Ефремов и Поли Генова.
Сред феновете на играта има много известни личности по света, сред тях Жак Ширак, Род Стюарт, Омар Шариф, Ален Делон, Катрин Деньов, Изабел Аджани и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram