Две общини искат повторно преброяване

В две общини в областта искат повторно преброяване бюлетините за кмет Павел бяня и Гурково.

Кандидатът за кмет на Павел баня Станимир Радевски подаде жалба в Административен съд Стара Загора. Тя е против решение на Общинската избирателна комисия от 28 октомври, с което е обявен за победител в местния вот Иса Бесоолу.

В жалбата се твърди, че резултатите, отразени в протоколите на СИК на територията на Община Павел баня и обявения от ОИК резултат от проведения избор, не отразяват действителната воля на избирателите. Жалбоподателят иска от съда да постанови спиране на изпълнението на решението на ОИК – Павел баня. 

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 11 ноември от 10:00 часа.

На 27 октомври Иса Бесоолу, кандидат на ДПС, спечели вота в Павел баня за кметския стол. Той получи подкрепата на 3 998 души или 51.65%. Станимир Радевски,  издигнат  от ВМРО, остана втори с резултат 18.17%. За него са гласували 1 406 души.

За повторно преброяване на гласовете от кметския балотаж в Гурково настояват от предизборния щаб на ГЕРБ. Ще бъде подадена жалба за това до Административния съд в Стара Загора, обясни областният координатор Пламен Йорданов.

„Забавихме умишлено с няколко дни това решение, тъй като искахме да огледаме много внимателно всичко, което се случи в изборния ден. При този паритет ние сме длъжни да поискаме повторно преброяване и оставяме в ръцете на съда да прецени дали има достатъчно основания за това”.

Едва с 16 гласа преднина за кмет на община Гурково на втори тур бе избран кандидатът на ДПС Мариян Цонев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram