Да почетем днес Емануил Манолов – първият български композитор и патрон на Школата по изкуствата!

За това ни приканват от НЧ „Искра“, а концертът на ученици от школата, носеща името на твореца, е днес, на 2 февруари, от 18:00 часа в южното фоайе.

Основоположникът на българското професионално композиторско творчество Емануил Манолов умира в този ден, в Казанлък, през 1902 г. Той е автор на първата българска опера – „Сиромахкиня“, написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър. Други известни негови произведения са „Работнически марш“ и „Учителски марш“. Той е един от първите български композитори, които се занимават с писане на детски песни. Произведенията му са написани за професионалните и любителски състави в страната.

Основен жанр в творчеството му е хоровата песен. Голяма част от творбите му, отпечатани в музикалната библиотека „Славееви гори“, са детски и училищни песни. Между хоровите много популярни са песента „Каква мома видях, мамо“ и китките „Мама Иванчу думаше“ и „Повей, повей, буйни ветре“, публикувани в музикална библиотека „Звукове“. Автор е на: китки за смесен акапелен хор; китки за смесен хор и пиано; литургични песнопения; маршове; детски и училищни песни, сред които класическия образец „Хубава си татковино“. Пише китки и пиеси за духов оркестър, камерни пиеси; квартет; 5 солови песни, 3 дуета и други.

От 1899 тодина до края на живота си е капелмайстор на ХXIII Шипченски полк, диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък. Тук създава голяма част от своите произведения и развива активна музикално-обществена дейност. В Казанлък е премиерата на първите две действия от „Сиромахкиня“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram