Граждански клуб ЛИПА с грижа към безопасността на децата

За шести пореден път Граждански клуб ЛИПА, с подкрепата на община Стара Загора, ще раздава за първия учебен ден на всички старозагорски първокласници гъвкави светлоотразителни ленти с надпис „ПАЗИ МЕ!“. Лентите са чудесно иновативно средство, охотно използвани от децата като аксесоар към ученическите им принадлежности,  които лесно се слагат на китките на ръцете, или към раничките. Инициативата е израз на загрижеността на членовете на клуба към безопасността на децата в нашия град. Призивът е „Да пазим децата!“. Те са нашето бъдеще, но нямат спирачки.

България е на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи за 2016 г. – 99 на един милион души. С най-добър показател е Швеция с 27 загинали на милион души. През 2016 г. у нас на пътя са загинали 28 деца, от които 4 като водачи, 20 като пътници и 4 като пешеходци. Ранени са 1160 подрастващи. От началото на годината до края на май м. г. в Старозагорска област при пътни произшествия са загинали три деца, а други 20 са били ранени. Две от децата са загинали в автомобили при катастрофи, а едно – като пешеходец. 4 деца до 17-годишна възраст са пострадали като водачи на МПС.

С тази проява Граждански клуб ЛИПА, който обединява хора от бизнеса и неправителствения сектор с активна гражданска позиция,  стартира програмата си за есенния активен сезон. Клубът ще продължи да работи по различни теми и проекти за: подобряването на жизнената и бизнес среда и условията на живот; създаване на условия младите хора да остават,  да живеят и работят в региона; развитие на гражданското общество в региона; превръщането на региона на Стара Загора в предпочитана дестинация за културно-исторически, балнео, спа и екологичен туризъм. От създаването си ГК ЛИПА е основен организатор на детски игри „Старозагорски олимпийски надежди. Проектът за укрепване, съхраняване и социализация на вековния (над 700-годишен) чинар, утвърждаването му като един от символите на нашия град и превръщането му в туристическа атракция и любимо място на старозагорци, получава широка подкрепа от жителите на Стара Загора. Клубът допринесе за развитието на новия градски парк „Артилерийски” със залесяването на алея с липи. Много са инициативите, реализирани от Клуба, за развитие и утвърждаване на Старозагорски минерални бани като„зеленото сърце” на региона. в т.ч.  „зоопарка на открито”, зарибяване на езерото и залесяване в парка, а изработено от млади старозагорски художници мащабно пано, внесе допълнителен колорит в курортното селище. Клубът, с подкрепата на Община Стара Загора и партньори, изгради впечатляваща с размерите си волиера за грабливи птици в Старозагорския зоопарк, която вече е заселена с белоглави лешояди.

ЛИПА е съорганизатор на благотворителната вечер „Коледна трапеза на Обединена Европа“, на която под формата на „Дарителски кръг“ се подкрепят множество граждански проекти. Този форум се провежда ежегодно, съвместно с много други организации. Партньор е и на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ на „Регионален академичен център Стара Загора“, съдейства активно за развитието на Държавна опера Стара Загора и партнира на много други прояви.

Както и досега, Граждански клуб ЛИПА обективно и безпристрастно ще дава мнение по актуалните теми от живота на Стара Загора. Ще участва активно, в партньорство с други неправителствени организации, институции и местна власт в проекти и прояви полезни за старозагорската общност. Ще се развива и формата „Обществен форум за партньорство с местната власт” като уникална структура на старозагорското гражданско общество.

ОТ ГРАЖДАНСКИ КЛУБ ЛИПА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram